Gepubliceerd Op: 1 februari 2023

Wedstrijdverslagen 28 januari 2023

1 februari 2023

Net als vorig jaar verwachten we ook in het seizoen 2022-2023 weer iedere week een (kort) wedstrijdverslag van de teams van Excelsior Maassluis

28-1-2023. Wedstrijdverslag Excelsior M 2 – VFC 2. Uitslag 4-0.

Op 10 september vorig jaar speelden we net als nu de (beker)wedstrijd tegen VFC 2 op veld 3. Net als toen opende Stephan de score en net als toen scoorde de winnaar 4 x. Verschil: toen won VFC met 1-4, nu won het 2e met 4-0. VFC met veelal dezelfde spelers als vorig jaar, maar ook met flink wat blessures, werd compleet overrompeld, overdonderd en overspoeld.

Voordat iedereen die daarvoor in aanmerking kwam, zich goed en wel een plekje op de bank verworven had, was het al 1-0. Stephan werkte een hoge voorzet van Fabian bekwaam binnen. Ik ging er maar eens goed voor zitten met een telraam in de hand. Dat leek zeker gerechtvaardigd toen Stephan in de 10e minuut vanuit een mooie positie net naast mikte. Degelijk verdedigend (met naar mijn mening Remco in de hoofdrol) en opbouwend richting onze spitsen, kregen we kans op kans. Toen in de 15e minuut Robert een vrije trap vanaf de linker kant van de vijandige 16 mocht nemen, anticipeerde Koen daar adequaat op en na een rondtrekkende beweging dook hij in de 5 meter plots op voor de keeper die geen verweer had op zijn mooie 2-0 met het hoofd. De goal werd integer gevierd en we wilden zsm verder. Het rook gewoon naar doelpunten. De grensrechter bleek echter een heel andere kijk te hebben op buitenspel dan wij. De goal van Koen, die opzichtig achter 3 verdedigers vandaan kwam, werd tot ieders spijt volkomen onterecht afgekeurd. De kansen bleven zich opstapelen, in de 21e minuut een mega kans voor Koen die hij net naast schiet, in de 31e minuut kopt Sjaak net mis uit een corner van Stephan en in de 45e minuut speelt Fabian zich keurig vrij en geeft een niet te missen voorzet voor de VFC goal. Waarschijnlijk zat iedereen met zijn gedachten al in de kleedkamer aan een kopje thee, want in de 16 was niemand te bekennen. Het enige gevaar dat VFC wist te stichten was in de 32e minuut, maar werd prima verwerkt door Jesse Lub. Vanaf dat moment begon het een beetje te haperen bij ons en werden de ruimtes op het middenveld te groot. VFC profiteerde hier wel van zonder tot kansen te komen. Het was zaaks om na de rust meteen weer klaar te staan.

Na rust werden Erik en Sjaak gewisseld voor respectievelijk Chris I en Thomas. Toch kwamen we niet goed uit de kleedkamer, we beven te veel ruimte weggeven op het middenveld en gaven zodoende VFC in de 49e minuut de kans om terug te komen in de wedstrijd, het ging maar net naast onze goal. Om toch weer meer grip te krijgen op dat middenveld werden Jasper en Fabian gewisseld voor Niels en Martijn. Martijn om vooral de opbouw bij VFC te verstoren en Niels om de achterlijn te halen voor een scherpe voorzet. Rond de 65e minuut leek het beste bij VFC er wel af en kregen wij weer de overhand. Voetballend ging het weer beter eb de gelederen op het middenveld werden weer gesloten. In de 67e minuut konden we bijna de 2-0 aantekenen, ware het niet dat de bal in een scrimmage zoek raakte tussen een mêlee van benen. Ook in de 70e minuut leken we de voorsprong te verdubbelen, maar Martijn lobde millimeters naast. In de 81e minuut was het dan toch zover. Robert mocht opnieuw een vrije trap nemen en net als Koen in de 15e minuut was het nu Martijn die zich keurig vrijliep richting achterlijn en weloverwogen de 2-0 binnenkopte. Echt een klasse doelpunt. Hiermee was het hek van de dam, want in de 82e minuut werd het al 3-0, en hoe!!!! Chris Isenia stond halverwege de helft van VFC langs de lijn. Zijn als voorzet bedoelde schot dwarrelde over Jan en alleman heen en verdween oh magnum mysterium pardoes in de goal van VFC. Dat de bal over de lijn ging zagen we pas toen de keeper de bal uit de goal haalde. Deze 3-0 betekende voor Chris zijn 1e doelpunt na 5 jaar eindeloos ploeteren. Dient vermeld dat Chris mij probeerde te overtuigen dat het niet om een toevalstreffer ging, maar om een gerichte doelpoging. Of ik hem geloof is niet van belang, dat het de definitieve nekslag was voor VFC daarentegen wel. Het deed een beetje denken aan de goal van Wim Jansen tegen AC Milan in het beruchte Europa Cup jaar van Feyenoord. Nog was de koek niet op, want in de 86e minuut gaf Koen een waanzinnige crossbal over de gehele breedte van het veld die in de voeten van Niels belandde. Hij twijfelde geen moment en haalde verwoestend uit, 4-0. Er is enige discussie over wie hem nou eigenlijk scoorde, want ook Thomas lijkt aanspraak te kunnen maken op dit doelpunt. Hoe het ook zij, de klasse droop van deze goal af.

Ik durf het een fenomenaal doelpunt te noemen.

Kijkersvraag: Wat was de uitslag van voornoemde wedstrijd Feyenoord – AC Milan op 26-11-1969?

NB 1

Zonder hem een veer in de daar toe geëigende opening te willen steken waren we toch wel content met de aanwezigheid van Jesse Lub. Prima gekeept en de “0” gehouden. De ballotagecommissie heeft in al haar wijsheid besloten zijn lidmaatschap van het dispuut voor onbepaalde tijd te verlengen.

NB 2

Na de 3-0 heeft Martijn de opdracht van Robin wel erg letterlijk uitgevoerd. De Portugese Porno Polonaise die hij opvoerde heeft de opbouw van achteruit bij VFC inderdaad wel degelijk verstoord.

NB 3

Naar ik vernomen heb, loopt er bij VFC iemand rond met een Excelsior verleden. Het schijnt dat hij daar verkondigd heeft dat het 2e van Excelsior er niet veel van kon en dat het dus “kat in ’t bakkie” zou worden voor VFC……….

Doel:

Lub

Verdediging:

Verboon (46e Chr. Isenia), R. Kraijo, R. van Mierlo, J. Koogje (53e N. Koogje)

Middenveld:

de Jong, F. Vermeer (59e M. Reemers), S. Kruithof, M. Stigter (84e C. Grootscholten)

Voorhoede:

v.d. Pol, Sjaak Isenia (46e T. Fortuin)

Dinsdag 24-1-2023 Schipluiden 2 – Excelsior M. 2, uitslag 0-1.

Door droeve omstandigheden genoopt, kon ik helaas geen getuige zijn van deze eerste wedstrijd sinds 10 december vorig jaar. Ik weet daarom ook niet of Ada de honneurs heeft waargenomen, hoor ik nog wel. Een op waarheid berust verslag zal dus een utopie blijken.

Op verzoek van Schipluiden en in overleg met ons werd deze wedstrijd gespeeld op 24-1 ipv 21-1, daar zij op trainingskamp waren. Daardoor konden wij de 21e een extra training inlassen. Op zich niet overbodig aangezien de overvloedige kerstkilo’s tekenen van permanentie dreigden te vertonen. Het slechte weer, de mentale en fysieke gesteldheid (oa Barry met z’n hallux valgus en korona kroetoe) en de arbeid gerelateerde afwezigheid van enkelen van ons, bleken bepalend voor de geringe opkomst op de in totaal vier geplande, aan voornoemde wedstrijd voorafgaande, trainingen (wie deze zin begrijpt mag ‘m mij uitleggen). De voortekenen waren derhalve niet overdreven gunstig voor ons. Toch wisten we op tijd te beginnen met voldoende fitte mannen.

De dik verdiende 1-0 van Martijn op assist van Fabian in de 33e minuut van een sprankelende 1e helft wisten we na een mindere en zenuwslopende 2e helft toch knap over de streep te trekken. Zeker als we in ogenschouw nemen dat Nino in de 24e minuut al geblesseerd (naar ik begreep een zweepslag onderin de kuit, waar hij een week of 6 mee langs de lijn zal staan) vervangen moest worden door Arnoud. Dat Arnoud de wedstrijd uitspeelde mag op zich ook al bijzonder genoemd worden daar hij op onverklaarbare wijze een dikke teen, opgesierd met een fors haematoom onder de nagel van zijn linker grote teen, overhield aan een scrimmage voor zijn doel. Een foto in het Vlietland wees uit dat de teen niet gebroken bleek (hoewel het daar alle schijn van had), doch slechts gekneusd. Hij is er desalniettemin toch wel een paar weekjes zoet mee.

In tegenstelling tot de wedstrijd van 3 december 2022, toen het 2-2 werd tegen deze gasten, waren nu zij de betere ploeg in de 2e helft, zonder tot veel uitgespeelde kansen te komen. Het was er niet minder spannend om. Samenvattend kunnen we stellen dat we in deze nieuwe competitie prima gestart zijn en dat de we naar iets moois open ligt.

Veel meer wetenswaardigheden aangaande deze wedstrijd kan ik u niet melden, daar ze mij niet ter ore gekomen zijn.

Doel:

van Leeuwen (24e A. v.d. Velde)

Verboon, R. Kraijo, R. van Mierlo, N. Koogje

Middenveld:

van Gastel, R. de Jong (60e J. Koogje), F. Vermeer, A. v.d. Velde (24e Sjaak Isenia – 82e M. Scholten)

Voorhoede:

Reemers (60e K. v.d. Pol), T. Fortuin (60e Sjaak Isenia)

Excelsior M JO12-2 – Kethel Spaland 12-2     1 – 2

VV Kethel Spaland is ontstaan op 1 juli 2013 als gevolg van een fusie tussen VVK ’68 en SC Spaland. De club speelde jarenlang op Sportpark Kethel in de Schiedamse wijk Kethel. In 2017 is de club verhuisd naar het dak van de Ketheltunnel (A4)

Yuriy , Haydar, Tieme, Dexter, Guus, Joshua, Ostap, Loanian en Samále(aanvoerder) was nog steeds onze hechte ploeg, waar Quint natuurlijk zeker bij hoort, maar nog steeds niet wedstrijdfit is. In de 2e klasse hadden wij Kethel Spaland (KS) JO12-3 uit al met 3-8 verslagen. Echter nu in de 1e klas troffen we JO12-2 en we beseften, ook nog eens zonder Quint, dat dit wel een stuk moeilijker zou worden. Op “Dijkpolder” kwam ik de vader van Jayden, Ramon, tegen. Jayden had in de uitwedstrijd de drie tegengoals gescoord. Een uitstekende spits met een goed schot. Dus even de handen geschud met Ramon om elkaar een sportieve wedstrijd te wensen zoals het hoort. John Stigter was wederom onze leidsman. Bij allen bekend.

We speelden op kunstgras en het was fris maar heerlijk voetbalweer. Yuriy werd direct behoorlijk op de proef gesteld bij het begin en moest gelijk met drie mooie reddingen aan de bak. Je zag dat KS sterk was en driftig aan het aanvallen was. Een gevaarlijk moment was toen een aanvaller van KS alleen op Yuriy afging maar die stuitte op de alert uitkomende Yuriy. Dexter speelde sterk al laatste man. Haydar stond zijn mannetje op rechts en Guus werkte keihard op het middenveld. Een rush van Guus vanaf het middenveld kon door de laatste man van KS om zeep geholpen worden. Toen volgde er van ons een schitteren aanval. Door mooi samenspel tussen onze aanvallers Tieme, Samále en Lonian. Dit eindigde met een schitterend breedtepas van Tieme op Lonian die de bal in het lege doel in het netje kon schuiven. Een beetje tegen de verhouding in kwamen we hierdoor op 1-0. Het 2e bedrijf tegen Spaland Kethel riep de vader van Samále (Randy): “Hou druk op de Kethel”. Op het middenveld kreeg Jayden van KS een terechte vrije trap. Ik had al gemeld dat Jayden een geweldig schot in zijn benen heeft. Maar zijn mooie trap werd door Yuriy tot corner getikt. Loanian ontfutselde op het middenveld de bal van KS en hij begon aan een rush maar die eindigde op de paal. Daar zwijmde KS.  Jayden probeerde nog een keer met een afstandsschot Yuriy te verschalken maar Yuriy pakte die bal klem uit de lucht. Hierna redde Ostap, die weer een tomeloze inzet had, ons door een bal echt letterlijk vanaf de doellijn weg te poetsen. De rust brak aan dus tijd voor een siroopje verzorgt door de moeders Karen en Esther. Het 3e bedrijf begon gelijk met een snelle aanval van KS maar de aanvaller stuitte op Yuriy. Uit een aanval van ons schoot Samále net naast. Vervolgens kreeg Dexter in de achterhoede niet goed de bal weg waardoor KS kon profiteren en verdient op 1-1 kwam. Het 4e bedrijf kregen we aanvallend wat meer grip en terwijl KS een tijd niet bij ons in het doel was geweest kwamen ze na rommelig verdedigen van ons op een 1-2 voorsprong. Het was ook de einduitslag. Een verdiende overwinning voor KS. Het was wel leuk van vader Ramon dat hij zei: “Voor mij is Yuriy de man of de match”. We hebben nu in de 1e klas 3 wedstrijden verloren, maar vandaag zag je wel dat het beter ging en jullie werken altijd hard. Het gemis van Quint gaat ons toch een beetje opbreken. Dit omdat met hem erbij onze opstelling beter tot zijn recht komt. Want dan regelen Quin, Haydar en Ostap de verdediging. Dexter kan dan naar het middenveld doorschuiven waar hij de boel stuurt met Guus en Tieme. En hierdoor kunnen Loanian, Joshua en Samále zich helemaal focussen op het afmaken van kansen die we in die drie wedstrijden toch wel redelijk gecreëerd hebben. En dit alleemaal onder de bezielende leiding van leider Ron. Ook vandaag weer. Hij is zo geweldig en positief bezig met de jongens. Nou volgende week gaan we er weer tegenaan. Fijn weekend.