Historie

Hieronder een greep uit de hoogte- en dieptepunten uit de meer dan 100-jarige geschiedenis van Excelsior Maassluis.

Historie

Voor de oprichting van Excelsior werd er in Maassluis al gevoetbald. Voornamelijk door vriendenclubjes die onderling vriendschappelijke wedstrijden speelden op velden die door ruimtegebrek soms de vorm van een driehoek hadden.

In mei 1918 wordt in Maassluis buurman VDL opgericht. Waar VDL op zondag speelde, vond Jaap Cats dat er in Maassluis ook op zaterdag gevoetbald moest worden. Daarom richtte hij op 1 juni 1918 voetbalvereniging Excelsior op. Jaap, slechts 17 jaar oud, werd tegelijk voorzitter én penningmeester.

Excelsior Maassluis oprichter Jaap Cats

De familie Cats, met helemaal links Jaap.

De vooroorlogse jaren

De jaren ’30 kenden voor Excelsior weinig hoogtepunten. In het seizoen 1937-1938 speelde de club in de nieuw opgerichte Christelijke Nederlandse Voetbal Bond (CNVB). Naar uitwedstrijden ging men op de fiets. Een hoogtepunt uit deze jaren was het uitje naar Amsterdam op Tweede Pinksterdag 1939. Per bus reisden de spelers en hun vrouwen naar de hoofdstad.

De Tweede Wereldoorlog

Mede dankzij het bombardement in 1943 liet de oorlog ook in Maassluis diepe sporen na. Juist in die oorlogsjaren kende Excelsior een aantal hoogtepunten. Zo werd in 1940 het eerste clubblad uitgebracht, werd een jaar later het eerste elftal kampioen en werd in 1944 de jeugdafdeling opgericht door Melis Bosman en Adriaan ‘Massy’ van Noort.

De mooie jaren ’50

Ook in de naoorlogse jaren kende Excelsior een aantal mooie hoogtepunten. Zo gingen jeugdspelers een aantal keer op voetbalkamp, werd het eerste schoolvoetbaltoernooi van Maassluis georganiseerd en wordt Excelsior koninklijk goedgekeurd. Maar het houdt niet op, er wordt zelfs een internationale oefenwedstrijd gespeeld tegen het Zwitserse Bürgerspital en de vereniging verhuist naar een nieuw complex aan de Noordvliet. Excelsior is volop in beweging!

Excelsior Maassluis Bürgerspittal

De oefenwedstrijd tegen het Zwitserse Bürgerspital in 1955.

De jaren ’60

Ook in de jaren ’60 is Excelsior volop in ontwikkeling. Zo gaat een groep Excelsior-mensen op reis naar Denemarken en wordt er door het eerste elftal een kampioenschap gevierd. Het clubblad ‘De band die bindt’ geeft regelmatig tips aan trainers en jeugdleiders.

Nieuwbouw en het 1.000e lid

Excelsior heeft de eerste 50 jaar succesvol overleefd en ook in de jaren ’70 volgen een aantal mooie mijlpalen. Er worden weer kampioenen gehuldigd en het complex wordt uitgebreid met nieuwbouw en een tribune. De eerste jubilarissen krijgen een onderscheiding, de mini-pups worden geïntroduceerd en het 1.000e lid schrijft zich in.

Excelsior Maassluis Benfica

Eusébio met Benfica op bezoek in Maassluis (eindstand 0-0).

Van herfstkamp tot een topwedstrijd

Het eerste elftal promoveert twee keer achter elkaar en de jeugdafdeling viert haar 40e verjaardag met een Olympische Dag. Het Oudejaarstoernooi wordt geïntroduceerd en diverse jeugdteams reizen naar het buitenland een toernooi. En er wordt een nieuwe traditie geboren. Tijdens het tweedaagse Herfstkamp blijft de jeugd ook een nachtje slapen. Op 2 augustus 1988 komt de Portugese stervoetballer Eusébio langs voor een oefenwedstrijd met Europa Cup I finalist Benfica. De wedstrijd eindigt in 0-0.

De jaren ’90

In de jaren ’90 valt er ook genoeg te beleven bij Excelsior Maassluis. Na een kampioenschap en promotie speelt het eerste elftal in de hoogste klasse van het amateurvoetbal. Supportersvereniging ‘Tricolore’ wordt opgericht en het clublied uit 1946 wordt opnieuw ingezongen en op CD gepresenteerd met een helikopter die op de middenstip landt. Met een lichtinstallatie en aanbouw van de tribune wordt ook verder gebouwd aan het complex.

Het nieuwe millennium

Excelsior gaat het jaar 2000 in als een moderne voetbalclub. Er komt wederom nieuwbouw en Feyenoord en AZ komen op bezoek. Andere hoogtepunten zijn het 50e schoolvoetbaltoernooi en de geboorte van de traditionele Voetbalquiz in de kantine. Het ‘Weeknieuws’ verschijnt voor de laatste keer en de club wordt opgeschrikt door het overlijden van oud-(jeugd)speler Nees Pellikaan.

Van degradatie naar Landskampioen

Na een degradatie, onverwachte promotie en twee kampioenschappen boekt Excelsior Maassluis in 2016 met het Landskampioenschap het grootste hoogtepunt uit het bestaan. Swansea City komt op bezoek en het Rood-Wit-Blauwe Mannendiner wordt geïntroduceerd. Wederom wordt de club in rouw gedompeld als jeugdspeler Gary Slok om het leven komt bij de MH-17 vliegramp. Een schril contrast met de feestweek ter ere van het 100-jarig bestaan in juni 2018.

KNVB-directeur, en oud-trainer Eric Gudde reikt de schaal uit.

Bestel het Jubileumboek voor €20

Bovenstaande passages zijn afkomstig uit het unieke Jubileumboek van Excelsior Maassluis. Een boek vol met foto’s die een mooi beeld schetsen van de hoogte- en dieptepunten uit de rijke geschiedenis van Excelsior Maassluis.

Bestel het Jubileumboek nu voor slechts €20 door een e-mail te sturen naar riadekoeijer@gmail.com.

LIVE

Bekijk hier live alle wedstrijden op ons hoofdveld.

Naar het livecenter

CONTACT

Bekijk hier alle contactgegevens van onze club.

Naar de contactgegevens