Gepubliceerd Op: 26 september 2023

Wedstrijdverslagen 23 september 2023

Wedstrijdverslag OVV 2 – Excelsior M 2 op 19-9-2023  (1-4)

Onder het toeziend oog van Thor (wie kent hem niet), de zoon van Wodan en Fjorgyn (wie kent hen niet), speelde het 2e de laatste bekerwedstrijd in de voorronde tegen OVV 2 dat aantrad met zeker 7 a 8 man uit het eerste. Een gelijk spel zou al volstaan om door te bekeren. Aangezien Leen geen genoegen neemt met minder dan winst, zouden we er vol voor gaan.

Thor had inmiddels zijn hand over zijn hart gestreken en waar hij aanvankelijk de regen vrijelijk liet stromen, verwende hij ons tijdens de wedstrijd met een verkwikkend miezer buitje, afgewisseld met droge periodes. Deze verwarrende weersomstandigheden waren mede oorzaak van een voorzichtige, ongeveer eerste 10 minuten. Op het sombere sportcomplex van OVV (het had wel wat weg van en overjarig AZC), was het lastig om snel het juiste ritme te vinden. Ook de nijdige wind stond garant voor nogal wat balverlies en meerdere, tot mislukken gedoemde acties. Allengs wisten we ons beter te positioneren en kwamen we met regelmaat dreigend voor de goal van OVV, waaronder een vrije kopkans van Yennick in de 12e minuut na een vrije trap van Robert die maar net naast ging. Dat we mét 11 man spelen is gevoeglijk bekend, dat we ook tégen 11 man spelen lijkt soms minder bekend, want in de 12e minuut brak OVV door en wist Raymond heerlijk te redden en amper een minuutje later was het een schot van OVV dat maar net naast ging. Oeps, dat ging allemaal maar net goed. Daarna was het toch weer Excelsior dat de overhand kreeg (nam), met als bekroning de fraaie 0-1 van Remy, maar de goal werd afgekeurd voor buitenspel. Hier waren wij het vanzelfsprekend nadrukkelijk mee oneens. Onze hartgrondige protesten echter bleken een typisch geval van zinloos en overbodig. Het was daarentegen wel het begin van een fase waarin we nauwkeuriger gingen spelen met de backs hogerop en een secuurdere passing van achteruit. Dit werd OVV in de 28e minuut fataal toen Fabian een voorzet van Erik fraai binnenkopte. Zoals wel vaker, blijkt dat funest voor onze concentratie, want slechts enkele ogenblikken later beleefden we een aantal bijzonder benauwde momenten voor ons doel. Zeker toen Raymond besloot op oorlogspad te gaan, maar daarbij vergat de bal aan de voet mee te nemen. Op de bank beleefden we een stilletje. Gelukkig beef het hierbij. Toen Fabian in de 38e minuut verkeerd uitverdedigen van OVV afstrafte met de 0-2 werd duidelijk dat dit de nekslag was voor de ploeg uit Oostvoorne. Zonder druk te zetten lieten ze ons opbouwen tot aan de rust en leken ze genoegen te gaan nemen met een kleine nederlaag.

In de 2e helft dan eindelijk de lang verwachtte rentree van Koen (voor Arnoud, die langzaam, vooral dat, maar zeker op de weg terug lijkt), met zijn kenmerkende “10 over 10” voeten. Met ons leefde hij in de veronderstelling dat zijn blessure voldoende geheeld was, het tegendeel bleek een dag later waar. Normaal is hij een meester in het noest afjagen, het aannemen, het bij zich houden en vervolgens het kaatsen van de bal. Deze kwaliteiten werden eigenlijk alleen zichtbaar in de 50e minuut bij de 0-3 van Sjaak (assist Remy) die na rust het veld in kwam voor Fabian en zijn 1-4 in de 89e minuut (assist Jasper). Maar goed, gedurende de 2e helft veranderde er niet zo veel ten opzichte van de laatste fase van de 1e helft. Excelsior was aantoonbaar de bovenliggende partij en bleef rustig combineren waar OVV zich beperkte tot verdedigen met af en toe een counter. Hier waren ze niet overdreven bedreven in, dus kwam Excelsior hoegenaamd niet in de problemen. Onderwijl kwam in de 62e minuut op de nummer 10 positie Chris Grootscholten het veld in voor de moegestreden Remy (net terug van vakantie) om zodoende zijn eerste bekerminuten te maken.

Plotseling, zomaar out of the blue moest ik opeens aan mijn buurvrouw denken; ze zei ooit tegen me, “als ik met jou getrouwd was, zou ik op zeker stiekem gif in je koffie doen”, waarop ik antwoordde, “als jij mijn vrouw was zou ik willen dat je het mij eerst vertelde, want dan zou ik het op zeker opdrinken”. In het verlengde daarvan zou ik willen zeggen: spreek je vrouw nooit tegen, wacht gewoon tot ze het zelf doet. Voor voetballessen moet je bij Leen en Fred zijn, voor levenslessen klop je dus bij mij op de deur.

In de 78e minuut kwam Jasper (bij wie zo zoetjes aan de mot in z’n lijf zit) in het veld voor Robert die als één van de weinigen al weken super fit is. Al met al een verdiende overwinning en een ongelsagen status met vanzelfsprekend de 1e plek in deze voorrondes tot gevolg .

Zo aan het eind van mijn betoog wil ik er één persoon uitlichten: Martijn “tikkie” Reemers, in het vorige verslag voorspelde ik al dat zijn tijd weldra zou komen. Tegen OVV  heeft hij die woorden zelf uit doen komen. Hij speelde een heerlijke pot. Onvermoeibaar sleurde hij van voor naar achter, van links naar rechts en van hot naar her. Ook zijn we als team beduidend sterker dan afgelopen seizoen en alles overziend hebben we meer dan terecht de volgende ronde bereikt. Blijf onversaagd strijden en de beloning zal waarlijk groot zijn.

Opstelling.

Doel: R. Scheepens

Achterin: E. Verboon, Y Berrevoets, G. Abbas, M. Scholten.

Middenveld: R. van Mierlo (78e J. Koogje), R. de Jong (62e C. Grootscholten), T. Fortuin.

Voorin: A. v.d. Velde (46e K. v.d. Pol), M. Reemers, F. Vermeer (46e Sjaak Isenia)

Wedstrijdverslag MVV 3 – Excelsior M 2 op 23-9-2023.  (3-1)

Aan de indrukwekkende zegereeks van het tweede is afgelopen zaterdag een abrupt, maar ook onverwacht einde gekomen. Doordat MVV het hoofd koel wist te houden eindigden zij met 11 man en omdat wij het hoofd niet koel wisten te houden, eindigden wij met 9 man. Deze deceptie dendert dagenlang dreunend door, dat verzeker ik u.

Niet overdreven overtuigd van onze kwaliteiten, maar daarentegen toch wel uitgerust met het nodige zelfvertrouwen waren wij immers richting Maasland getogen. Wij achtten ons, gesterkt door de goede resultaten in de voorrondes van de beker, voldoende sterk en dus in staat deze altijd lastige wedstrijd naar onze hand te zetten.

Onder erbarmelijke weersomstandigheden probeerden beide ploegen een aanvaardbare wedstrijd op de mat te leggen; dat ging niet meevallen, het stortregende namelijk bijna onophoudelijk. Met een redelijk compleet team was het de bedoeling hoog druk te zetten en om MVV in de tang nemen en vervolgens onder de duim te houden. Dit leek in de beginfase nog wel aardig te lukken. Vooral toen Thomas slecht uitverdedigen van MVV afstrafte met een mooie 0-1 in de kruising in de 17e minuut. MVV was toen amper over de middellijn geweest. Toen het kort hierna droog werd, verliet MVV de verdedigende stellingen en scoorde al snel de gelijkmaker. Het buitenspelluchtje dat aan deze goal hing ontpopte zich al snel tot een flinke wind en werd in mijn ogen terecht afgekeurd. Het voetbal van beide kanten werd er niet beter op en belandde in een rommelige fase. Al ploeterend gingen we richting de eindfase van de eerste helft, in de hoop dat Leen met een aantal wissels de nodige spirit in het team zou weten te brengen. Maar eerst nog even de laatste paar minuten tot aan de rust door weten te worstelen. Met enkele ondoordachte, misschien zelfs wel lompe acties, liepen we tegen twee gele kaarten (Raymond en Gijs) op waarvan die van Raymond leidde tot een vrije trap op zeven meter van onze goal. De 1-1 was ook gezien het spelbeeld niet geheel onvermijdelijk en onterecht. We zakten diep door de ondergrens. Gelukkig floot de scheidsrechter twee minuten later voor de rust en konden we ons gaan hergroeperen en ons ook eens flink achter de oren krabben; waar waren we nou eigenlijk mee bezig.

Met na rust inderdaad met twee verse krachten (Remy voor Arnoud en Chris Isenia voor Martijn) die zich koen en kranig zouden gaan verweren, moest het dan gaan gebeuren. Het werd er echter allemaal niet veel beter op, sterker nog, het ging een stuk minder. Gijs liep pardoes tegen zijn tweede gele kaart op in de 57e minuut en moest derhalve de wedstrijd van buiten de lijnen gaan meebeleven. In het tumult dat hierdoor ontstond kreeg ook Leen een gele kaart. Toen Fabian geel kreeg in de 64e minuut en Thomas in de 65e minuut werd het duidelijk dat  met 10 man onze Maaslandse buren niet te verslaan zouden zijn. Ook niet met twee verse wissels in de 65e minuut (Chris G voor Erik en Jasper voor Fabian). Toen 2 minuten later ook Raymond zijn tweede gele kaart in ontvangst mocht nemen was het leed geleden en de kogel door de kerk. Met Jesse (voor Raymond) in de goal, mocht MVV een penalty nemen; onhoudbaar werd de stand naar 2-1 getild.  Met negen man werd er afgetrapt voor de laatste 22 minuten en met de moed der wanhoop gingen we alsnog op zoek naar de gelijkmaker. Het bleek ijdele hoop, want al snel maakte MVV logischerwijs de 3-1. Hiermee was ons lot bezegeld en staan we weer met beide benen op de grond.

Je hebt wel eens van die slechte wedstrijden die je desondanks weet te winnen, je speelt ook wel eens slechte wedstrijden die je verliest en dat niet omdat je tegenstander zoveel beter is. Je zit nu met de brokken omdat je je laat opfokken en omdat je tegen jezelf gaat lopen knokken.

Voorin:

Vermeer (65e J. Koogje), M. Reemers (46e Chris Isenia 67e J. van Gastel), S. Isenia

NB

Mijn afwezigheid is te verklaren daar ik een weekend in het Belgische Poperinge, Passendale en Ieper te verbleef om aldaar een belangrijk deel van de gevolgen van de eerste wereldoorlog te ervaren. Ik heb hieruit geleerd dat je soms een slag verliest, maar niet de oorlog. Ongekend, onvoorstelbaar en onwaarschijnlijk wat daar allemaal voorgevallen is. Het is bijna gênant om de vergelijking naar onszelf door te trekken, maar met andere woorden: met het hoofd omhoog, de schouders naar achteren, de borst vooruit en tot de tanden gewapend op weg naar de volgende slag.

Excelsior – M JO14-1 – Hillegersberg Jo14-1 (1-2)

Einde aan zegereeks en werk aan de winkel voor trainer Berkan!
Het moet hetzelfde gevoel zijn als Max Verstappen had vorige week. Het gevoel dat toen ook bij hem een einde kwam aan de zegereeks. Vandaag kwam er een eind aan de zegereeks van Excelsior Maassluis O14-1. Of het terecht was? Dat zeker niet. Maar de meest simpele conclusie die we kunnen trekken is: foutjes achterin zorgen voor een achterstand. Het middenveld was onzichtbaar. En voorin werd er niet afgemaakt. Alles bij elkaar opgeteld zorgde dit voor een eindstand die – weliswaar niet terecht was – maar wel de boeken in ging.
Communicatie
Trainer Berkan zag het in de eerste helft fout gaan. “Twee keer te wijten aan slechte of zelfs ontbrekende communicatie.  Goed begonnen maar dan laten we ons toch verrassen. En alleen maar door eigen foutjes”, aldus trainer Berkan. “Veel balbezit en eenrichtingsverkeer. En toch weten we dit niet in ons voordeel te slechten. Het geluk van de vorige wedstrijden dat je juist in de eerste helft veel scoort, was er vandaag niet. En dan zie je dat het lastig wordt. Zeker wanneer de tegenstander massaal voor de goal blijft hangen.”
Van een straftraining wil de trainer niets weten. “Voetbal is voetbal en soms lukt het en soms niet. Vandaag dus duidelijk niet.”

Opvallend – naast het vele balbezit – waren de vele niet schoten op het doel. En hoewel dat vanaf de tribune natuurlijk makkelijker lijkt dan in het veld, leek het een opdracht vanuit de dug-out. Vandaag verboden om op het doel te schieten. Al met al – en zeker naarmate de minuten steeds meer wegtikte – een vermakelijke wedstrijd. De komende weken weer schaven. De communicatie rondom het strafschopgebied moet beter. Het balbezit en de passing vanuit het middenveld nauwkeuriger. En voorin: gewoon meedogenloos afmaken. En dan kan het wel eens zijn dat dit team ver gaat komen.

Westlandia JO13-2 – Excelsior M JO13-3 (11 – 2)

U had het al gelezen dat we iedere wedstrijd 7 á 8 wissels hadden en dat is te veel van het goede en gaat ten koste van de structuur in het elftal. Dus hadden de leiders Joël Molina en John Stigter om een gesprek gevraagd met hoofd breedtesport Ron Staal en coördinator Nancy van Hoeven-Klijn om te kijken of hier een oplossing voor was te vinden. Onze man van de teamcommunicatie Hans Verkade was hier ook bij aanwezig. En Ron en Nancy kwamen met een oplossing met medewerking van trainer Ahmed van de JO14. We gaan nu verder met twee teams JO13-3 en JO14-3. Allebei met 13 spelers/ster. JO13-3 gaat voorlopig verder met de onderstaande spelers/ster:

Aiden Dos Santos, Egemen Polat, Guus Stigter, Haydar Assad, Jaydrienne (Jaydi) Luciano, Joshua Schmeltz,  Ky-Maro Statius, Loanian Molina, Maickelty Brunswijk, Neymar Neves Varela, Omar Alabdallah, Tieme Verkade en Yuriy van Ravens (keeper).

Vandaag reisde we alweer van de derde keer deze competitie naar het Westland. Daar is niets mis mee, want daar zijn allemaal mooie sportparken om te voetballen. Deze keer op “Sportpark De Hoge Bomen”,  in Naaldwijk bij het op 14 november 1922 opgerichte Westlandia. Tieme was afwezig. We hoefden nu een keer niet zo vroeg op want we speelden om 10.00 uur. John fungeerde als grensjager en Joël en Brunsie deden de coaching.

Onze ze eerste serieuze actie was van een mooie passeeractie van Maickelty op het middenveld, waarna hij met een mooie pass Loanian wegstuurde. Zijn voorzet bereikte echter net de vrij staande Aiden niet. Westlandia kwam op 1-0. Bij een volgende tegen aanval reageerde Yuriy verkeerd op een afstandsschot en kwamen we op 2-0 achter. Deze bal had hij moeten hebben. Maar daar wordt thuis weer over gesproken. Vervolgens ging Loanian alleen op de keeper af maar schoot net naast. Westlandia had de stevig waaiende wind mee en snapte goed dat ze op afstand moesten schieten en schoten de 3-0 hoog in de touwen. Maickelty schoot een bal weer net naast het vijandelijke doel. Door slecht verdedigen, omdat we te veel aanvallers van Westlandia veel te vrij lieten staan kwamen we 4-0 achter. Maickelty schoot uit een toegekende vrije trap de bal maar weer eens over het doel heen. Een voorzet van Westlandia werd door Yuriy nog onschadelijk gemaakt maar wij reageerde niet alert genoeg bij de rebound 5-0. Bij een corner stonden 3 Westlanders volkomen vrij en konden zij vrij makkelijk de 6-0 op het scorebord brengen. Een rush op links van Jaydi werd afgesloten met een schot langs de keeper. De bal rolde tergend langzaam richting het doel en het was maar de vraag of de bal de doellijn haalde. Maar de sportieve grensrechter vlagde dat de bal nipt over de lijn was en de scheidsrechter nam dat over 6-1. Yuriy pakte een afstandsschot. Loanian vertrok weer een alleen op de keeper af maar raakte de bal aan die keeper kwijt. Toen kwam er een aanvaller alleen op Yuriy af maar nu was het Yuriy zijn beurt en pakte die bal. Daarna onderschepte Yuriy nog een voorzet maar de volgende aanval van Westlandia was raak 7-1.

Loanian speelde zich op links vrij en ronde knap af  7-2.

Egemen onderbrak hierna door knap doorzettingsvermogen een tegen aanval. Vervolgens brak de rust aan en gingen we even naar de kleedkamer terug.

Bij herstart van de 2e helft moest Aiden gelijk aan de bak en redde knap bij een tegen aanval. Echter toen er 3 aanvallers van Westlandia op Yuriy afkwamen moest Yuriy het onderspit delven 8-2. Guus werkte keihard in de achterhoede en schoof steeds iets meer naar voren waardoor we aanvallend wel wat sterker werden.

Loanian schoot bij een aanval van ons de bal net naast. Uit een corner van Omar schoot Maickelty de bal over. En uit een vrije trap schoot Maickelty op de lat. Vervolgens kregen we een vrije trap tegen net buiten de zestien en Haydar was onze eerste muurligger. Alleen onze bal ging op de lat en die van Westlandia rolde er via de binnenkant over de lijn het doel in 9-2. Zonder geluk vaart niemand wel. Om het drama compleet te maken scoorde we nog in eigen doel 10-2 en werd het ook nog 11-2.  Loanian kwam nog een keer alleen voor de keeper maar zijn vizier stond niet op scherp. Yuriy voorkwam nog een tegendoelpunt door goed uitkomen. Vervolgens floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Onze tekortkomingen. Slecht dekken en slecht kansen benutten. Maar aan de inzet lag het niet en de tweede helft ging beter. Tot volgende week.