Gepubliceerd Op: 19 april 2023

Wedstrijdverslagen 15 april 2023

Zwaluwen 3 – Excelsior M 2. ( 0-3)

Voorafgaande aan deze wedstrijd constateerde ik opgelucht de onverwachte terugkeer van Ada 1. Zijn afwezigheid heeft ons de laatste wedstrijden nogal wat punten gekost, daar komt dan nog bij dat zijn immer analytische maar zeker ook kritische kijk op de verrichtingen van zoonlief node werd gemist. Als komende week Ada 2 er ook weer bij is, ligt de weg naar de top weer open voor ons en gloort die beker met de grote oren aan de einder.

Als aan het eind van het seizoen blijkt dat we op doelsaldo geen kampioen zijn geworden, dan zal ik nog heel vaak aan deze wedstrijd terug moeten denken. Van een zondvloed aan 100% kansen (in het eerste kwartier zeker al 5!) wisten we er uiteindelijk slechts 3 te scoren. Martijn had zich onsterfelijk kunnen maken door de snelste goal van Het Dispuut ooit te maken. In de eerste minuut kreeg hij na een perfecte actie van Thomas al een grote, neen, HELE grote kans op de 0-1. Zijn dappere poging werd door de prima keepende sluitpost (waarover later meer) van Zwaluwen manmoedig gekeerd. De toeschietreflex die het missen van deze kans mij bezorgde is nu nog voelbaar. Het zal voor altijd ongewis blijven of het goed gekeept was, of niet helemaal fantastisch ingeschoten. Ik kies voor de eerste optie. Ik vond het echt een goede keeper (waarover later meer). Aanvankelijk bekroop mij wel het unheimische gevoel dat we met het missen van deze kans meteen al ons kruit verschoten zouden hebben, want ook in 5e minuut (kans voor Fabian), in de 9e minuut (kans voor Fabian), in de 11e minuut (kans voor Thomas) en in de 14e minuut (kans voor Robert) bleek de beste man een hinderlijke sta-in-de-weg (waarover later meer). Vanaf het moment dat Robert die kans miste, ben ik gestopt met turven. Het was inderdaad onbegonnen werk. Dit duurde allemaal tot de 27e minuut; Robert werd op de rand van het vijandelijke strafschop gebied onheus bejegend en zeeg in zorgwekkende toestand ter aarde. De wederopstanding was wonderbaarlijk. Stephan legde aan voor de terecht toegekende vrije trap. Hij schoot de bal heel listig richting de goal waar hij ook enigszins geblokkeerd/van richting veranderd werd. De keeper van Zwaluwen (waarover nu meer) anticipeerde daarom verkeerd en liet de bal best wel knullig tussen de benen door glippen, 0-1. De nachtmerrie van elke keeper.

De ban was gebroken en het hek van de dam. En zoals een bekend spreekwoord luidt: wie een kuil graaft voor een ander, wordt zelf moe. Toen na ruim een half uur de vlam in de pan sloeg, raakten de grensrechter (naar mijn mening niet veel fout gedaan) en onze coach toch wel lichtelijk gebrouilleerd. In de rust op weg naar de kleedkamer werd dat gelukkig weer gesussedeerd. Na de wedstrijd werd er zelfs gezamenlijk bier genuttigd.

Met direct na rust Chris Isenia voor de licht geblesseerde Jasper werd de jacht op meer doelpunten heropend. Het werd een beetje een kopie van de 1e helft, een aanvallend Excelsior en een achteruit lopend Zwaluwen. Al in de 53e minuut wist Fabian nu wel het doel te vinden en scoorde de 0-2 op assist van Niels. De drie punten leken nu wel in de tas en daarom werd er flink gewisseld. Met af en toe een best wel gevaarlijke speldenprik probeerden onze gastheren een doelpuntje mee te pikken, maar Arnoud wist zijn doel schoon te houden. Toen Fabian in de 81e minuut een strakke voorzet van Barry wist te promoveren tot de 0-3, was het meteen tijd voor een wissel die er al een tijdje zat aan te komen; Chaquir voor Barry. Zijn taak zat er tot volle tevredenheid op. Hopen dat hij zonder terugval verder kan herstellen. De 0-3 einduitslag was reden tot tevredenheid, maar had zeker veel hoger uit kunnen en moeten vallen. Toch voldoening aangezien de laatste wedstrijden nogal wat punten verspeeld werden en de weg naar boven weer gevonden werd. Met nog een paar lastige potjes in het verschiet hoop ik dat deze overwinning het geschonden zelfvertrouwen weer wat opgekrikt heeft en ons voldoende weet te motiveren ook die laatste paar wedstrijden tot het uiterste te gaan. Komende zaterdag spelen we tegen CWO en geloof me, dat zal niet zo makkelijk zijn als die wedstrijd tegen hen in Vlaardingen.

Zonder anderen tekort te willen doen, komen voor de titel “man of the match” naar mijn mening 5 mensen in aanmerking:

1. Thomas, voor mij had hij een publiekswissel mogen krijgen. Hij speelde zijn beste wedstrijd dit seizoen.
  2. Fabian, omdat hij het presteerde meer kansen te missen dan hij zonnepanelen op de Nederlandse daken kan liggen.
  3. Barry, omdat hij in de 2e helft door de pijn heen beet en eindelijk weer iets van zijn oude flair terug wist te vinden.
  4. Stephan, die het voor elkaar kreeg de slechtste vrije trap ooit, toch om te toveren tot de 0-1.
  5. Arnoud, omdat hij met enkele goede reddingen de 0 wist te houden.

NB

Het weerzien van de voetbalvereniging waar ik, gekleed in een zwart/wit gestreept shirt, ooit mijn eerste wankele schreden op een voetbalveld zette, verwarmde mijn hart. Desondanks is en blijft Excelsior mijn cluppie.

Kijkersvraag

De huidige stadionspeaker van De Kuip, de heer P. Houtman was ooit een veel scorende spits van Feyenoord. Voor welke 3 clubs in de eredivisie was hij dat nog meer?

Opstelling

Doel:

v.d. Velde

Achterhoede:

Verboon (74e M. Scholten), R. Kraijo, R. van Mierlo, J. Koogje (46e Chris Isenia)

Middenveld:

Vermeer, S Kruithof, B. Steenbergen (82e Chaquir Isenia)

Voorhoede:

Fortuin, M. Reemers (74e K. v.d. Pol), N. Koogje (74e C. Grootscholten)

Excelsior M JO12-2  – Blijdorp JO12-2    (1 – 4)

Blijdorp opgericht op 10 oktober 1940 koesteren een lange geschiedenis terwijl ze in het hier en nu voetballen. Dat betekent graag willen winnen en beter willen worden, maar altijd met respect voor elkaar en de tegenstander. En mocht dat een enkele keer niet helemaal lukken, dan staat de commissie Sport en Respect klaar om hierover in gesprek te gaan.

Yuriy, Quint, Haydar, Tieme, Guus, Jaydi, Joshua, Loanian en Dexter waren vandaag de hoofdrolspelers. Samále had zich afgemeld met een enkelblessure maar was wel toeschouwer. Ron onze leider is bij u bekend. Er kwam op het aanvangstijdstip nog geen scheidsrechter en ook geen vader in de buurt om als arbiter te functioneren. Annelies (moeder Guus) en De Rijdende Reporter (vader Yuriy) boden aan om samen de coaching te doen en Ron zou dan de speleregels in de gaten houden als leidsman. Echter plotseling kwam onze reddende “Engel”, de vader van Dexter (Cornel) aanlopen die spontaan de fluit ter hand nam. Annelies en De Rijdende Reporter werden gelijk uit hun functie ontheven en nam de ervaren Ron het weer over en we konden beginnen.

Het eerste te noemen feit was een schot van Blijdorp welk naast ons doel rolde. Daarna redde de kruising ons. Daarna hield Yuriy ons met een redding op de been. Hierna zochten wij de aanval en ging een schot van Guus net naast. Bij een schot van een aanvaller van Blijdorp viel de bal bij ons in het doe. De scheidsrechter keurde hem goed maar bijna iedereen zag dat de bal naast was gegaan en via het vangnet aan de achterzijde van het doel door een gat in het net in ons doel terecht was gekomen. Gelukkig konden we de scheidsrechter hiervan overtuigen. Hierna volgden schoten van Dexter en Loanian op doel maar hun versier stond nog niet op scherp. Het 2e bedrijf begon met venijnig schot van Joshua maar die was voor de keeper. De rebound van Loanian was ook voor de keeper. Op links stoof Loanian naar voren en paste mooi op Joshua, maar zijn schot was ook weer voor de keeper van Blijdorp. Haydar was zeer attent bij een counter van Blijdorp en onderbrak die vakkundig. Een mooie individuele actie van Jaydi op rechts smoorde vlak voor het doel van de tegenstander. Dexter kwam op het middenveld in balbezit en paste naar de op rechts staande Joshua die met een diagonale schuiver de keeper eindelijk het nakijken kon geven 1-0. Daarna volgde een mooie verdedigende redding van Tieme op links. De volgende redding was van Yuriy met een mooie duik naar links en de schuiver vast klemde. De volgende tegenaanval werd opgeruimd met een peer naar voren door Tieme. De rust brak aan. Quint onze robuuste laatste man moest ook een keer wissel staan en was dus nu aan de beurt. Jaydi nam zijn plek achterin over. We kregen vanwege een handsbal een vrije trap tegen. Yuriy zette een muur neer en met succes want de bal ging zo hoog dat hij op de lat uitéén spatte. Uit een corner waar we slecht dekte kwam Blijdorp op 1-1. We waren het toen even kwijt want we lieten die spits van Blijdorp helemaal vrij staan en die kon met een simpele voetbeweging de 1-2 voor hun intikken.  Uit een corner van Blijdorp liepen twee aanvallers tegen elkaar aan en hun klutsbal nam zo’n rare wending aan, dat hij in ons doel verdween achter de verbaasde Yuriy. Het 4e bedrijf trokken we ten aanval. De keeper van Blijdorp bleek echter een fantastische sta in de weg. Toen we hem eindelijk passeerde kwam de bal via de binnenkant van de paal weer het veld in. Volgens het publiek was het een doelpunt maar het spel ging verder. Bij een corner van Blijdorp kreeg Haydar de bal ongelukkig op zijn voet en daardoor vloog de bal in de uiterste hoek van ons doel 1-4. Dit was echt pech. Meer dan een schot van Joshua waar hij nog een corner mee versierde, die niet opleverde, valt er niet meer te vertellen.

12-2- en 12-2 speelde op veld 3 naast elkaar op zich gezellig maar 12-1 verloor ook met 2-3 van de onderste dus dat brengt geen geluk samen op 1 veld.

Bij ons moeten we echt beter leren na het veroveren van de bal deze zuiverder naar een eigen speler te passen. We leveren te veel van deze ballen in bij de tegenstander. Te onnauwkeurig vaak dus. Als we dat verbeteren zal het veel beter gaan. Elin van 12-1 raakte geblesseerd aan haar pols en moest even voor een foto naar het ziekenhuis. Wij wensen haar daarbij sterkte en beterschap en duimen dat het meevalt. Fijn weekend.

De Rijdende Reporter

Jo11-3 – MSV JO11-1 (7-2)

Vandaag de pittige stadsderby op het programma waar we nog wat recht te zetten hadden na de laatste keer, welke resulteerde in een nederlaag.

De omstandigheden waren goed, een klein zonnetje en vandaag eens op ons terrein.

Na het fluitsignaal van Oompie konden we beginnen.

De boys probeerde gelijk fel in te springen. Dit gebeurde met een hard schot van Lorenzo helaas tot 2x toe net naast. Het zou toch niet weer zo’n wedstrijd worden he…

Niet veel later wist MSV de bal wel in het doel te krijgen. 0-1

Gelukkig gaven ze niet op en kwamen er wederom kansen, een mooi hakkie van Lorenzo op Rayan die hem naar Jelle kreeg alleen nest in de handen van de keeper. Wat een goede samenwerking!!

Vervolgens kwamen ze weer terug, maar net als altijd hebben wij DIEN! Met een prachtige redding wist hij de bal tegen te houden. Toen vlak voor het eerste fluitsignaal wist Lorenzo de 1-1 met een hard schot binnen te schieten. Bas had er ook weer zin in! Dat was aan zijn houding te zien maar helaas ook in de handen van de keeper. Jelle nog met een lekker balletje maar die werd door de voeten van de keeper tegengehouden.

Na de eerste kleine pauze gingen we door. Bas wederom met een prachtig afstandsschot, helaas net over. Toen een ware flipperkast, paal, paal, doel, geen doel…helaas liet onze doel technologie zien dat de bal niet helemaal over de lijn was dus geen reden tot juichen. Niet snel erna werd een hoekschop door Jack mooi voor de voeten van Rayan gebracht en kwam de bal wél de lijn over! 2-1.

Soelemain zag iets wat wij als toeschouders vanaf de zijkant ook zagen, maar gelukkig was de doeltechnologie daar weer om ons te laten zien dat we er, gelukkig, naast zaten!

Dien weer met een goede redding maar helaas via een kontje van 1 van onze kant werd de 2-2 door MSV gevierd…Oompie floot na de 15 minuten af voor de limonade….of was het nou 14 minuten en 45 seconden….? Ach het maakte eigenlijk niet uit want we hadden nog een halve wedstrijd te gaan!

Na de limonade hebben de boys de druk wat opgevoerd en kon Lorenzo met z’n schot zo over de doelman heen inschieten 3-2. Niet veel later kwam Rayan vanaf de middenlijn naar de zijkant en wist de 4-2 binnen te schieten. Daar gingen de koppies weer de lucht in! Vervolgens gingen we weer flipperen, alleen nu voor Dien zijn doel….dit werd goed afgedekt en de bal werd weggewerkt! Daan kwam Bas weer met 2 fantastische blocks in korte tijd en wist zijn keeper van het werk te houden! Toen wederom een goede samenwerking tussen Rayan en Lorenzo en daar was de 5-2.

De laatste 15 minuten…dit kan niet verkeerd gaan en dat ging het zeker niet!! Via een wederom heerlijke hoekschop van Jack die het hoofd van Lorenzo wist te bereiken werd de 6-2 binnen gekopt!

Na een overtreding kwam daar nog een vrije trap van MSV maar ook deze wist Dien zonder enige moeite tegen te houden! Nog een mooie trap van Lorenzo die snoeihard de 7-2 binnen schiet….of heb ik dit gedroomd? ;)

Vervolgens nog een kopbal van Lorenzo net naast en Jack die een bal net overschiet. De overwinning was binnen!! Door goed samenspel en positief blijven! Oompie bedankt voor het fluiten die 15 seconden halen we nog wel in!