Gepubliceerd Op: 3 oktober 2022

Wedstrijdverslagen 1 oktober 2022

3 oktober 2022

Net als vorig jaar verwachten we ook in het seizoen 2022-2023 weer iedere week een (kort) wedstrijdverslag van de teams van Excelsior Maassluis

MSV ’71 2 – Excelsior Maassluis 2 (1-3)

De ouderen onder ons kennen dit prachtige, oer-Hollandse liedje vast en zeker nog wel: ontwaak, ontwaak, de roep van de haan, een stralende zon langs gouden baan”.

Hier dacht  ik vrijdagavond aan toen ik me realiseerde dat het 2e de volgende dag al om 10.30 uur moest aantreden tegen MSV. Ik ben toen maar direct met de kippen op stok gegaan.

Voor de wedstrijd in de kleedkamer hadden we twee scenario’s besproken; wat te doen als MSV vol druk gaat zetten (zoals we Leen kennen) en wat te doen als ze gaan leunen. Beide scenario’s zouden ons er iig niet van kunnen weerhouden gewoon ons eigen spel te spelen. Al snel werd duidelijk dat ze gingen leunen en op de counter zouden gaan loeren. Tot de 0-1 van Thomas op assist van Koen in de 8e minuut leek er geen vuiltje aan de lucht, maar omdat MSV niet beter kon of wilde en wij ons onbedoeld aanpasten aan hun manier van voetballen, ontvouwde zich een nauwelijks te verteren soort schaakspel. Dit leidde ertoe dat er aan beide zijden bijzonder weinig kansen gecreëerd werden, slechts twee voor ons (Thomas in de 18e minuut en Barry op de lat in de 30e minuut) en 0 voor MSV.

Verder hadden we vooral veel te veel balverlies en genereerden we veel te weinig bruikbare passes, wellicht door een misplaatste vorm van nonchalance. We zouden dat varkentje immers wel even gaan wassen. Hoe anders zou het gaan lopen. Toen kort voor rust donkere wolken zich boven ons samenpakten en bleek dat één onzer wissels stoïcijns een niet geheel en al geurloze, doch sonore flatus geproduceerd had, werd per ommegaande besloten hem met de rust in te brengen om zodoende de lucht niet alleen boven het veld, maar ook in de dug-out op te doen klaren en om zodoende het spel van nieuw elan te voorzien.

Na een hartig woordje in de rust van Robin, begonnen wij (met Martijn voor Thomas en Fabian voor Arnoud) zowel als MSV met twee verse krachten. Vanaf dat moment liep alles anders. MSV gooide het roer compleet om en trok fanatiek ten aanval. Wat gebeurde hier ineens? Waar zij het spel verlegden van hun eigen helft naar de onze, bleven wij naarstig en halsstarrig volharden in ons spel van voor de rust. Fel aangespoord door hun trainer was het wachten op de eerste kans/goal van MSV. In de 50e minuut was het zover; hun eerste kans konden we nog ter nauwer nood onschadelijk maken, maar hun tweede kans in de 63e minuut was na een mispeer van onze rechter centrale wel raak, 1-1. Het schot van Barry kort daarvoor in één van onze spaarzame aanvallen dat door hun keeper knap gepareerd werd had zeker een mooie goal opgeleverd, maar was wel tegen de verhoudingen van dat moment in geweest. MSV bleef ook na de 1-1 volop pressie spelen en dat was misschien ook wel de aanleiding tot hun ondergang. In de 65e minuut raakte een MSV’er even de kluts kwijt (omdat hij niet wist hoe een kluts er uitziet, heeft hij hem ook nooit terug kunnen vinden) en speelde terug op zijn keeper die onder druk van de aanstormende Chris I (in de 57e minuut erin voor Chris G) de bal weg wilde schieten, maar hem slechts licht toucheerde en vervolgens tot zijn schrik de 1-2 (in het aantal misperen werd het dus 1-1) over de lijn zag hobbelen. Heel fijn dat Martijn, die al richting doellijn snelde, besloot er af te blijven, want de MSV scheidsrechter die een aantal lachwekkende beslissingen (zoals de gele kaart van Chris G na 49 seconden) in zijn fluit bleek te hebben zitten, had zonder te verblikken of verblozen voor buitenspel gefloten. Op dat moment knakte er iets bij MSV en konden wij langzaam maar zeker het initiatief weer naar ons toe trekken.

In de 75e minuut werd Koen vervangen door Chaco en kwam Jasper erin voor Niels (vorige week nog “on fire”, nu slechts een waakvlammetje). Met de daarmee gepaard gaande omzettingen kwamen we meer en meer los. Zeker Stephan voelde zich er duidelijk senang bij en besloot zich opzichtig met de aanval te gaan bemoeien. Dit resulteerde in de 85e minuut in een schot van hem op de lat en in de 89e een beauty van een assist op de 1-3 van Jesse, het schoolvoorbeeld van een fraaie aanval/goal. Toch wel knap dat je in slechts 40 minuten, verdeeld over twee helften, redelijk tot goed voetballen een wedstrijd kan beslissen.