Gepubliceerd Op: 8 februari 2023

Wedstrijdverslagen 4 februari 2023

Net als vorig jaar verwachten we ook in het seizoen 2022-2023 weer iedere week een (kort) wedstrijdverslag van de teams van Excelsior Maassluis

4-2-2023, Kethel Spaland 2 – Excelsior Maassluis 2. Uitslag 2-2.

Op een nauwelijks bespeelbaar Natura 2000 gebied met een forse KWD overschrijding, moest het 2e proberen de ongeslagen status te continueren. Daar zijn we op zich wel redelijk in geslaagd, maar we zijn er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen; een 2-2 gelijkspel, Erik aan baklappen geschopt en Remco met 2 x geel, dus rood van het veld gestuurd. Dit alles in de eerste helft onder de bezielende leiding van een voortreffelijk fluitende scheidsrechter, die het in de tweede helft helaas toch echt wel flink liet lopen. Ok, in de eerste helft gaf hij geen geel aan Jesse na een beste tackle, waar dat wel op z’n plaats geweest zou zijn en gaf hij slechts geel aan Mark waar “Deep Purple” niet misstaan zou hebben, dat dan weer wel.

Ik denk dus dat de scheidsrechter deze beelden in de rust heeft teruggekeken en daarom besloot een aantal overtredingen, (waaronder de moordaanslag op Erik in de 74e minuut, amper 3 minuten in het veld dus, die de uitslag nadelig voor ons beïnvloedde), van Kethel in de tweede helft niet te bestraffen. Sterker nog, hij floot er niet eens voor. Aangezien we al vijf keer gewisseld hadden was het niet meer mogelijk Erik te vervangen en moest hij uiteindelijk op halve kracht verder. Dit leidde direct tot de 1-2 voor Kethel en indirect tot de 2-2.

Ook de grensrechter van Kethel deed een duit in het zakje. Waar de scheidsrechter aanvankelijk nog wel eens zijn vlagsignaal overnam, werd dat naar mate de wedstrijd vorderde gelukkig steeds minder. Ik heb dit soort fratsen in eerdere verslagen reeds meerdere malen benoemd, maar deze manier van vlaggen kan echt niet. Je verziekt de wedstrijd en zet je eigen team en vereniging ernstig te kakken. Als je zo moet winnen, mag dat van mij. Ik zou het dan wel voor aanvang van de wedstrijd bij de scheidsrechter melden, dan mag ‘ie van mij namelijk meteen al 3-0 invullen en hoef ik me niet 90 minuten lang te ergeren en ga ik in de kantine lekker aan het bier. Maar goed, scheidsrechters zouden hier echt beter op moeten letten, want in blind vertrouwen op de gemiddelde clubgrensrechter afgaan is wel een ernstige vorm van naïviteit.

Voor het overige, ter vergoelijking van dit gelijke spel, kan ik van alles en nog wat verzinnen, maar veel verder dan “we hebben het vooral zelf verkloot” kom ik niet. Deze 2-2 voelt echt als een nederlaag, want waar we vorige week drie x scoorden in de laatste 10 minuten, gaven we nu een voorsprong van 0-2 uit handen in de laatste 10 minuten. Verdikkeme en verdorie, vloekte ik hartgrondig na het laatste fluitsignaal.

Bij mij blijft het gevoel overheersen dat er veel meer in had gezeten en dat we de zekere winst te grabbel hebben gegooid. Qua kansen en qua veldoverwicht en ga zo maar door, qua tactiek en techniek vond ik ons zonder twijfel de bovenliggende partij. Want alleen al in de eerste helft hadden we zeker 9 kansen/mogelijkheden, waaronder een aantal vrije trappen en een mooie kopkans van Jesse waardoor ik heel even dacht een beginnende vleespet waar te nemen (zal wel niet, of toch?) en Kethel slechts twee. In de tweede helft telde ik er zeker zes voor ons en voor Kethel slechts vier, maar ze scoorden er dus wel twee. Wat mij vooral opviel, en best wel een tikje dwarszat, was hoe slecht wij soms anticipeerden bij een vrije trap van Robert. We weten allemaal hoe hij dit soort ballen neemt en waar die terecht gaan komen. Dus neem ik aan dat wij weten hoe wij ons daar op moeten instellen en niet apathisch blijven kijken waar en bij wie die bal neerploft. Vorige week hebben we uit twee van dit soort situaties gescoord nu uit drie van dit soort vrije trappen niet één keer ook maar een beetje gevaarlijk. Hierbij opgeteld het veelvuldige en onnodige balverlies, de op het oog soms wat hautaine manier van voetballen, de domme overtredingen en de vaak overspannen reacties op een discutabele beslissing van de scheidsrechter, geven mij het gevoel dat we onvoldoende beseffen hoe goed we eigenlijk kunnen voetballen. Aad, naast mij gezeten in de dug-out, was het roerend met me eens en zegde me toe Barry er eens flink van langs te geven, want wat die liet zien zaterdag was niet veel.

De wedstrijd Feyenoord – PSV van afgelopen zondag had trouwens wel opvallend veel overeenkomsten met onze wedstrijd van afgelopen zaterdag; het scoreverloop van 0-1 in de eerste helft, tot de 0-2 en de 2-2 in de tweede helft en in de laatste minuten en ook nog eens een (terechte) rode kaart voor de alles of niets poging van Remco in de 83e minuut om de 2-2 te voorkomen. Het bleek uitstel van executie, want in de 88e minuut werd het alsnog gelijk na een aantal hilarische misverstanden bij ons achterin. Samenvattend had het gezien het aantal kansen een ruime overwinning moeten zijn, maar het is nou éénmaal een “lex non scripta” als je zelf niet scoort, doet je tegenstander het wel. Dus volgende week tegen CWO in je rood/wit/blauwe hansopje dat je met trots moet dragen en eventueel met gif kleurige schoenen (hemeltje lief, Jas), optimaal gemotiveerd aan de aftrap.

Doel:

Lub

Verdediging:

Grootscholten (71e J. Koogje), R. Kraijo (83e rood), R. van Mierlo, M. Scholten (55e N. Koogje)

Middenveld:

van Gastel, R. de Jong, S. Kruithof

Voorhoede:

Sjaak Isenia (46e K. v.d. Pol), T. Fortuin (55e F. Vermeer), M. Reemers (71e E. Verboon)

Kijkersvraag: Als Aeolus de god van de wind is en aqua is water/nat, wie is dan Aquaoelus?

Jo11-3 – VDL JO11-1 (3-2)

Vandaag stond de tweede stadsderby op het programma.

De omstandigheden leken goed, de temperatuur boven het vriespunt en de boys klaar voor deze

wedstrijd. De aftrap iets later dan gepland maar daar gingen we!

De wedstrijd begon lekker fel van beiden kanten, door een iets te harde voorzet van Lorenzo die net niet uitkwam schoot Jelle helaas in de handen van de keeper. Daar kwam VDL maar door een goede redding van Dien ging deze bal er niet in! Vervolgens Rayan A maar deze bal ging helaas naast. Hij kwam snel terug om de bal wel in te schieten maar helaas ook niet raak. Ook Lorenzo kreeg de bal er niet in. Niet veel later lag het hele veld open en wist VDL de 0 – 1 te maken. Gelukkig kon Dien de bal nog een keer goed tegen houden en had de bal goed klemvast! Soeleman nog een keer naar vanuit een corner en ook de bal van Murat ging over. Daar gingen de koppies weer hangen….gelukkig floot ons oompie voor een kleine pauze en konden Jan en Jane de koppies weer omhoog krijgen en gingen we weer vol goede moed verder, en hoe! Lorenzo kwam al snel mooi vrij te staan en kon de 1-1 inschieten! Vervolgens kreeg hij de bal al snel nog een keer voor de voeten maar schoot helaas over.

Helaas waren de weergoden toch niet helemaal goed gezind….en begon het lekker te miezeren….

Na de tweede kleine rust kwam Rayan Z goed in actie alleen wist hij ook de bal niet in te schieten en belandde deze net naast. Doordat de verdediging een beetje te ver mee liep met de rest kwam VDL voor het doel en deze werd helaas ingeschoten 1-2. Ownee….niet de herhaling van vorige week dacht iedereen….en dat was te zien aan de houding en het gedrag naar elkaar…Kom op boys rug recht, kop omhoog en gaan!! Nou dat was dan toch niet tegen dovenmans oren gezegd…

Al snel wist Jack zich uit de voeten te maken en de 2-2 erin te knallen! Yes de spirit was weer terug! Nadat Rayan Z een vrije trap kreeg en deze maar tegen z’n oompie aanschoot…(zo slecht floot hij absoluut niet!) mocht de vrije trap over. Maar kwam helaas tegen de paal…tot 2x toe zelfs!

De laatste 15 minuten moest het gebeuren….de wedstrijd was knap gelijk opgegaan maar toch kwamen er gelukkig voor ons een paar goede mogelijkheden en deze werden goed benut!

Jelle schoot de bal op doel, en in de rebound wist Lorenzo deze erin te schieten! 3-2

Vervolgens kreeg Lorenzo nog een kans maar deze ging helaas naast, nu ging de tijd toch wel dringen moest VLD gedacht hebben en probeerde het nog een keer….maar op onze Dien hadden ze niet gerekend, super mooi geblockt! Nog 1x kon excelsior eruit komen om de wedstrijd echt op slot te gooien en dat gebeurde door een mooie pegel van Lorenzo!!

Op naar de laatste wedstrijd van dit deel van de competitie tegen VFC!

Excelsior M JO13-1 – Westlandia JO13-1 (2-4)

Ik zie steeds vaker bij foto’s van wedstrijden op social media staan: “GOOD GAME BAD RESULT”
Daar was de wedstrijd van Excelsior Maassluis JO-13 tegen Westlandia JO-13 zeker een voorbeeld van.
We gingen het deze week anders doen. Technisch trainen op donderdag, individuele opdrachten per positie maar zeker ook voor het collectief. Nog maar iets eerder op de club om voor de wedstrijd een bespreking te doen in de bestuurskamer. De jongens waren nog nooit zo gefocust.
Waar we in voorgaande wedstrijden vaak goals tegen krijgen in de eerste 10 minuten bleef het goal nu leeg. Nou ja leeg, er stond een geweldige keeper in! Tot 3 keer toe zorgde hij ervoor dat Excelsior Maassluis geen goal tegen kreeg. De eerste helft bleef dat zo, ze vochten voor iedere meter. Helaas konden onze jongens geen goal maken in de eerste helft. Dat was zeker verdiend geweest.
Na de thee lukte dat wel! Livay wist zelfs twee keer binnen te schieten! Wat werd er een strijd geleverd. Eerlijk is eerlijk, dit was een ander team. Meer voetbal naar voren, en het mooiste was, iedereen wilde voor elkaar werken en voor iedere bal werd gevochten.
Westlandia heeft echter een heel goed team en gaf zich niet gewonnen. De 2-1 was een mooi schot van afstand. De 2-2 was een onterechte penalty. Helaas zag de scheidsrechter dit niet goed maar ook dat zijn dingen waar je mee moet dealen. Ook als publiek….
De scheidsrechter vond het zelfs nodig om de wedstrijd even te staken. Uiteindelijk hielp dit niet. De strafschop werd toch genomen en goed ingeschoten door de grote sterke spits van Westlandia.
Helaas gingen de koppies daarna weer hangen en werd de uitslag uiteindelijk 2-4. Echt een geflatteerde uitslag waar Maassluis zichzelf echt tekort heeft gedaan.
Maar een mooie opsteker in de weg naar boven, dit team gaat zeker wedstrijden winnen!

GLZ Delshaven JO12-1 – Excelsior M JO12-2    6 – 5

GLZ Delfshaven (Geestdrift Leert Zegevieren Delfshaven). De vereniging ontstond per 1 juli 2006 als gevolg van de fusie tussen GLZ en RVV Delfshaven (opgericht op 11 april 2000). Hierbij werd de oprichtingsdatum van GLZ, 5 januari 1930, aangehouden.

Voor de tweede maal binnen veertien dagen reisden met de zelfde ploeg naar “Sportpark Vreelust”, naast het Sparta Stadion “Spangen”: Yuriy , Haydar, Tieme, Dexter, Guus, Joshua (aanvoerder), Ostap, Loanian en Samále. Helaas nog zonder Quint. Toen we daar arriveerde was het nog donker en rustig. Dat betekende dat we wel veel makkelijker een parkeerplaats vonden dan de vorige keer.  De wedstrijd begon later omdat de scheidsrechter bij leider Ron begon te zeuren over een wedstrijdformulier. Dit hadden we nog niet eerder meegemaakt. Dit kwam onze Warming Up, waar Ron altijd een mooi patroon bij heeft, niet ten goede.  Een scheidsrechter heeft natuurlijk het recht om de regeltjes goed te volgen, maar dan moet je ook zo fluiten en dat bleek tijdens de wedstrijd niet helemaal het geval. Maar we mogen de scheidsrecht natuurlijk niet de schuld van de nederlaag geven, dat lag aan ons eigen falen.

Om 08.30 was de aftrap en bij de eerste de beste aanval van GLZ, binnen een minuut, gaven we de bal links achter onnodig weg en lag de 1-0 achter Yuriy zijn oren. We stonden gewoon nog te slapen. We speelden heel onnauwkeurig en schoten ieder veroverde bal weer naar het verkeerde shirt terug. Zo kwam wel de bal onverwachts op rechts bij Tieme terecht. Die haalde gelijk met zijn linker uit en schoot de 1-1 in de linker kruising. (Een wereldgoal). Ostap werd op de rechterflank fors onderuit gehaal, maar de scheids vond het niet nodig om hiervoor te fluiten. Door een mooie redding van Yuriy bleef de stand nog 1-1. Echter even later door een afgeslagen aanval van GLZ, verdedigde we de bal niet goed weg en liet een aanvaller van hen Yuriy kansloos 2-1.  Daarna stonden we omdat we de bal steeds aan de tegenstander gaven behoorlijk onder druk. Yuriy onderschepte vakkundig een hoekschop. Leider Ron riep langs de kant: “Maassluis ga is voetballen. Ze snijden als een mes door de boter door onze verdediging”.

Het 2e bedrijf kwam Haydar in de gelegenheid om een mooie pass op Joshua tegen, maar Joshua schoot helaas naast. Gelukkig bleef Yuriy in deze slechte fase van ons alert keepen. En hielp Dexter hem met de achter ballen nemen. Vlak voor de rust bracht onze Guus met een pass Loanian in stelling die met een strakke schuiver de aansluitingstreffer maakte. In de rust spraken Leider Ron en assistent Leider Joel (vader Loanian), anders mocht laatstgenoemde niet langs de lijn in het veld staan, de mannen flink maar positief toe. We kwamen zoals je dat dan noemt herboren uit de kleedkamer. Gelijk binnen de minuut paste Joshua op Loanian die bal prachtig breed legde op Ostap. En Ostap was het scoren nog niet verleerd 3-3. Maar het was een korte opleving van korte duur en GLZ kwam al snel weer op 4-3 doordat we weer niet alert verdedigde. Zo viel ook de 5-3. Vervolgens paste Loanian mooi een bal op Ostap die zijn tweede in de kruising schoot 5-4. Het 4e bedrijf begon gelijk met een aanval van ons die eindigde met een inzet van Loanian. Deze was echter net te zacht want die bal kon door GLZ ternauwernood van de doellijn gehaald worden. Hierna kwam uit een verre snelle uittrap van Yuriy de bal bij Tieme terecht. Tieme zag Ostap vrijstaan. En Ostap maakte het karwei met een prachtige lob af 6-5. Hierna counterde een aanvaller alleen op Yuriy af, maar die kwam alert zijn doel uit en pareerde de bal. Daar in de volgende aanval van GLZ werd hij nog tot een duik gedwongen maar dat lukte ook. Het slot was een mooie combinatie tussen Tieme en Ostap die eindigde bij Loanian, die daardoor vrij voor de keeper kwam. Hij kon zichzelf echter niet belonen en schoot recht op de keeper. Moet nog vermeld worden dat Ostap halverwege het 4e bedrijf vlak voor het doel flink onderuit werd gehaald en een strafschop verdiende. De scheidsrechter die overwoog niet eens om te fluiten. Daarna ging Ostap nog een keer vlak bij het doel onderuit maar dat deed hij zelf. Vandaag was de vorm er niet en begonnen we te laat met hard te werken. Volgende week moeten we van begin af aan direct bij de les zijn. Fijn weekend en tot volgende week.

De Rijdende Reporter

Excelsior M – Westlandia    (1 – 3) (1-2-2023)

Vandaag een oefenwedstrijd op een heel veld 11 tegen 11. Met de JO12. Met de volgende spelers/sters:

Yuriy (K), Reav, Riyad, Marijn, Dani, Ference, Quinn, Elin, Isabeau, Boyd, Sámale, Dexter, Loanian en Joshua.

Randy, vader van Samále, ving deze prachtige selectie op en loodste ze naar de kleedkamer. Samen met de vader van Isabeau, Marvin, deden zij de warming up op veld 2 voorzien van gras. Het was goed voetbalweer en een avondwedstrijd in licht heeft altijd wel iets. Dat ziet u dadelijk op de teamfoto’s. Marco Bravenboer was de scheidsrechter geassisteerd door grensrechter, jawel vader Randy (foutloos debuut trouwens). Grensrechter heet tegenwoordig assistent-scheidsrechter. Westlandia is altijd een hele sterke tegenstander en hebben altijd een goede jeugd. Dat bleek wel in de competitie toen we tegen de 12-1 en 12-2 speelden. De wedstrijd begon met wat aftasten. De aanvallen gingen heen en weer zonder gevaarlijk te worden. Echter de eerste van aanval van importantie viel ons ten deel. Maar het schot van Reav ging naast. Des te jammer was het heel sneu dat de eerste beste aanval van Westlandia wel raak was een schot hoog in het doel kon zelfs de lange Yuriy niet bij 0-1. De volgende aanval van Westlandia was echter een prooi voor Yuriy. Een mooie diepe pass van Quinn kwam net niet in de voeten van Marijn. Dani, Boyd en Elin speelden heel goed in de achterhoede. Elin was niet te passeren. Yuriy tikte een corner tot nog een corner maar die werd niet gevaarlijk. Ference gaf op links een pass op Quinn die de bal direct doortikte naar de vrijstaande Marijn. Marijn liet met een droge schuiver de keeper van Westlandia

kansloos 1-1.

Rust en gingen we even op adem komen in de kleedkamer.

Na de rust was het wat rommelig tussen onze verdedigers en werkte ze de bal niet doeltreffend weg en kon Westlandia profiteren en maakte de 1-2. Op links stuurde Dexter met een prachtige pass Loanian weg maar die stuitte op de keeper. Isabeau werd net over de middenlijn neergelegd, maar die vrije trap leverde niets op. Daarna loste Isabeau op rechts zelf een schot op doel, maar die verdween richting veld 3. Elin was zoals al gezegd sterk bezig op rechts en kapte menig aanvaller van Westlandia uit. Een snelle counter van Westlandia liet Yuriy kansloos 1-3. Gelijk na de aftrap kwam Westlandia weer in balbezit en loste een schot op het doel van ons maar die pakte Yuriy. Boyd onderschepte in de verdediging een bal en begon gelijk aan een rush en stak gelijk het hele veld over. Maar dan zie je dat dit toch ff iets anders is dan een half veld en strandde hij in het strafschoppengebied van de tegenstander.

Isabeau werd aan de zijlaan flink geraakt en moest behoorlijk geblesseerd het veld verlaten. (Ik heb niet 21.00 uur geïnformeerd hoe het met haar is maar nog niets gehoord). Het is te hopen dat het meevalt. Samäle maakte op links knap een aanval op links onschadelijk en zette een aanval op.  Hierdoor kreeg Marijn een behoorlijke kans, maar die schoot naast. Elin onderschepte weer eens een aanval, maar het slot was voor Quinn. Zijn schot werd door de keeper van Westlandia gepakt. Als je de wedstrijd hebt gezien kon je wel vaststellen dat dit team van Westlandia al vaker op een heel veld had gespeeld. Die stonden beter in positie en waren zuiverder in de passing. Maar wij zijn in de leer en voor de eerste keer zag dit er niet slecht uit en beter kan altijd. Maar er is hard gewerkt. Nog wil ik even de complimenten kwijt aan onze hoofdjeugd opleidingen. Gisterenavond gaf hij nog een heerlijke training. Vandaag verzorgde hij de hoekvlakken en ging nog fluiten ook. Je moet het maar doen. Klasse Marco en bedankt.

P.S. Bij het eindige van dit verlag kreeg ik het volgende bericht van Marvin over Isabeau:

Hoi Willem, voor nu is het even afwachten ze erg geschrokken maar denk dat het meevalt. Zal morgen wel wat stijf en pijnlijk zijn. Ze zal een paar dagen rust moeten houden. Komt goed ?