Gepubliceerd Op: 29 november 2021

Wedstrijdverslagen 27 november

29 november 2021

De wat oudere leden van onze vereniging keken vroeger vol verwachting uit naar dinsdag. Op dinsdag verscheen namelijk Het Weeknieuws, het wekelijkse clubblad dat bij ieder lid op de deurmat viel. In het Weeknieuws stonden o.a. de wedstrijdverslagen van vrijwel alle senioren- en jeugdwedstrijden van die week. Vanaf vandaag gaan we die traditie herstellen. Kom dus iedere week naar de website en geniet van alle wedstrijdverslagen!

Excelsior M. 2 – VELO 2. (0-8)

Dat deze wedstrijd schandalig ver onder de maat was hoef ik niemand uit te leggen, maar mijn hemel, 0-8 wat een blamage. Oorzaak: het halsstarrig blijven volharden in het geven van verkeerde passes, het onvermurwbaar blijven toegeven aan de drang van “tot mislukken gedoemde” technische hoogstandjes te moeten etaleren en een onwrikbaar superioriteitsgevoel.
Dat we zelf moeite hebben met scoren blijkt wel uit het feit dat we dit seizoen in 11 wedstrijden (1 x oefen + 3 x beker + 7 x competitie) nog maar 19 x gescoord hebben en onze ooit zo geprezen verdediging in hetzelfde aantal wedstrijden al 38 x te kijk gezet werd. Het was een collectief falen met uitzondering wellicht van Joey die ondanks misschien een foutje, een uitslag van zeker dubbele cijfers wist te voorkomen. Ik ga er dan ook niet al te veel woorden aan vuil maken, maar het roept wel diep verdrongen associaties op met zondag 24-10-2010. Vanaf die dag was voetbal niet meer hetzelfde voor mij en ik hoopte dan ook dat ik nooit meer iets soortgelijks zou mee moeten hoeven maken. Afgelopen zaterdag werd die hoop de grond ingeboord door een schertsvertoning van ongekende proporties.
Wellicht is een intensieve zelfreflectie op z’n plaats om zodoende te beseffen dat zelfvertrouwen vaak leidt tot zelfgenoegzaamheid die dan weer uitmondt in zelfoverschatting.
Diep respect voor Dani die 90 minuten lang in de stromende regen heeft staan vlaggen. Ik had na die 0-3 de dug-out of de kantine opgezocht.

Ppsc mo 15-1 – Excelsior M mo 15-1 (1-5)

Het is zaterdagochtend 10 uur als de aftrap door PPSC genomen wordt. Het is koud buiten we zien op de thermometer slechts 4 graden. We zijn goed gemotiveerd en de wedstrijd gaat beginnen. PPSC heeft als eerste de bal en we komen goed onder druk te staan. Met Fenne in ons doel. Onze vaste verdediging met Marit, Lente, Sterre en Marit. Op het middenveld spelen Joy, Madelief en Joëlle. En Pascalle. Inssia en Sanne v L op rechts. Imade zat even op de bank.
We komen niet aan ons eigen spel toe en kruipen steeds meer achteruit. PPSC maakt hier optimaal gebruik en profiteerd van ons twijfelende spel door de 1-0 binnen te schieten. Op dat moment gezien het spelbeeld terecht. We zijn nog niet voorin geweest zeg maar. Echter schud dit ons helemaal wakker voor zover we dat nog niet waren. We gaan eindelijk ons eigen spel spelen en gaan vanaf de aftrap op zoek naar eigen kansen. Een aanval over rechts die de bal van Joëlle aan Sanne v L geeft en zij gaat haar tegenstander makkelijk voorbij. Ze schiet de bal van de rechter kant buiten de zestien hoog voor de goal. De bal bleef echter vliegen en vliegen en hij viel bij de tweede paal in de touwen. Een prachtige wereld goal. En zo de 1-1 op het bord. Een paar minuten  later was het weer raak en dit maal was het Madelief die voor de 1-2 zorgde. Blijkbaar bracht dit PPSC volledig van de wijs want hierna hadden wij de wedstrijd volledig in handen.
Imade komt er in ipv Sanne v L die even op adem moest komen. Een minuut of 4 voor de rust krijgt Imade dal en kan na goed doorgaan alleen op de keeper af. Zij blijft heel cool en schiet de bal laag langs de keeper en brengt zo de ruststand op 1-3. Een prima ruststand tegen een mede titelkandidaat. Van hun aspiraties bleef echter niet veel over na de 1-1.
Inssia zal in de 2e helft ons doel verdedigen. Het betekent dat Fenne linksvoor gaat spelen en Pascalle even op de bank.
Vanaf de aftrap hebben we balbezit die we niet meer afstaan. PPSC krijgt geen enkele kans meer. Wij gingen steeds beter spelen met meer rust aan de bal. Goede aanvallen volgde elkaar op en kansen kwamen er volop. Het is Imade die over links doorbreekt en de bal laag voor geeft maar helaas gemist wordt door zowel Joëlle en Pascalle. Een nieuwe aanval van onze kant wordt door PPSC maar half weggewerkt. De bal komt op de punt van de zestien aan linkerkant op de voet van Fenne. Zij schiet de bal omhoog en de bal daalt op 1 meter van de goal in de handen van de keepster. Die laat kon er echter niet helemaal goed bij en de bal valt achter haar neer en rolt over de lijn het doel in. Madelief was van de val afgebleven en stond zodoende niet buitenspel en dus een goedgekeurde goal op naam van Fenne. We houden het overwicht in de wedstrijd en we geven niks meer weg. Het is bijna tijd als Imade er wederom over links van doorgaat. Ze geeft de bal keurig laag voor en Joëlle weet de bal aan te nemen en hard binnen te schieten. Zij brengt de eindstand van 1-5 op het bord. Deze wedstrijd was een ware teamprestatie waar aan een ieder haar steentje heeft bijgedragen. We hebben geknokt voor alles wat we waard zijn en dat heeft geresulteerd in een prachtige overwinning.
Door deze overwinning staan wij nu geheel alleen op de 1e plaats.

Den Hoorn O12-1 Excelsior -M O12-1 (3-3)

Zonder Laurens maar met invalkeeper Vigo treden we dit seizoen voor de tweede maal aan tegen
Den Hoorn 12-1. Twee maanden geleden wonnen de tricolores 4-2 in Maassluis. Gezien de kleine
krachtsverschillen kunnen de Maassluisse mannen vandaag in Den Hoorn rekenen op een pittige
wedstrijd.

Net als in de thuiswedstrijd blijkt Den Hoorn ook vandaag een stugge tegenstander. De felheid,
fysieke kracht en sterke verdediging van de Midden-Delflanders maken het voor onze mannen lastig
om tot kansen te komen. De eerste kans komt er op deze grauwe ochtend gelukkig wel en is voor
Stan, maar onze buitenspeler kan de Den Hoorn-keeper nog niet verschalken. Dat lukt Ceyden even
later wel. Uit een passje van Ashraf toont onze spits zich trefzeker: 0-1. Voor Den Hoorn is dit het
teken extra aan te zetten. Vigo houdt met twee knappe reddingen zijn doel schoon, maar heeft geen
antwoord op een ver afstandsschot. De stand na het eerste kwart is 1-1.

In het tweede kwart gaat het sterke Den Hoorn op zoek naar nieuwe treffers. Excelsior krijgt weinig
grip op de rood-witte tegenstander, dat in een voor de Maassluisse mannen onwennig 2-3-2 systeem
speelt. Hoewel we enkele kansen creëren, is het Den Hoorn dat meer aanspraak maakt op een
voorsprong. Wanneer Vigo eerst nog een schot kan keren, maar de rebound onhoudbaar is, komt
Den Hoorn aan de leiding: 2-1. Een knap afstandsschot betekent een derde treffer van de thuisclub:
3-1.

Nieuwe opstelling
Trainer Michael grijpt de rust aan om zijn team, waar de scherpte en het verzorgde voetbal van de
laatste weken ontbreekt, nieuwe energie te geven én zijn opstelling te wijzigen. Jason wordt naar
voren gedirigeerd als extra spits. Tijn en Daan vormen vanaf nu met z’n tweeën de verdediging.
Dankzij de scherpte van Daan breidt Den Hoorn de score niet verder uit. Tot twee maal toe grijpt hij
messcherp in en voorkomt vrijwel zekere goals van Den Hoorn. Excelsior blijft hierdoor in de
wedstrijd én verkleint even later zelfs de achterstand. Na sterk doorzetten en een strakke, lage
voorzet vanaf links van Ashraf is Livay koelbloedig en ramt de 3-2 tegen de touwen.

De gedurfde tactische ingreep van Michael pakt een paar minuten nog succesvoller uit. Daan
onderbreekt een Den Hoornse aanval en vindt Livay. Met een lobje bedient onze vleugelaanvaller
gelegenheidsspits Jason. Zijn voorzet bereikt Ceyden, die van dichtbij voor de tweede keer het net
vindt: 3-3! Gezien het spelbeeld is het maar de vraag hoe verdiend de gelijkmaker is, maar de
Maassluisse mannen laten zien waar extra strijdlust toe kan leiden. Dat Den Hoorn daarna niet op
een nieuwe voorsprong komt, is te danken aan Vigo. Na een schot op de onderkant van de lat is hij in
een scrimmage knap de spitsen van Den Hoorn de baas. Even later tikt hij met een katachtige duik
een schuiver uit de korte hoek, waardoor de gelijke stand op het scorebord blijft.

In het vierde kwart strijden de mannen in de zelfde aanvallende formatie nog voor de overwinning.
Het spelbeeld is inmiddels in balans. Veel grote kansen kent het laatste kwart niet meer. Twee
voorzetten van Stan lijken nog voor dreiging te zorgen, maar de Midden-Delflandse keeper voorkomt
serieus Maassluis’ gevaar. Ook een knappe kopbal van Jason leidt niet tot een volgende goal. Net als
Excelsior probeert ook Den Hoorn nog een overwinning uit de strijd te slepen, maar onder meer felle
duels van Joost, Ashraf, Tijn en Daan voorkomen dat de tegenstander geen groot gevaar meer kan
stichten. Een gelijke stand is vandaag een even knap als tamelijk gelukkig resultaat. Het betekent wel
de eerste verliespunten van de mannen van JO12-1 dit seizoen. Als de KNVB geen roet in het eten
gooit, staan de volgende wedstrijden nieuwe stevige krachtmetingen op het programma om mee te
blijven strijden om de topposities van onze hoofdklassepoule.

GLZ Delfshaven JO10-1 – Excelsior-M JO10-1 (1-15)

Vandaag speelden we uit tegen GLZ Delfshaven. En vandaag waren er ook gelukkig weer een aantal enthousiaste vaders bij de wedstrijd. Na een goeie warming-up, waarbij de kleur van het gele tenue van Jaden bijna niet meer te zien was door de modder en een korte praatje begonnen we heel goed aan de wedstrijd. Wat ook al snel de 0-1 opleverde. Snel daarna maakten Delfshaven de 1-1. Daarna namen wij de wedstrijd over en waren we de bovenliggende partij. We combineerde geweldig. Er werd druk gezet op de juiste momenten. Er werd goed van vanaf de keeper opgebouwd. De ene aanval en doelpunt was nog mooier dan de ander.  De tegenstander wisten niet wat ze er mee aan moesten, daarbij speelden Delfshaven zonder enig strijdplan en overleg. Ik heb wederom niet bijgehouden wie er allemaal gescoord hebben. Maar dat weten de jongens zelf wel.

Ik val een beetje in herhaling, maar wederom heb ik weer heel erg van jullie genoten. Jullie waren fantastisch. Ik zie jullie week beter worden. Het plezier straalt er ook vanaf. GROTE GROTE KLASSE.

Volgende week spelen we thuis om 09:00 tegen VFC.  En hopelijk is dat de volgende die wij aan onze zegekar binden.