Gepubliceerd Op: 7 maart 2024

Wedstrijdverslagen 02 maart

Wedstrijdverslag Excelsior M 2 – VDL 2. Uitslag 3-2.

Zonder een aantal smaakmakers, waaronder Gijs vanwege verdrietige omstandigheden, was het de dag om de eerdere nederlaag van dit seizoen tegen VDL te wreken. Zij wisten ons namelijk op 7 oktober vorig jaar met 2-1 te verslaan. Het was toen de derde nederlaag op rij in de eerste drie wedstrijden van de competitie. In het verslag van die wedstrijd schreef ik: “ik durf daarom te stellen dat we niet eerder zo vreselijk dramatisch gepresteerd, zo nadrukkelijk gefaald en zo troosteloos en onheilspellend in de onderste regionen van de competitie gebungeld hebben”. We hadden dus wel het nodige recht te zetten, dunkt mij. Afgaand op alleen de uitslag van vandaag zou je wellicht geneigd zijn te denken dat het een gelijk opgaande wedstrijd was. Niets was echter minder waar. Op een moeilijk bespeelbaar veld 2, had maar één ploeg recht op de overwinning; Excelsior. Inmiddels staan we na een reeks van 10 ongeslagen wedstrijden op een prima vierde plek op slechts vijf puntjes van de koploper, CWO. Aanvallend was er niet zoveel mis, want het strijdplan was helder (en werd naar behoren uitgevoerd); hoog en vroeg druk zetten en VDL niet de kans geven om te counteren. Met die instelling gingen we ook het veld in. In een wedstrijd moet je niet alleen aanvallen, maar natuurlijk ook verdedigen. Edoch, verdedigend als een filantropische instelling gaven wij de twee tegendoelpunten wel heel simpel cadeau aan het goede doel VDL. Voor de slechtste en irritantste tv reclame wordt eenmaal per jaar de “Loden Leeuw” uitgereikt. Op een voetballende variant hiervan, laten we zeggen de “Loden Lullo” voor de slechtste verdedigende actie, zouden vandaag enkele mannen moeiteloos aanspraak kunnen maken. Bij VDL was het aanvallend allemaal een stuk minder en zeker ook verdedigend was het niet best. Hun keeper bijvoorbeeld deed zo te zien echt VDL (voor de lol) mee, als ze voor hem het veld een kwart slag draaien blijven zijn uittrappen misschien wel binnen de lijnen. Echt veel fiducie heb ik daar niet in, maar dat is mijn pakkie an ook niet. De tijd zal het leren.
Al vroeg in de wedstrijd konden de handen juichend de lucht in toen Robert in de 10e minuut een ragfijne voorzet gaf op Fabian die de niet te missen kans onberispelijk binnenschoot. Vaak zie je dan dat scorende ploegen bij zo’n vroege voorsprong meteen in de verdedigende kramp schieten. Bij ons ging die vlieger gelukkig niet op. We bleven gedoseerd de druk opvoeren om zodoende zelf de kansen af te dwingen en VDL tot fouten te dwingen. Dit lukte regelmatig hoewel daar niet echt heel veel grote kansen uit ontstonden. Dat VDL pas in de 24e minuut een eerste minikansje creëerde zei genoeg over de druk die zij wisten te zetten. Onderwijl gingen wij vrolijk verder en verdubbelden in de 28e minuut de voorsprong. Robert nam een corner die door Jesse stijlvol en op de zijn welbekende wijze feilloos en vooral steenhard werd binnengekopt, 2-0. Geen vuiltje meer aan de lucht zou je denken. Het was duidelijk voelbaar dat VDL zich niet verder naar de slachtbank wilde laten leiden en gooide meer fysiek in de strijd. Ook begonnen ze meer de lange bal te spelen waardoor het ons bijna even ontglipte achterin en waardoor Raymond een paar keer handelend moest optreden. Op één afstandsschot na dat over ging, was het allemaal niet vreselijk boeiend wat VDL liet zien. In de 40e minuut kregen ze pas de eerste echt uitgespeelde kans uit de rebound na een corner. Na wat strijdgewoel (in voetbaljargon een “scrimmage”) in de vijf meter hielpen ze die kans zelf vakkundig en met veel misbaar om zeep. Dit was de eerste keer dat ik me lichtelijk zorgen begon te maken met betrekking tot de kwetsbaarheid van onze laatste linie. Middels wat omzettingen door Leen in de rust, zou dat probleem zichzelf gaan oplossen. Gewoontegetrouw bleef ik in de rust op de bank om de warming-up van de aanstaande wissels te observeren en beoordelen. Over de mentale weerbaarheid van één van hen, Erik, maak ik me nooit zulke zorgen, om zijn anatomische afwijkingen en vergroeiingen vandaag daarentegen wel wat meer. Uiteindelijk kwam dat gelukkig toch nog goed. Met direct na rust Nino onder de lat voor Raymond ging VDL verder met waar ze de eerste helft mee geëindigd waren. Dat we het daar toch even lastig mee hadden was wel te zien aan de wijze waarop de eerste goal van VDL tot stand kwam. Door kamikaze of zo je wil harakiri verdedigen in de 51e minuut gaven we Joey van Eijck een uitgelezen kans om zoals hij vroeger voor Excelsior vaak deed nu ook te doen namelijk, scoren. Uit het niets en compleet onnodig werd het 2-1. Hoe kan je zo in paniek raken door één enkele bijna doorgebroken speler. Even reorganiseren en verder. Geen zorgen, we waren immers veruit de bovenliggende partij. Goed en wel negen minuten later dachten we de voorsprong alweer uit te kunnen bouwen, ware het niet dat Koen vanuit de draai de paal raakte. Ook nu veroorzaakten enkele wissels bij ons enige onrust bij VDL; met Chris Isenia voor zijn broer Chaquir en Erik voor Thomas in de 62e minuut was het VDL dat even moest zoeken wie van ons waar liep, waarheen en waarom. Dat resulteerde erin dat Robert in de 64e minuut net over de middellijn de bal kon oppikken en aan een indrukwekkende solo begon. Zigzaggend langs meerdere VDL’ers die bewonderend staarden naar zoveel technische vaardigheden, wist hij bij de 16 meter van onze gasten de bal naar Fabian te spelen, de 3-1 was een feit. Ook leek hiermee het verzet van VDL definitief gebroken. Dit bleek een kwestie van zand in de ogen strooien. Hierover straks meer.
Ten einde de voorsprong te consolideren werd Chris G door Leen in de 68e minuut het veld in geschopt voor Remy en in de 76e minuut werd Martijn vriendelijk doch dringend verzocht het veld te betreden voor de moegestreden Koen. Dat lukte eigenlijk betrekkelijk moeiteloos. Tot Niels, onze enige echte (loon)slaaf, besloot in de 85e minuut naar een gele kaart (die hij prompt ook kreeg) te solliciteren. Door de bal bij een ingooi van ons boos (waarom eigenlijk?) weg te smijten, zorgde hij daarmee voor een hallucinatoire kortsluiting (een soort verknettering) in de hersenen van onze verdedigers. Ik hoop dat die charitatieve intenties van enkelen onder ons (met de 3-2 van VDL tot gevolg in de 88e minuut) een kort leven beschoren zijn. Ergo: alles wat er ooit mis is gegaan en nog mis kan gaan is dus altijd en zonder enige uitzondering de schuld van Niels. Tot slot viel het niet mee om de “Man of the Match” te kiezen. Koen die een puike wedstrijd speelde, Robert met zijn drie assists en Fabian met zijn twee doelpunten dongen mee naar deze eervolle, maar verder nietszeggende dus zinloze vermelding. Kies zelf maar zou ik zeggen, want ík weet het sowieso niet.

Kijkersvraag.
Hoe vaak heeft Feyenoord in de finale van de beker gestaan en hoe vaak heeft Feyenoord die beker gewonnen?
NB
Naarmate het aantal overwinningen stijgt, stijgt ook het aantal Ada’s: Aad S, Aad v A en Aad V hebben langs de lijn gezien hoe VDL op zijn plaats gezet werd.

Blijdorp JO13-3 – Excelsior M JO13-3 (5 – 3)

RVV Blijdorp is een  uit het  De voetbalclub werd opgericht op 10 oktober 1940 en speelt
haar thuiswedstrijden sinds de zomer van 2021 op Sportcomplex Noorderbocht te Rotterdam.
Voorheen speelde Blijdorp aan de Energieweg bij de Energiehal.
Vandaag moesten we naar voetbalvereniging Blijdorp naast het CBR (rijexamenbureau). Die
stonden onderdaan en als je onze ploeg hoorde zouden we dat varkentje wel even wassen (dus
niet, lees u maar verder) Trainer en leider Brunsie en Joël hadden de nadruk op niet
onderschatten gelegd, maar ja luisteren ho maar. Vader van Lyam (Walter) was vandaag de
grensjager om zijn knie te testen. Aiden en Egemen waren afwezig en Jaydi was onze
aanvoerster. Voor de wedstrijd zette de scheidsrechter beide ploegen tegenover elkaar op de
middencirkel. Wij dachten we gaan zeker 1 minuut stilte houden, maar nee hij sprak de
spelers/ster op deze wijze toe over de regels en discipline richting hem en onderling. Dat was
zeker geen slecht idee. Ons eerste wapenfeit was een schotje van Jaydi, maar niet doeltreffend
genoeg. Een tegen schuiver werd bij ons van de doellijn gehaald. Je zou denken we zijn
gewaarschuwd. Jaydi stelde met een trekbal Loanian in staat om een schot te lossen. Deze
werd echter knap door de keeper gekeerd, waarop Lorenzo de rebound wel benutte 0-1. Toen
begon Jaydi op rechts aan een solo en liep 4 man voorbij maar haar poging belande in het
zijnet. Even later redde Yuriy bij een tegenaanval. Joshua stuurde Jaydi weg en die sleepte uit
haar actie een corner die niets opleverde. Lyam voorkwam door verdedigend veldwerk op het
middenveld een gevaarlijke aanval. Joshua zwoegde over het hele veld met het nuttig
afpakken van ballen om dan weer een aanval voor ons op te zetten. Yuriy dook boven op een
afstandsschot. Echter door slecht verdedigen van ons kon Blijdorp op 1-1 komen. Langzaam
zag je het stukken minder worden bij ons. Blijdorp wist uit een corner op 2-1 te komen. Omar
kwam in balbezit en zonder na te denken poeierde hij de 2-2 tegen de touwen. Door een
mooie pass van Tieme kwam Djayvin in balbezit maar toen hij richting goal wilde gaan werd
hij vastgehouden wat de scheidsrechter helaas niet zag. Een afstandsschot van Joshua werd
met moeite door de keeper van Blijdorp uit zijn doel gehouden. Een voorzet van diezelfde
Joshua werd door Omar net naast getikt. Een vrijetrap van Djayvin was voor de keeper. Bij
een intrap van Blijdorp lieten wij een aanvaller van Blijdorp helemaal vrij staan en die kon op
zijn gemakkie Yuriy passeren 3-2. Een hoekschop van Djayvin werd door Guus net te zacht
ingekopt. De rust brak aan dus in de rust een donderspeech van Brunzie en Joël. Je zou
denken dat helpt maar de eerste minuut werden we gelijk gered doordat de bal op de lat
kwam. En daarna lieten we weer alle aanvallers vrij staan zodat die heel makkelijk de 4-2
konden inkoppen. Daar stond tegen over een schot van Lorenzo maar dat was een prooi voor
de keeper. Haydar kwam op rechts op met de bal en stuurde met een splijtende passs Jaydi
weg. Zij speerde weg op het vijandelijke doel af en schoot knap de 4-3 in het netje. Yuriy
voorkwam met een knappe redding de 5-3 maar moest daarna toch capituleren omdat, u raad
het al Blijdorp wederom uit een corner op 5-3 kwam. Uit een corner van Jaydi kopte Loanian
net naast. Gelukkig kon Yuriy daarna een tegencorner weg boksen. Een schot van Jaydi
verdween over het doel en kon bij het CBR opgehaald worden. Hierna floot de uitstekend
fluitende en zeer sympathieke scheidsrechter voor het einde waardoor Blijdorp de zeer
verdiende overwinning binnen sleepte. De nederlaag was zwaar onnodig omdat wij ons taken
verwaarloosde en verzaakten zuiver te passen. We schoten de ballen gewoon maar in het
wilde weg, weg. Ook liepen we elkaar in de weg en overlegden niet met elkaar. Bij corners
moeten we duels aan gaan en tegen een tegenstander aan gaan staan. We hoeven de bal dan

niet te hebben maar het ze wel lastig maken. (want 5 tegen doelpunten uit corners en een verre
intrap kan niet) Het lijkt wel of we bang zijn. Nou weer genoeg om te leren want volgende
week tegen Naaldwijk zullen we uit een ander vaatje moeten tappen om een goed resultaat te
behalen. Na vandaag mogen we ons wel een beetje schamen. Gelukkig troostte de moeder van
Lorenzo (Wendy) ons (ouders en opa) na de wedstrijd met een heerlijke koek om haar 28 ste
verjaardag te vieren. Fijn weekend.

De Rijdende Reporter

Woensdag 6 maart 2024

Op deze trainingsavond was een oefenwedstrijd gepland tegen de ploeg van Ahmed Kozan
Excelsior M JO14-2tegen Excelsior M JO13-3 allebei 3 e klas niveau. Aan de
competitiestand kon je zien dat deze mannen makkelijk en veel scoren en fysiek natuurlijk
sterker zijn (1 jaar ouder)want het zijn ook flinke mannen. Bovendien hebben wij Djayvin,
Lyam en Loanian die eigenlijk nog in de JO12 moeten spelen. Maar deze 3 getalenteerde
mannen voetballen uitstekend en doen goed bij ons in de groep mee. Daar kunnen twee
verdedigers van ons (ik noem geen namen) een voorbeeld aannemen want die hoorde ik
zeggen “We zullen wel gaan verliezen”, en dat is natuurlijke een waardeloze instelling die ze
maar gauw moeten veranderen. Een vader van de tegenpartij was onze grensjager en onze
trainers Robin en Brunsie coachten vanuit de dugout. We speelden op het hoofdveld en
begonnen zonder scheidsrechter. Het was in het begin even aftasten maar we sloegen al snel
brutaal toe. Jaydi brak op rechts sterk door en passte strak op Loanian die ons op een 0-1
voorsprong zette. We hielden nog lekker stand door goed verdedigingswerk op de flanken
door Tieme en Haydar. Haydar speelde heel sterk tegen een flinke linksbuiten. Daarna loste
Loanian nog een schot maar die was voor keeper Berkhan. Daarna was het de beurt voor
Yuriy met een knappe redding. Even later kwam 14-2 toch op 1-1. En helaas werd het snel 2-1
waar wel een buitspelluchtje aanzat. Maar ja geen scheids. Jayyvin die zich net als Lyam
uitstekend verweerde tegen de grote jongens van de tegenpartij schoot een bal op de lat.
Daarna had Yuriy twee prachtige reddingen achter elkaar in petto. Ook was hij alert op de
rand 16 om een gevaarlijke aanval af te troeven. Toen arriveerde Radj Sampat de opa van
Djayvin als leidsman. Hij regelde een professionele fluit bij de rijdende reporter met een schel
geluid en sprong het veld in. Dat is toch ff klasse zo uit je werk in de werkkloffie gelijk het
veld in. Guus nam tijdelijke de achter ballen en deed dat met verve. Die taak nam Neymar in
de tweede helft prima over. De achter ballen moeten door spelers genomen worden met een
goede trap(Een aandachtspunt voor de trainers). Een schot van Loanian vanuit rechts
verdween helaas in het zijnet. Toch kwamen we 3-1 achter. Wederom een schot van Loanian
na een strakke pass van Jaydi was een prooi voor keeper Berkhan. Na de rust moest Yuriy
gelijk aan de bak en dook een bal mooi zijn goal uit. Joshua trof doel voor ons en bracht de
stand op 2-3. Na een verdedigingsfout werd Yuriy omspeeld en kwam JO14-2 op 4-2. Door
een onhoudbare bal via de onderkant van de deklat werd het 5-2.Uit een mooie voorzet van
Lyam schoot Lorenzo de bal net over. Nadat 14-2 op 6-2 was gekomen schoot Jaydi de bal in
de handen van Berkhan en scoorde Lorenzo helaas in een buitenspel positie. 14-2 counterde
naar 7-2 en 8-2 waarvan er bij één goal buitenspel was vooraf gegaan. De grensrechter vlagde
daar ook voor, maar het ontging de scheidsrechter, die ook nog riep naar de scheidsrechter dat
het buitenspel was, maar de scheids stond helemaal aan de andere kant van het veld en hoorde
dat kennelijk niet. Na een schot van Loanian dat net over ging floot de uitstekend fluitende
scheidsrechter voor het einde van de partij. We konden terug kijken op een nuttige oefenpot
en speelden veel beter dan afgelopen zaterdag, terwijl de tegenstander nu beter en sterker was.
Zo moeten we a.s. zaterdag ook spelen en met een goede instelling. Welterusten voor straks en