22 september 2022

Wedstrijdverslagen 17 september 2022

Net als vorig jaar verwachten we ook in het seizoen 2022-2023 weer iedere week een (kort) wedstrijdverslag van de teams van Excelsior Maassluis

MVV 2 – Excelsior M. 2,(1-1)

Mijne heren, als jullie een hopeloze wedstrijd spelen, steek ik mijn mening niet onder stoelen of banken. Dus als jullie een prima wedstrijd spelen houd ik ook mijn mond niet, dus ik mag rustig stellen; we hebben genoten afgelopen zaterdag.

Zonder anderen tekort te willen doen, was Chris Isenia voor mij de man van de wedstrijd. Wat een drive en wat een loopvermogen. Kan je nagaan wat er gebeurt als hij een paar kilootjes afvalt, maar dat terzijde. Helemaal aan baklappen kreeg hij in de 77e minuut een dik verdiende wissel voor het massaal toegestroomde publiek (hallo Aad). Ook Niels, net terug van vakantie, speelde na een aanvankelijk wat aarzelende eerste 15 minuten een puike pot. Er was namelijk besloten om hem uit zijn lijden te verlossen als linksbuiten en hem te verplaatsen naar een veredelde linksback positie waar hij niet zoveel kwaad kan. Af en toe was zichtbaar dat hij toe was aan een middagtukkie, maar ook zijn ijver en ongebreideld enthousiasme waren een lust voor het oog.

Met deze twee mannen extra op het middenveld ontspon zich een aantrekkelijke wedstrijd waarin de kansen aan beide zijden spaarzaam bleken. Het op voorhand gevreesde fysieke spel en het “lange halen gauw thuis” voetbal van MVV, waar wij het als voetballende ploeg vaak lastig mee hebben, bleek erg mee te vallen. Het werd gewoon een spannende en sportieve pot. Met de afwezigheid van onze spits Koen (inmiddels een paar kilootjes afgevallen) was Robin genoopt de trukendoos open te doen en posteerde Fabian naast Thomas in de spits. Veel doelpunten leverde dit niet op, maar zijn aanwezigheid in de 16 van MVV, dwong hen er wel toe continue een mannetje bij hem in de buurt te houden.

Uitgerekend de eerste beste kans van de wedstrijd leverde meteen een doelpunt op voor MVV. Niet dat wij op voorsprong hadden moeten staan, maar het was wel in de fase dat wij het betere van het spel naar ons toe trokken. In de 28e minuut stonden we met een mannetje of 3 a 4 naar de bal te kijken en ieder dacht het zijne van dat vreemde ronde ding, er op vertrouwend dat alles zichzelf oplost. Zo niet dan is er altijd nog wel een MMV’er die daar anders over denkt, 1-0. In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden had deze lichte tegenslag geen weerslag op het spel. Eigenlijk was het een soort wake-up call om de intensiteit aan de bal op te krikken. In de 37 minuut leek ook onze eerste kans een doelpunt te worden. Jesse haalde na een afgeslagen aanval uit en de door een tegenstander gekraakte bal kwam nogmaals voor zijn voeten die hij vervolgens achter zijn broer Lars (lijkt een paar kilootjes te zwaar) priegelde. Het collectieve juichen verstomde alras toen zowel de scheids- als grensrechter tot de overeenstemming kwamen dat de bal de lijn niet gepasseerd was.

Leren omgaan met teleurstellingen is een verrijking van het leven.

Tot aan de rust gebeurde er hoegenaamd niets noemenswaardigs meer.

Na de rust nam Excelsior meteen het initiatief weer. Scherper, sneller en sterker dan voor de rust wisten we de wedstrijd naar onze hand te zetten. Die gelijkmaker en misschien wel meer moest en zou er komen. Met een nederlaag konden we niet terug naar Maassluis. De kans was groot dat we daar dan kaal geschoren en met pek en veren besmeurd zouden gaan worden.

Een vlot lopende aanval over onder anderen Stefan en Robert, belandde op het hoofd van Jesse die met een fraaie kopstoot zijn broer passeerde met de 1-1.

Een dik verdiende gelijkmaker en de opmaat naar meer. Dit laatste was hopen tegen beter weten in. De grensrechter van MVV had besloten dat Excelsior hier niet met 1 of meer punten naar de Lavendelstraat zou gaan.

De overwinning lag binnen handbereik en waren na weken van blessureleed eindelijk in gelegenheid om mensen te wisselen voor fitte spelers. Met Mike voor Barry en Sjaak voor Thomas kwam er nieuw elan in de ploeg waardoor we MVV met de rug tegen de muur wilden zetten. In de 63e minuut al wist Mike voor gevaar te zorgen waardoor MVV alle zeilen bij moest zetten. Dat zijn inzet net naast ging, of over of door de keeper gestopt werd (soms verzin gewoon ook maar iets) mag een mirakel genoemd worden.

Ik zag toen bij de best wel goed fluitende MVV scheids toch een soort paniek in de ogen en hij dacht vast dat we een soort super spits hadden ingebracht. De man verraste ons in de 73e minuut met een actie die hij later wel weer goedmaakte.

Meer verse krachten bij zowel MVV als bij ons deden de stand niet meer veranderen. Met deze 1-1 kon iedereen wel leven denk ik.

Al met al heb ik een heerlijke voetbalmiddag gehad bij onze Maaslands buren.

Doel: N. van Leeuwen

Achterin: E. Verboon, R. van Mierlo, M. Scholten

Midden: Chris Isenia (77e J. Koogje), B. Steenbergen (62e M. Stigter), S. Kruithof, J. van Gastel, N. Koogje (77e M. Reemers)

Voorin: F. Vermeer, T. Fortuin (62e Chaquir Isenia)

NB

Het is niet mijn gewoonte en zeker niet mijn intentie om grensrechters van andere verenigingen te beledigen. Ook is het niet mijn bedoeling om onze eigen foutjes weg te schrijven onder “scheids- of grensrechterlijke dwalingen”. Het zijn uiteindelijk goedwillende vrijwilligers die vaak door weer en wind hun club van dienst zijn, maar wat de grens van MVV deze middag bezielde zal tot in lengte van dagen een raadsel blijven. Hij vlagde zelfs bij een terugspeelbal van MVV voor buitenspel en ook toen Mark (staande op eigen helft) een voorzet gaf op Niels (staande op eigen helft) die daardoor een vrij veld voor zich had, besloot de beste man weer te vlaggen voor buitenspel en dat ging zo maar door.

Het was werkelijk tenenkrommend om die man bezig te zien. Uiteindelijk was zelfs de scheidsrechter er klaar mee en besloot de beste man verder te negeren. Ik snap best dat je als clubgrens soms in onduidelijke en onoverzichtelijke situaties een puntje voor je team wil pakken (zou ik wellicht ook doen), maar zo vreselijk opzichtig als gisteren heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Het was meer dan gênant.

Excelsior M JO12-1 – Rozenburg JO12-1  (4 – 2)

Excelsior M werd opgericht op 1 juni 1918 door Jaap Cats. De eerste jaren waren er grote problemen met het veld. Vanwege ruimtegebrek had het terrein zelfs de vorm van een driehoek. Na op enkele andere locaties te zijn gevestigd, belandde de club in 1967 uiteindelijk aan de Lavendelstraat. Daar heeft de vereniging momenteel plaats voor 5.000 toeschouwers.

Tijdens de crisisjaren wordt op 20 mei 1931 de Rozenburgse Voetbal Vereniging (RVV) opgericht en statutair vastgelegd op 1 juni van dat jaar. In het café van ‘Mietje van Santen’ kwamen een stel mannen regelmatig bij elkaar om een pilsje en een borreltje te drinken. De overgrootvader van Samále was 1 van de mannen in het café die Rozenburg had opgericht. Zijn naam was Antonie (Antonie, Ton) Boxhoorn. Randy vader van Samále was 4 of 5 jaar toen Antonie overleed.

Voor deze 2e competitiewedstrijd stonden Yuriy, Dexter, Joshua, Loanian, Ostap, Ouint, Haydar, Samále en Tieme, op het wedstrijdformulier. Guus was nog geblesseerd aan zijn hand en wij wensen van harte beterschap en hopen dat hij snel weer wijdstrijd speelklaar is. Guus traint wel weer mee maar echte wedstrijden is nog te link. En Guus was als toeschouwer aanwezig om de jongend te ondersteunen. Goed gedaan Guus. De spelregels werden door Tijmen Liebrechts (JO17) in de gaten gehouden en Quint droeg een knal oranje aanvoerdersband en fungeerde als captain. Ron nam de tactiek en de Warming Up weer voor zijn rekening.  Rozenburg stond boven aan de ranglijst na een eerdere 11 – 3 overwinning op OVV. Toen de keeper van Rozenburg op het veld kwam en onze ploeg zag opperde hij: “moeten we daartegen, dat stelt niet veel voor. (Dat zou hem dus tegenvallen terwijl hij heel goed keepte) We konden dus aan de bak. Dus Joahua liet er geen gras over groeien op kunstgras en kwam al heel snel in bal bezit door een uitstekende pass van Hayder. Joahua drukte gelijk af en stonden we heel snel op 1-0. Na verschillende aanvallen van ons waarbij we toch wel kansjes miste volgde de eerste serieuze aanval van Rozenburg. Maar Yuriy wist dat schot tot een corner te verwerken die niets opleverde. Uit een scrimmage kreeg de vijandelijke keeper de bal niet onder controle en kreeg Joshua zijn voet nipt tegen de bal. De bal rolde tergend langzaam over de lijn 2-0. Joshua durfde nog niet te juichen omdat hij het niet zeker wist of de bal over de lijn was, maar een verdediger van Rozenburg schopte de bal nog verder in het doel zodat de 2-0 zeker was. De 2e fase begon met een zogenaamde “hoosbui”, waardoor De Rijdende Reporter zijn opschrijfboekje en pen veilig in zijn binnenzak moest stoppen. Maar hij onthield dat een schot van Samále uit de hoek getikt werd door de keeper van de tegenstander. Vervolgens ging er een aanvaller van Rozenburg alleen op Yuriy af, maar Yuriy pakte het ronde leer. Oztap die we zo graag een doelpunt gunnen kwam daar dichtbij, maar zijn schot ging op de paal. Oztap speelde een uitstekende partij en is nauwelijks te passeren. En als hij gepasseerd wordt gaat hij er gelijk met succes achteraan. Loanian liep op de linkerflank 2 verdedigers voorbij alsof ze er niet stonden en haalde met zijn linker uit waar de keeper van Rozenburg geen vat op had 3-0. Oztap en Yuriy voorkwamen een tegen treffer. Yuriy pareerde een hard afstandsschot en de rebound werd onmiddellijk weg gepegeld door Oztap. Dat is wat ik vorige week bedoelde alert zijn als verdediger bij dit soort situaties en dat deed Oztap geweldig. Daarna van rechts opkomend schoot Samále een bal net over. Toen Samále op links in balbezit kwam wist hij met zijn linker wel de bal tegen de touwen te schieten 4-0. Yuriy kon nog een bal tot hoekschop verwerken. Uit de genomen hoekschop wist Rozenburg echter op 4-1 te komen. Vervolgens gingen wij nog tot enkele aanvallen over maar die werden van onze kant niet gevaarlijk. Uit een tegenaanval van Rozenburg kwamen zij nog op 4-2. We moesten dus even alert zijn met nog een paar minuten. Na een knappe redding van Yuriy floot de scheidsrechter af en namen wij de koppositie over in de ranglijst. Een heerlijke wedstrijd met een uitstekende inzet. We moeten echter onze kansen nog meer benutten en alert blijven achterin. Maar de punten zitten dit weekend weer in de knip.

De Rijdende Reporter

 Excelsior -M JO11-3 -Hermes DVS JO11 -1 (3-8)

Daar gingen we weer, de intentie om Hermes even af te drogen met een flinke winst. Door de regen werd dit dweilen met letterlijk de kraan open.

Door goed samenspel kwamen onze boys er snel uit maar de bal kwam helaas in de handen van de keeper. Dien is weer goed in vorm en houdt de bal goed tegen! Helaas niet veel later geen kans en Hermes scoort de 0-1. Niet veel later is daar weer onze Dien en blijft de schade nog beperkt. Het spel gaat heen en weer als een ware flipperkast. Jaden krijgt een mooie kans helaas in de handen van de keeper. Op aangeven van Jelle krijgt Lorenzo ook nog een

kans helaas niet het doel bereikt. Het flipperen gaat door en Dien wederom met een goede redding! In de rebound wordt deze toch nog ingeschoten 0-2. Na de aftrap krijgt Jack een goede kans en weet deze binnen te schieten 1-2! Ondertussen worden nog net de bakken niet meegegooid uit de lucht! Wat een lekker Nederlands voetbalweertje! Het tweede kwartier gaan we door met flipperen en komen de kansen heen en weer alleen weten onze boys het doel niet te vinden in tegenstelling tot Hermes. Al gauw staat het 1-5 en gaan we de limonade drinken, hopelijk kunnen we de wedstrijd nog omgooien! Vlak na het begin van het 3e kwartier komt helaas Hermes op 1-6. Door een mooie samenwerking kan Jack er 2-6 van maken en krijgen de jongens toch weer een beetje hoop, Lorenzo schiet een bal voor maar Jaden helaas net naast, de bal komt terug maar helaas krijgt Lorenzo hem ook niet tussen de palen! Soelaiman kan een bal nog blokken en voorkomt de 7-2. Het laatste kwartier gaat in door een goede uittrap kan Lorenzo de bal nog binnen tikken 3-6. Helaas loopt de tegenstander verder uit en kan Dien niet voorkomen dat de 3-7 ingetikt wordt. En niet veel later ook de 3-8. Dit had een veel hogere

stand kunnen zijn maar door het goede keeperswerk van Dien en de top verdediging van Murat, Kenan en Bas is de schade enigzins beperkt gebleven!

Excelsior M JO10-4 – CWO JO10-5 (5-2)
Na de doordeweekse wedstrijd tegen vv Naaldwijk stond deze zaterdag een thuiswedstrijd tegen CWO uit Vlaardingen op het programma. De klinkende overwinning tegen vv Naaldwijk zorgde ervoor dat de mannen vol vertrouwen de wedstrijd tegen CWO in gingen. De trainer hield vast aan de vertrouwde opstelling met daarin Jones op goal met achterin het sterke blok Vincent en Stefan. Op het middenveld en in de aanval wisselden Julian, Milan, Silvijn en Jaap veel van positie. Als snel in de wedstrijd kwam Excelsior op voorsprong… Jones nam de bal snel uit richting Jaap die met een afgemeten voorzet Milan alleen voor de keeper zette, die beheerst afrondde, 1-0. Na een mooie actie van CWO kwam de 1-1 op het scorebord. Het spel golfde op en neer, maar Excelsior kreeg langzaamaan het betere van het spel. Zo kon Milan – na slecht uitverdedigen van CWO – de 2-1 binnenschieten en niet veel later was daar de hattrick voor Milan na een bekeken schot met links, 3-1. Dit was gelijk de ruststand.
Met wat goede tips van de trainers en een mooie regenboog boven het veld werd de 2e helft afgetrapt. Alleen was het CWO die beter uit de startblokken kwam. Dit zorgde voor de verdiende aansluitingstreffer, 3-2 en was de spanning weer terug. Jones zorgde met enkele mooie reddingen dat de gelijkmaker niet werd gemaakt. Gelukkig was Excelsior daarna weer bij de les en na een corner schoot Silvijn prachtig de 4-2 binnen. Overal op het veld werd ineens weer geknokt met Vincent als slot op de deur, Stefan zwervend over het hele veld, Jaap rennend langs de lijn, Julian die steeds op de goede plek stond, Silvijn met enkele mooie aanvallen, Milan die hard op zoek was naar zijn volgende goal en natuurlijk Jones als vertrouwde goalkeeper met een paar mooie lange ballen over het hele veld. Het slotakkoord was voor Stefan die met een schitterende goal de 5-2 maakte, waarna de overwinning voor JO10-4 veilig werd gesteld. Op naar volgende week!