Excelsior M JO12-2 – VOC JO12-2  ( 1 – 2)

V.O.C. (Volharding Olympia Combinatie) is een cricket– en voetbalvereniging uit Rotterdam.

De vereniging ontstond per 1 januari 1904 uit de fusie van de clubs RC & VV Volharding, opgericht 1 januari 1895, en RV & CV Olympia, opgericht op 23 mei 1885 (en na wettelijke ontbinding in 1895, heropgericht op 18 januari 1896). De oprichtingsdatum van Volharding, werd daarbij aangehouden als oprichtingsdatum van de nieuwe fusieclub.

Met deze inmiddels vaste kern olv. Trainer Ron betraden we de groene kunstgrasmat op “Sportpark Dijkpolder”:

Yuriy , Haydar, Tieme, Dexter, Guus, Joshua, Quint (aanvoerder), Loanian en Samále,

Wederom was vader John Stigter (van Guus) onze leidsman. Vandaag begonnen we aan de 4e fase in de 1e klasse van de voorjaarscompetitie. Het was lekker fris maar wel scheen de zon en er lagen nog een paar hagelkorrels op het veld. Na de aftrap werd Yuriy al gelijk tot een redding gedwongen. Een schot van Joshua kon door de keeper van VOC ternauwernood tot een corner verwerkt worden. Zo we waren begonnen met gelijk beide keepers vol in actie. VOC had wat meer overwicht. Echter Guus, Haydar en Quint stonden bekwaam te verdedigen. Echter tegen een mooie gecombineerde aanval van VOC hadden we geen verweer en kwamen zij op een terechte 0-1 voorsprong. In het 2e bedrijf onderschepte Quint in de verdediging vakkundig een bal en paste deze direct diep op Loanian. Loanian stond gelijk oog in oog met de keeper van VOC en gaf deze keeper geen kans 1-1. Na de siroop geserveerd door de moeders Bianca en Esther begonnen we aan de tweede helft. Daarin kon Yuriy zich onderscheiden met een paar mooie reddingen We stonden toch wel redelijk onder druk. Dexter herstelde bij ons een fout in de verdediging op sterke wijze. Tieme stond in de achterhoede knap op te ruimen. Even later stuurde Dexter op links met een mooi pass Samále weg. Helaas struikelde Samále over deze bal en was het gevaar weg. Samále brak door op links en haalde vinnig uit maar de keeper van VOC stond op de goede plek. Hierna stuurde Tieme Samále weg met een mooie pass, maar die aanviel smoorde omdat Samále in het duel viel. We kregen in de 3e helft iets meer grip en konden wat meer ten aanval trekken. Tieme die een paar lessen kickboksen had gehad was hier fysiek al beter van geworden. Hij schuwde de aanvallen niet en verweerde zich goed. Een afstandsschot van VOC werd door Yuriy onschadelijk gemaakt. Bij een prachtige voorzet van Loanian kon niemand van ons zijn voet ertegen zetten wat jammer was. In het 4e bedrijf zette VOC weer aan en redde Guus ons achterin door een bal over ons eigen doel te werken zodat VOC niet meer aan de bal kwam. Hierna redde Yuriy met een safe naar links een hard afstandsschot en kreeg zelfs applaus van de toeschouwers van de tegenpartij. Helaas vlak voor het einde kwam VOC in een chaotisch gevecht bij ons achterin op 1-2. Wij kregen de bal niet goed weg. Bij ons valt bijna nooit het kwartje de goede kant op. Maar als we onze passing gaan verbeteren, vaster aan de bal komen en hard blijven werken dan zijn we toch lastig voor tegenstanders in de eerste klasse. Fijn weekend.

De Rijdende Reporter

Ron Staal: Wij hebben 1-2 verloren, maar hebben er wel alles aan gedaan om de wedstrijd toch nog te winnen. We waren vaak ongelukkig in de balaanname en in het maken van de juiste keuzes. Maar volgende week gaan we er weer voor. ?⚪️??⚽️

11-3-2023 Victoria ‘04 2 – Excelsior M 2. Uitslag 3-2

Toen de kruitdampen kort na het laatste fluitsignaal van een voortreffelijk fluitende scheidsrechter opgetrokken waren, stonden we voor het eerst dit seizoen met lege handen. Na een dramatisch half uur in de eerste helft waarin we met 2-0 achter kwamen, verloren we door drie doelpunten drie punten wat aanvoelde als een fooi van drie euro’s voor een glas verschaald bier in de kroeg. Het eerste kwartier was nog prima met goeie kansen voor Remy in de achtste minuut uit een corner en voor Fabian in de negende minuut uit de daarop volgende corner. Al snel echter raakten we de controle kwijt en werden een soort tureluurs getikt. In de elfde minuut moest Arnoud (vervanger voor Nino) voor het eerst handelend optreden na een snelle counter van Victoria. Hun druk nam toe en we wisten er geen raad mee. We kregen de bal niet meer uit onze zestien, wat in de twintigste minuut een soortgelijke situatie voor onze goal opleverde. Eigenlijk liepen we te schutteren, veel simpele en verkeerde keuzes. De overmacht van Victoria in die fase stemde tot nadenken, hoe konden we het zo vreselijk uit handen geven. In de 24e minuut werd het 1-0 na slecht uitverdedigen en in de 34e minuut werd het 2-0 na weer slecht uitverdedigen. Amateuristisch geklungel. Waar ging dit eindigen?

De druk van Victoria hield onverminderd aan, terwijl wij zelf helemaal niets meer creëerden. Een roemloze nederlaag dreigde. De kampioenskoorts werd in gestaag tempo gereduceerd tot een subfebriel temperatuurtje. De rust moest uitkomst brengen, dus prioriteit één: geen tegentreffers meer incasseren. De boel moest achterin ten koste van alles dicht (de tweedegraads brandwond op Remco z’n rechter heup na een sliding is daar een stille getuige van). Gelukkig slaagden we in die opzet en bleef de schade vooralsnog beperkt tot een overbrugbare 2-0. Ik ben zo blij dat ik alleen maar af en toe een tikkie mag sturen (er komt er weer één aan), een wedstrijdformulier moet invullen en een verslag hoef te schrijven en dat ik in de rust niet mee moet de kleedkamer in om iets aan de instelling en de opstelling voor een betere voorstelling in de tweede helft te doen. Het echte denkwerk is voor Robin (vandaar zijn aanstelling) en Fred. Ik bleef dus lekker buiten in het zonnetje zitten. Ineens viel mijn blik op één van de twee Ada’s die ons elke week zonder schroom steunen. Hij staarde met een zielloze blik voor zich uit. Ook hij had geen benul van wat zich afspeelde. “Ada twee” had deze teleurstellende ontwikkeling waarschijnlijk aan zien komen en besloot daarom in een vroegtijdig stadium al dat hij zijn zoons naar het vliegvel zou gaan brengen. Uiteindelijk miste hij ook veel moois.

De tweede elft was amper een minuut oud of Koen bracht de spanning terug. Een mooie steekpass van Stephan rondde hij bekwaam af, 2-1 dus in de zesenveertigste minuut. Wat een prachtig moment om toe te slaan, nog vierenveertig minuten dus om de opgelopen schade recht te trekken. Ik was nog bezig de goal op een kladje te noteren of Jesse schoot in de zevenenveertigste minuut de 2-2 binnen. Koen draaide de zestien in, bleef sterk aan de bal, draaide zich knap vrij en speelde Jesse aan, met de voornoemde 2—2 tot gevolg. Heerlijk. Wat je in een de eerste helft verzuimt te doen doe je nu tweemaal in één minuut. Met nog drieënveertig minuten op de klok was opeens weer van alles mogelijk. Victoria was van de leg, een comfortabele voorsprong was als sneeuw voor de zon verdwenen. Ze hadden duidelijk moeite met de nieuwe situatie en wij gooiden er nog een schepje bovenop. Het betere van het spel met de betere kansen waren voor Excelsior. Victoria was niet gevaarlijk meer en het wachten was op de nekslag. In eenenzestigste minuut leek Chris G die te geven, een voorzet van hem bleek te lang onderweg, maar omdat verder niemand  de bal nog aanraakte, verdween hij plompverloren en pardoes in het Victoria doel, 2-3. Joepie!!!

Het plezier was van korte duur, want de scheidsrechter had iemand buitenspel zien staan en besloot de goal te annuleren.

Het hoge tempo wat wij speelden begon toch zijn tol te eisen en ook de afspraken die we in de rust gemaakt hadden werden niet meer nagekomen. Hierdoor verslapte de concentratie met als resultaat een onverwachte en onnodige 3-2 van Victoria na een misverstand tussen Arnoud en Remy in de zevenenzestigste minuut.

Om toch nog minimaal een gelijkspel te forceren werd er direct flink gewisseld, het beoogde resultaat bleef echter uit en de eerste nederlaag van het seizoen was een feit. Zo jammer, aangezien wij, wat we in de eerste helft niet goed deden, in de tweede helft tot die 3-2 wel (bijna) allemaal goed deden en daarom minimaal een puntje mee naar de Lavendelstraat hadden moeten nemen. Ik hoop dat het rouwproces niet te lang zal duren en dat we komende zaterdag er gewoon weer staan.

NB 1

Wat een netenveld, dat kunstgras.

NB 2

Ondanks de nederlaag hebben we nog steeds alles in eigen hand.

Kijkersvraag

Vooruitlopend op de klassieker van komende zondag, wat was (en wordt) de grootste overwinning van Feyenoord op 020 ooit?