19 januari 2022

Voorbeschouwing Ajax – Excelsior Maassluis

Aanstaande donderdag staat er een historische wedstrijd voor Excelsior Maassluis op het programma. De Tricolores spelen namelijk in het kader van de achtste finale van de TOTO KNVB Beker tegen regerend Landskampioen en bekerwinnaar Ajax. Het duel wordt in de Johan Cruijff ArenA gespeeld en begint om 21.00 uur.

Na in de recente geschiedenis al eens tegen Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen en FC Emmen te hebben gespeeld zal Excelsior Maassluis na donderdagavond óók Ajax aan dit rijtje profclubs kunnen toevoegen. Extra speciaal is het dat de confrontatie in de Johan Cruijff ArenA zal worden gespeeld, dat beschikt over ruim 50.000 zitplaatsen. Deze stoeltjes zullen echter deze avond allemaal zo goed als ontbezet blijven. Vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen zijn er namelijk geen supporters welkom. Iets wat iedereen natuurlijk zeer betreurd.

Ajax
Excelsior Maassluis reist dus donderdag af naar de hoofdstad en treft daarbij een tegenstander die dit seizoen nog op alle fronten meedoet voor de prijzen. Het team van hoofdtrainer Erik ten Hag staat in de Eredivisie op een tweede plaats en staat één punt achter op koploper PSV. Aanstaande weekend treffen beide clubs elkaar in een rechtstreeks duel in Eindhoven en hebben de Amsterdammers dus de kans om de koppositie te veroveren. Een opvallende statistiek is dat Ajax in negentien wedstrijden slechts vier tegentreffers kreeg te incasseren.

In Europa kwam Ajax tot nu toe ook uitstekend voor de dag. Waar waarschijnlijk niemand vooraf rekening mee had gehouden werd werkelijkheid: Ajax won alle zes de wedstrijden in de poule en plaatste zich dus zeer overtuigend voor de knock-out fase. Zowel Sporting CP, Besiktas als Borussia Dortmund werden zowel thuis als uit met mooie cijfers verslagen. Eind februari en halverwege maart staat nu een tweeluik met Benfica op de planning.

TOTO KNVB Beker
Ajax speelde dit seizoen nog slechts één wedstrijd in de TOTO KNVB Beker. Omdat het actief is in Europa was het de eerste ronde vrijgeloot. In de tweede ronde speelde het in december een thuiswedstrijd tegen BVV Barendrecht. Tegen de regiogenoot van Excelsior Maassluis, dat in de Derde Divisie actief is, werd er met 4-0 gewonnen. Al na 12 minuten spelen stond de thuisploeg met 2-0 en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. De Barendrechters verweerden zich uitstekend tegen het team dat vooral bestond uit spelers die het bij Ajax moeten hebben van invalbeurten of wedstrijden bij het beloftenteam.

Excelsior Maassluis heeft er in het bekertoernooi al drie wedstrijden opzitten. In de voorronde werd OFC na het spelen van een verlenging met 0-2 geklopt. Hierna volgde er wederom een uitwedstrijd tegen een club uit de Derde Divisie. Op een volgepakt Sportpark De Hoge Bomen werd regiogenoot Westlandia met liefst 2-5 verslagen en werden de Tricolores vervolgens gekoppeld aan FC Emmen. Op bezoek in Drenthe haalde de formatie van hoofdtrainer Dogan Corneille een grote stunt uit door met 0-1 te winnen van de titelkandidaat uit de Keuken Kampioen Divisie. Door deze mooie prestatie overwinterde Excelsior Maassluis voor het eerst in de geschiedenis van de club in het bekertoernooi.

Scheidsrechter
Ajax - Excelsior Maassluis staat komende donderdag onder leiding van scheidsrechter Sander van der Eijk en begint om 21.00 uur.

Live op ESPN en WOS Radio
Het bekertreffen is donderdagavond live via de televisie te bekijken op ESPN. Wie niet in de gelegenheid is om de wedstrijd op ESPN te bekijken kan er voor kiezen om in te schakelen op WOS Radio. De regionale omroep zal tussen 20.00 uur en 23.00 uur vanuit Amsterdam live verslag doen van de bekerwedstrijd tussen Ajax en Excelsior Maassluis. Klik hier voor de livestream.