Gepubliceerd Op: 27 november 2022

Sterkte tweede helft levert Excelsior Maassluis punt op

27 november 2022

Excelsior Maassluis heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Jong Sparta Rotterdam. Ondanks een vroege voorsprong keken de Tricolores bij rust tegen een meer dan terechte 3-1 achterstand aan. Na rust legde de formatie van Dogan Corneille een uitstekende wedstrijd op de mat, kwam het terug tot 3-3 en had er zelfs meer ingezeten.

Het was zaterdagmiddag toch wel een vreemde gewaarwording. Doordat het jeugdcomplex van Sparta Rotterdam wordt verbouwt speelt onder meer het beloftenteam van de Kasteelploeg zijn thuiswedstrijden op het sportpark van Excelsior Maassluis. Zodoende speelden de Tricolores een extra thuiswedstrijd maar deden zij dit uiteraard wel in hun uittenues en zaten zij bijvoorbeeld niet in hun eigen kleedkamer en dug-out.

Corneille had aan de vooravond van het duel met Jong Sparta Rotterdam opnieuw moeten puzzelen om tot een basisopstelling te komen. Het lijstje met afwezige spelers werd deze week aangevuld met de naam van Kevin Dercks. De aanvoerder was niet fit teruggekomen uit het duel van vorige week met OFC. Zijn positie op het middenvelder werd ingenomen door Kevin Ringeling. De herstelde Gabri Urbanus kon echter wel weer in actie komen en nam vanaf het beginsignaal zijn plek weer in de achterhoede in.

Na een indrukwekkende minuutstilte voor de vorige week overleden Martijn van der Sar en John Dubbeld had Excelsior Maassluis slechts twaalf minuten nodig om op 0-1 te komen. Een vrije trap op zo'n twintig meter van het doel werd door Pieter Langedijk met zijn linkerpoot uitstekend over de muur gekruld en bracht de Tricolores al snel aan de leiding. De voorsprong was echter van korte duur. Vijf minuten later werd er op de achterlijn niet goed ingegrepen door de achterhoede en kon Jerrel Hak eenvoudig voor de gelijkmaker zorgen: 1-1.

In het verloop van de eerste helft zakte het niveau bij de bezoekers steeds verder weg en ging de ploeg van Corneille bij tijd en wijle door de ondergrens. Waar eerste Jorn Ringelberg nog een bal van de lijn haalde en later Tom Boks met zijn voet en de paal een treffer wist te voorkomen was het na ruim een half uur spelen wel raak voor de Rotterdammers. Bij een lage voorzet kon Mehmet Yuksel ongehinderd de 2-1 op het scorebord zetten. Excelsior Maassluis was het helemaal kwijt en moest nog voor rust de derde treffer van de middag incasseren. Het duel leek zodoende bij rust al gespeeld te zijn.

Corneille greep bij aanvang van de tweede helft direct in. De oefenmeester paste drie wissels toe en bracht onder meer Vincent van den Berg in zijn ploeg. De 33-jarige routinier maakte enkele weken geleden bekend terug te keren als speler en maakte tegen Jong Sparta Rotterdam zijn eerste speelminuten van het seizoen. Daarnaast verschenen ook Calvin Tureaij en Dave van Delft aan de aftrap.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud of Excelsior Maassluis had de zo gewenste vroege aansluitingstreffer al verzilverd. Een uitstekende vrije trap van Langedijk werd bij de tweede paal snoeihard met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd door Urbanus. De Tricolores waren terug in de wedstrijd en lieten in het verloop van de wedstrijd haar positieve kant zien. Er was passie en strijd om individuele duels te winnen en ook het veldspel zag er prima uit. Dat na ruim een uur spelen de gelijkmaker viel was dan ook meer dan terecht. Een verre ingooi van Urbanus kwam voor de voeten van Langedijk, die niet twijfelde en doeltreffend uithaalde: 3-3.

In het laatste half uur golfde het spel op en neer en ontstond er een spannende en leuke wedstrijd op Sportpark Dijkpolder. Excelsior Maassluis was inmiddels de bovenliggende partij geworden, maar moest blijven oppassen voor de gevaarlijke omschakelmomenten van de Spartanen. De kansen voor de bezoekers bleven echter komen. Zo schoten Van den Berg en Tureaij op de vuisten van doelman Joey Koorevaar en hadden Langedijk en Statia de pech dat zij binnen enkele seconden beide op de paal schoten. Vlak voor tijd kreeg ook Jong Sparta Rotterdam nog een mogelijkheid en had Boks nog een goede save in huis op een poging in de korte hoek. Gescoord werd er echter niet meer.

Komende zaterdag speelt Excelsior Maassluis weer een officiële thuiswedstrijd. De Tricolores nemen het dan op tegen het hoog genoteerde AFC uit Amsterdam. De aftrap van dit duel is om 14.30 uur.

Jong Sparta Rotterdam - Excelsior Maassluis 3-3 (3-1)

Scoreverloop: 12. Langedijk 0-1, 17. Hak 1-1, 34. Yuksel 2-1, 41. Garden 3-1, 47. Urbanus 3-2, 61. Langedijk 3-3

Scheidsrechter: Lars van Leeuwen