Gepubliceerd Op: 26 mei 2021

Marco Bravenboer geeft jeugdopleiding een APK

26 mei 2021

Marco Bravenboer geeft jeugdopleiding een APK

Meer richten op het eigen dna en niet lukraak de selectieteams vullen met spelers van buitenaf. Aan Marco Bravenboer de opdracht om de jeugdopleiding van Excelsior Maassluis te moderniseren. “Het voetbal ontwikkelt zich. Let je even niet op, dan heb je een achterstand.”

Hij is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofd jeugdopleiding. Voor Marco Bravenboer zit de functie als hoogste verantwoordelijke in de jeugdafdeling van de tweededivisionist als gegoten. Voor Excelsior is het prettig iemand op een cruciale post te hebben die weet hoe de club in elkaar steekt en hoe de hazen lopen. Bravenboer was jaren lang actief als trainer. Nog niet zo lang geleden assisteerde hij toenmalig hoofdtrainer Cesco Agterberg bij het eerste elftal. “Het voordeel van hoofd jeugd opleiding zijn, is dat je vrijer in de tijd bent. Dat is handig, omdat het thuis met een drukke baan en jonge kinderen best druk kan zijn”, zegt Bravenboer (52). “Tegelijkertijd is dit een prach tige uitdaging bij een geweldige club.”

Bravenboer kreeg bij zijn aanstelling een fikse opdracht mee: de jeugdopleiding van de nodige nieuwe impulsen voorzien. Dat was nodig, omdat volgens Bravenboer er de laatste jaren zaken waren ingeslopen die zoals hij het noemt het dna van de club hadden aangetast. “Zoiets gebeurt gewoon. Excelsior Maassluis heeft een grote naam als opleidingsclub. Die vooraanstaande rol houden betekent meegroeien met de ontwikkeling van het hedendaagse voetbal. We hebben daarin de slag op een aantal punten gemist. Let je even niet op, dan sta je meteen op achterstand.”

Het zoeken naar de juiste balans bij het samenstellen van de hoogste selectieteams was en is zo’n issue. “De afgelopen jaren zag je dat er voor de makkelijke keuze werd gegaan. De plekken die open waren, werden opgevuld door spelers van buitenaf. Als dat gemeengoed wordt, ga je automatisch je eigen jeugd laten versloffen. Veel mensen denken dat we een grote jeugdafdeling hebben. Dat is zeker niet zo. Inde onderbouw hebben we veel spelertjes lopen, maar daarboven wordt het al snel minder. In de onder 18 en onder 19 hebben we maar één team en die spelen ook nog op een hoog niveau. Om die te vullen werd dus al snel gekozen voor de versterkingen van buitenaf.”

Het doel van Excelsior is om daar een betere balans in te krijgen. “Dan zal je dus ook moeten werken aan de verbetering van je jeugdopleiding. Daar hebben we de afgelopen tijd ook veel energie in gestoken. We hadden en hebben prima trainers en met elkaar hebben we de vraag gesteld: wat is er nodig om een spelertje van acht, negen, tien jaar te laten doorgroeien naar een volwaardige speler die kan spelen in de onder 18 en 19. Dan kom je terug bij de basis: wat is per leeftijd nodig welke vaardigheden er nodig zijn. Dat combineren we met de moderne aspecten van het voetbal. Het voetbal is niet te vergelijken met vijftien jaar geleden. Er wordt fysiek veel meer gevraagd, het spel is veel intensiever geworden. Daar moet in het leerplan alle aandacht voor zijn.”

Daarnaast heeft Excelsior M nog niet zo lang geleden het project gelijke kansen omarmd: spelers in de onderbouw krijgen dezelfde leerstof aangeboden. “Omdat je simpelweg niet kan zeggen of een talentje van acht op zijn twintigste het eerste kan halen. We willen voorkomen dat we een pareltje missen en tegelijkertijd iedereen volop plezier geven.”

Bron: VoetbalJournaal/Erik van Leeuwen