21 maart 2021

Van de voorzitter – maart 2021

Hans de Leeuw Excelsior Maassluis

Inmiddels komen de eerste 100 dagen als voorzitter van onze mooie vereniging voor mij in zicht. Een periode die ik me anders had voorgesteld toen ik halverwege vorig jaar besloot in te gaan op het verzoek van Gert-Jan om hem op te volgen.

Nog steeds zitten we in een lockdown en komen we nauwelijks aan voetballen toe. Dat is in de eerste plaats vervelend voor onze leden die uitkijken naar het spelen van wedstrijden. Gelukkig kunnen veel (jeugd)leden wel trainen en zijn er op beperkte schaal onderlinge wedstrijden mogelijk. Maar we kijken natuurlijk allemaal uit naar een zaterdag waarin er wel volop wedstrijden zijn en we langs de lijn kunnen staan.

De competities worden helaas niet hervat. Een begrijpelijke keuze. In plaats daarvan gaat de KNVB een zogenaamde Regio Cup organiseren. Ons eerste elftal heeft echter moeten besluiten daar geen deel aan te kunnen nemen. Deze Regio Cup loopt door tot medio juni, terwijl rond 1 juli de voorbereiding van het nieuwe seizoen al weer begint. Dat is ook nodig want de competitie vangt op 21 augustus al weer aan. Wel zijn er een aantal wedstrijden gepland in april en mei, onder meer een tweeluik tegen IJsselmeervogels. Laten we hopen dat er dan weer gevoetbald kan worden en we ook weer langs het veld mogen staan.

De selectie voor volgend jaar is voor een belangrijk deel al bekend. Dan zullen we een aantal bekende gezichten niet meer terugzien binnen de lijnen. Natuurlijk vertrekken er ieder jaar een aantal spelers, maar we zullen zeker spelers als Robin van der Ende, Stephan Kruithof, Sefa Kurt en Daan Smith gaan missen. Zij waren vele jaren vaste krachten in ons eerste elftal. Een andere opvallende speler die ons verlaat is Marius van Mil. Na slechts enkele wedstijden in ons eerste elftal, waarin hij opvallend makkelijk het net wist te vinden, gaat hij volgend seizoen voor ADO Den Haag spelen. Laten we hopen dat hij net zoals Milan van Ewijk zich snel kan laten gelden in de Hofstad. Mooi om te zien dat bij ons opgeleide spelers deze stap kunnen maken.

Het zegt iets over onze prima jeugdopleiding. Een jeugdopleiding die er ook voor zorgt dat ieder jaar wel spelers door kunnen stromen naar onze selectie. En dat is ook nodig om op een hoog niveau te kunnen blijven voetballen. Ook dit jaar komen we een aantal nieuwe spelers van buiten, al zijn daar wel een paar bekenden voor ons bij. Maar gelukkig bestaat de kern van onze selectie uit spelers die afkomstig zijn uit onze eigen jeugd.

Als bestuur zijn we trots op onze jeugdopleiding. Wel leeft de wens om te zien of we het aantal jeugdelftallen niet langzaam kunnen uitbreiden. We zien bij de jongste jeugd voldoende instroom. We gaan kijken hoe we de jeugd langer aan onze club kunnen binden. Dat moet niet alleen leiden tot meer jeugdteams, maar ook op termijn tot meer senioren elftallen.

Elke voetbalvereniging draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers en dat geldt zeker ook voor Excelsior Maassluis. Velen zijn voor of achter de schermen binnen onze club actief. Een aantal mensen heeft het voortouw genomen om te komen tot een vrijwilligersbeleid. Als bestuur gaan we met hen kijken hoe we dit verder handen en voeten kunnen geven. Niet om alles heel strak te regelen, maar wel om alles in goede banen te leiden. Te zorgen dat we een aantal basisafspraken met elkaar maken en er voor te zorgen dat we goed met elkaar in overleg blijven.

In mijn eerste column kon ik jullie melden dat we met de gemeente in gesprek zijn om te kijken of we onze accommodatie kunnen vernieuwen. Dat is een lastig verhaal waarmee veel geld gemoeid is. Anderzijds weten we dat het hard nodig is en het voor velen van ons een diep gekoesterde wens is. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik wel eens met jaloerse blikken kijk naar de complexen van andere verenigingen. We voeren met de gemeente een open gesprek. Ik merk dat de wil er is om te kijken naar een oplossing. Er wordt inmiddels nagedacht over een concreet plan. Ik hoop dat we voor de zomer jullie wat meer kunnen vertellen over de voortgang.

Hans de Leeuw
Voorzitter Excelsior Maassluis