Eindelijk was het weer zover. Na een serie van verloren wedstrijden werd op het veld van amateurkampioen SV Spakenburg de tweede overwinning van het seizoen geboekt. De overwinning was verdiend en smaakt naar meer.

Excelsior M, met wederom Kemal Fakili onder de lat, begon de wedstrijd agressief wat resulteerde in een aantal gevaarlijke momenten. Al na een kwartier werd er geconcludeerd dat er meer gecreëerd was dan vorige week tegen Rijnsburgse Boys.

Spakenburg beperkte zich tot het spelen van de lange bal op hun sterspeler Kees Tol. Tol startte echter veelal uit buitenspelpositie, dus dit gevaar werd in de kiem gesmoord. Eén keer leek Excelsior M goed weg te komen toen Kemal Fakili een lange bal onderschepte en daarbij net buiten zijn strafschopgebied leek te komen.

Excelsior M had via Niels Redert al een levensgrote kans niet weten te verzilveren. Via een Spakenburg-hand kwam de bal voor de voeten van de aanvoerder, maar zijn inzet was te makkelijk voor doelman Ditewig.

In de 24ste minuut kwam de grote klasse van Kees Tol tot uiting. Tol ontsnapte aan zijn bewakers en kreeg de bal perfect mee in de loop. Vanuit een moeilijke hoek wipte hij de bal wonderschoon over Kemal Fakili en Excelsior M keek vervolgens tegen een 1-0 achterstand aan. Na de goal had Excelsior M een paar minuten nodig om de klap te boven te komen. In die periode was Spakenburg een paar keer dreigend.

Maar de ruggen, van de in het groen spelende Maassluizers, werden gerecht. Excelsior M claimde een strafschop toen Mahdadi voor de zoveelste keer niet van Kevin Vink af kon blijven. Scheidsrechter van der Burg uit Voorburg nam één van zijn verkeerde beslissingen deze middag door de situatie weg te wuiven. Even later was het toch raak.

Hamit Alptekin kwam door over links en leverde een lage voorzet af; Ahmad Mendes Moreira maaide vervolgens over de bal heen, maar achter hem stond Niels Redert en met zijn linkerbeen schoot hij knap de gelijkmaker achter Ditewig.

Excelsior M bleef de betere ploeg en in de extra tijd van eerste helft had Daan Smith de 1-2 op zijn schoen. Na een prachtige actie en dito voorzet van de sterk spelende Bryan van der Laan werd het schot van Smith gepareerd door Ditewig.

In de tweede helft kwam Spakenburg met een wissel. Niels Buijtenhuis bleef achter en Michael Lanting was zijn vervanger. De wedstrijd golfde op en neer, maar onder leiding van Kurt en Smith heerste de Excelsior M-defensie. Vincent van den Berg kreeg een levens grote kans toen hij na een prachtige combinatie met Kevin Vink de diepte in werd gestuurd. Helaas werd hij gedwongen met zijn verkeerde been de bal langs Ditewig te plaatsen waardoor zijn schot snelheid en richting miste. Na een ongelukkige botsing moest Spakenburg-verdediger Strooker zich laten vervangen met een armblessure en bij Excelsior M werd de moegestreden Ahmad Mendes Moreira vervangen door Marruchen Zimmerman.

Ook spits van der Wilt, die volledig aan de ketting lag, werd uit zijn lijden verlost. Peter de Lange was zijn vervanger.

De wedstrijd leek op een puntendeling af te stevenen, maar in de 88e minuut konden de meegereisde Excelsior M-supporters eindelijk weer eens juichen.Vincent van den Berg strafte een fout van Niek Ripson af en bleef oog in oog met doelman Ditewig uiterst koel. Met zijn treffer zorgde Vincent van den Berg voor een historische zege.

Matchwinner van den Berg werd in de extra tijd nog onder applaus naar de kant gehaald en Jordy Braber mocht in zijn plaats de wedstrijd uitspelen.

Een knappe zege voor de Tricolores die lieten zien dat de kwaliteit in de selectie, die vorig seizoen zo knap 6e werd, er nog altijd is. Volgende week zaterdag, in de thuiswedstrijd tegen het sterke GVVV,  kan er vervolg gegeven worden aan het mooie resultaat als ook in de strijd om de degradatieplekken.