Na twee nederlagen hebben onze zaalvoetballers gisteren de eerste driepunter van 2018 binnengehaald. Tegen Oliveo werd Tom Sprong in de laatste seconde de matchwinner door de beslissende 5-4 tegen de touwen te schieten.

2018 was tot op heden niet goed begonnen voor zaal 1. De derby tegen MVV’27 ging met 0-4 verloren en een week later werd een 3-2 voorsprong tegen DSVP in een zwakke tweede helft weggegeven. Het werd dus weer eens tijd voor een overwinning. Tegenstander Oliveo, dat net als Excelsior M in de middenmoot bivakkeert, gaf de zege echter niet cadeau.

Excelsior M begon scherp aan de wedstrijd. Er werd geprobeerd om Oliveo vroeg vast te zetten om zo de bal snel te veroveren. In balbezit was er veel beweging en ook de nodige dreiging. Het was dan ook verdiend te noemen toen er een comfortabel lijkende 2-0 voorsprong op het scorebord stond door doelpunten van Michael Stigter en Jesse van Gastel.

Toch had Excelsior M bij tijd en wijle moeite met Oliveo. De blauw-witten uit Pijnacker lieten hun keeper regelmatig aansluiten als vijfde speler waardoor zij konden aanvallen in een overtal. Excelsior M verdedigde deze situaties over het algemeen goed maar kon in twee gevallen niet voorkomen dat de bal, weliswaar met veel geluk, achter keeper Dani Gonzalez viel. Zodoende was het halverwege 2-2 en kon Excelsior M weer opnieuw beginnen.

De tweede helft kende eenzelfde spelbeeld als de eerste. Excelsior M was sterker, kwam op 3-2 (opnieuw Michael Stigter) en zag Oliveo opnieuw terugkomen tot 3-3. Ook toen Michael zijn derde treffer maakte en zo de 4-3 op het scorebord zette, gaf Oliveo zich niet gewonnen. En dat juist in een fase waarin Excelsior M de trekker definitief had moeten overhalen. De meevoetballende keeper van Oliveo had immers tweemaal een veelbelovende counter onderbroken met een overtreding en daarvoor twee gele kaarten ontvangen. Hij kon dus vertrekken en Oliveo kon verder met een veldspeler in het doel én een man minder voor enkele minuten (in de zaal geldt na een rode kaart een tijdstraf. De speler die de rode kaart krijgt mag niet meer terugkeren, na de tijdstraf mag een andere speler echter wel het vijftal compleet maken). Oliveo overleefde de periode in ondertal echter en schoot niet veel later zelfs de 4-4 binnen.

Excelsior M leek hierdoor op een zuur gelijkspel af te stevenen maar nam hiermee geen genoegen. Keeper Dani Gonzalez volgde het voorbeeld van zijn collega-keeper uit Pijnacker en ging mee voetballen om de druk op te voeren. Een ware belegering van het Oliveo-doel was het gevolg. Dit wierp in de allerlaatste seconde zijn vruchten af. Tom Sprong werd, nadat Jasper Koogje en Dani Gonzalez ternauwernood een counter onschadelijk wisten te maken, via meerdere schijven vrijgespeeld en schoot de bal stijf in de rechter kruising: 5-4! De mooie treffer werd direct gevolgd door het eindsignaal en dus waren de punten binnen.

Excelsior M boekte daarmee een mooie overwinning die het moraal weer flink omhoog heeft gekrikt. De Tricolores spelen aanstaande maandag opnieuw thuis. Dan is Schipluiden de tegenstander in de Wethouder Smithal.