In de belangrijke wedstrijd tegen IJsselmeervogels moest Excelsior M  het doen zonder de zieke Robin Hofman, de lichtgeblesseerde Daan Smith, de langdurig geschorste Sefa Kurt en de al langer geblesseerden Bryan van der Laan en Niels Vonk. Aanvoerder Niels Redert verscheen wel voor het eerst dit seizoen aan de aftrap.

Al na drie minuten leek Excelsior M weer in een bekende fout te trappen, maar de deklat was Excelsior M goed gezind. Een dekkingsfout op links zorgde dat Mike van der Laar op de achterlijn vogelvrij een voorzet af kon leveren. De voorzet bereikte het hoofd van de bonkige Thomas Verheijdt, die vervolgens snoeihard op de onderkant van de lat kopte. De bal stootte via de lijn terug het veld in en Stephan Kruithof kon ternauwernood de bal tot hoekschop verwerken.

Hierna kwam Excelsior M beter in de wedstrijd en liet zien zeker gelijkwaardig te zijn aan IJsselmeervogels. Het leverde voor Excelsior M ook de nodige kansen op.

De wederom prima acterende Jordy Braber kreeg de bal teruggelegd van Vincent van den Berg, maar werkte te wild af, waardoor de bal hoog van de goal wegdraaide. Niels Redert was dichtbij zijn eerste competitiegoal, maar hij kopte een vrije trap net langs de verkeerde kant van de paal. Ook zit het Excelsior M in deze fase van de competitie niet mee met betrekking tot beslissingen van de scheidsrechter. De verder prima fluitende scheidsrechter Huizinga uit Leeuwarden durfde geen strafschop te geven toen een IJsselmeervogels verdediger de bal duidelijk met de hand bij zijn hoofd tegenhield na een snoeihard schot van Niels Redert. Wordt een dergelijke handsbal buiten het strafschopgebied gemaakt .. dan fluit het huidige scheidsrechters gilde zeker. Ook scheidsrechter Huizinga deed dit later gewoon zoals het hoort. Maar in de zestienmeter ontbreekt het vaak aan lef. Zeker tegen een grootmacht als IJsselmeervogels. De term ‘angsthaas’ werd dan ook veelvuldig gebruikt langs de lijn, want als zelfs mensen van de ‘Rooien’ de handsbal bevestigen, dan mogen we dit als een fout van de scheidsrechter betitelen. Het was overigens zijn enige echte fout, dus was hij beter op dreef dan menig speler, maar de fout was wel cruciaal voor Excelsior M deze middag.

Want kort na deze misser maakte IJsselmeervogels wel een doelpunt. Waar de pegel van Niels Redert even daarvoor geëindigd was zullen we nooit weten vanwege de uitgestoken hand; de pegel van Mike van der Laar eindigde wonderschoon in de winkelhaak. Van der Laar raakte de bal na een afgeslagen corner met een dropkick van zo’n 20 meter en keeper Leerdam hoorde de bal alleen maar aan zich voorbij zoeven.
Kort na deze domper kreeg Excelsior M een nieuwe domper te verwerken. Vincent van den Berg, de tweevoudig doelpuntenmaker van vorige week, blokte een bal, waarbij hij zijn hamstring overstrekte waardoor hij moest geblesseerd naar de kant moest. Daniël Oliviera Furtado was zijn vervanger.
De eerste kans van de tweede helft was uit een corner van IJsselmeervogels, maar Mike van der Meer stond niet voor niets bij de tweede paal en kopte de bal van de lijn. Hierna ging Excelsior M op zoek naar de gelijkmaker. IJsselmeervogels probeerde geroutineerd de wedstrijd dood te maken en voor een echt offensief ontbrak het bij Excelsior M aan power, dit had ongetwijfeld ook te maken met de doordeweekse zware wedstrijd tegen FC Emmen. Toch werden de nodige kansjes gecreëerd. De grootste was voor Kevin Vink die uit een vrije trap van Mike van der Meer vrij in kon koppen, maar de pech had dat doelman Zonneveld precies op de goede plek stond. Hierna was IJsselmeervogels gewaarschuwd en bij ieder dood spelmoment werd vervolgens vakkundig Kevin zijn hoofd omklemd door de ‘rooien-verdedigers’.

Kort hierna had invaller Ahmad Mendes Moreira een fantastische opening in huis op Daniel Oliviera Furtado. Oliviera Furtado haalde de achterlijn en legde de bal terug op de in stormende Zimmerman, maar Kevin Vink tikte bij de eerste paal ongelukkig de bal voor Zmmerman zijn schoenen weg. Even later gaf Oliviera Furtado een voorzet vanaf rechts die door doelman Zonneveld werd losgelaten en even leek Zimmerman er als eerste bij te zijn, maar een IJsselmeervogels-verdediger kon net voor de aanstormende Zimmerman ruimen. Hiermee was het gedaan met de dadendrang van Excelsior M. Gevaarlijk kon Excelsior M  niet meer worden en ‘de Vogels’ speelden de wedstrijd verder slim uit en door de risico’s die Excelsior M ging nemen kregen ze hierbij de nodige mogelijkheden op de 0-2. In de 89e minuut werd de wedstrijd dan ook definitief beslist door Bryan Burgerhout, die na goed doorzetten van Thomas Verheydt, Jesper Leerdam in zijn korte hoek het nakijken gaf.

De nederlaag kwam wederom hard aan en het is na zes wedstrijden definitief duidelijk waar er om gespeeld zal gaat worden dit seizoen. Het zal vechten tegen degradatie zijn. Dat besef lijkt inmiddels bij iedereen binnengekomen. Niemand mag meer verzaken, we moeten niet te lief zijn voor elkaar en zeker niet voor de tegenstander, want met liefde winnen we geen wedstrijden.

De cruciale momenten die vorig seizoen vaak de goede kant opvielen, vallen momenteel niet goed voor Excelsior M. Er is echter nog niets verloren. Met nog 80% van de wedstrijden te gaan en een vracht aan kwaliteit in de selectie, zal het geluk, mits er geknokt blijft worden, terug gaan keren!