6 september 2022

Wedstrijdverslagen 3 september 2022

Net als vorig jaar verwachten we ook in het seizoen 2022-2023 weer iedere week een (kort) wedstrijdverslag van de teams van Excelsior Maassluis

Brielle 2 – Excelsior M. 2 (4-1)

Ondanks best wel een goede voorbereiding en een nieuw tactiekbord met gekleurde magneetjes, kon het 2e niet voorkomen dat het net als vorig seizoen puntloos richting Maassluis moest.

Deze wedstrijd overziend moet ik weer denken aan ons eerste seizoen (2016-2017). Waar bij ons de gemiddelde leeftijd toen rond de 22/23 jaar lag, is dat nu rond de 30. Kan je zeggen dat de sleet erin zit? Niet echt, maar onze tegenstanders van nu zijn die jonge honden zoals wij toen (en wij komen zo zoetjes aan in de nadagen van ons actieve voetballeven terecht) die het op het kokendhete en daardoor stroperige kunstgras net effe wat langer volhielden. Dat bleek vooral in de laatste 10 minuten, Brielle had toen een aantal kansen om de uitslag flink hoger uit te doen vallen.

Tot aan de 1-0 van Brielle in de 20e minuut had ik niet het gevoel dat we met 4-1 zouden gaan verliezen. De wat jongere en daardoor wat fittere tegenstander speelde misschien wat beter en sneller op het lastig bespeelbare veld, maar ook wij combineerden onder aanvoering van het nieuwe tandem Stephan er Robert regelmatig door de verdediging van Brielle. Beide teams creëerden echter niet veel kansen. Ik ben van mening dat het veld er inderdaad de oorzaak van was dat Jasper de bal op rechts niet onder controle kon krijgen en daar maakte Brielle in de 20e minuut dankbaar gebruik van, 1-0. Hiermee brak een periode aan dat Brielle echt wel even de overhand had, maar uitgerekend Excelsior kreeg de beste kans. Na een goedlopende aanval raakte Koen snoeihard de lat.
In een verder min of meer gelijk opgaand duel werd het in de 35e minuut toch helaas 2-0 door weer ons eigen toedoen. Weifelend verdedigen en miscommunicatie waren de causaliteit. Vanaf dit moment tot aan de rust waren we het wel even kwijt, zeker ook omdat Fabian zijn knie verdraaide waardoor hij nog maar op halve kracht verder kon.

Met Erik erin voor Fabian begonnen we driest en druistig aan de tweede helft. Iets té driest en iets té druistig, want na 30 seconden al konden we de eerste gele kaart van het seizoen noteren; de zojuist ingevallen Erik viel die twijfelachtige eer ten deel.
Goed en wel van deze schrik bekomen, moesten we in de 48e minuut al de 3-0 incasseren. Gewoon een prima aanval van Brielle en Nino kansloos. Dit was toch wel een signaal om het spel meer naar ons toe te trekken. Gedurende de 20/25 minuten speelden we eigenlijk best wel goed voetbal met een aantal kansjes. De koelbloedigheid echter om te scoren ontbrak en hun keeper kon relatief eenvoudig de “0” houden. Sterker nog, zelfs in de 70e minuut, bij een door Stefan prima genomen penalty bleef hij weergaloos overeind.

Hij ranselde tot ieders verbazing dan wel verbijstering de bal uit de rechterbovenhoek. Mijn hemel, wat een reflex!!! Helaas voor hem en alles wat Brielle een warm hart toedraagt, zag de scheidsrechter dat hij te vroeg van zijn lijn kwam. In de herkansing scoorde Stephan beheerst de 3-1. Even leek het alsnog goed te gaan komen, maar de krachten vloeiden weg en Brielle begon aan een slotoffensief. Dat ze nog maar 1 keer scoorden mag een wonder heten; in de slotseconde werd het uiteindelijk 4-1.

Ondanks een in mijn ogen verdienstelijke wedstrijd, maak ik me toch wel zorgen om onze fysieke gesteldheid, want in de 58e minuut moest Barry geblesseerd het veld ruimen voor de net weer fitte Remy (lekker ingevallen trouwens!) en amper 10 minuten later moest de licht geblesseerde Chaquir plaats maken voor de amper fitte Thomas. Met Remco, Mike en Arnoud vooralsnog geblesseerd wordt het een flinke uitdaging om elke week weer een fitte basis elf neer te zetten. Gelukkig lopen de vakanties op hun eind en kunnen we gaan werken aan een goede balans in ons team.
Alle vertrouwen in de coaching van Robin en de ervaring van Stephan.

Doel: N. van Leeuwen
Achterin: J. Koogje, M. Reemers, R. van Mierlo, Chris Isenia
Midden: F. Vermeer (46e E. Verboon), B. Steenbergen (58e R. de Jong), J. van Gastel
Voorin: Chaquir Isenia (69e T. Fortuin), K. v.d. Pol

Excelsior Maassluis 5 – MVV’27 (4-4)

Het nieuwe (beker)seizoen wordt door de mannen van het 5e afgetrapt op het eigen tweede veld met een thuiswedstrijd tegen de buren van MVV’27. Waar vorig seizoen nog het kampioenschap werd binnengehaald tegen deze zelfde tegenstander.

Ook nu begonnen de mannen van het trainersduo Van Eijmeren – Van Meggelen, die beide afwezig waren wegens vakantie, voortvarend aan het duel. Een goed uitgespeelde aanval over de linkerkant eindigde uiteindelijk voor een leeg doel bij Juri. Deze faalde niet en zorgde daarmee voor het eerste doelpunt van het seizoen.

De Tricolores, die voor deze wedstrijd in het blauw waren uitgedost, speelden bij vlagen aardig, maar maakte ook wat onnodige foutjes. Wat gerommel in de achterhoede gaf de spits van MVV uiteindelijk een vrije doortocht naar de keeper. Hij faalde niet en trok daarmee de score weer gelijk, 1-1. Even later werd de marge weer op 1 gebracht toen Sten de bal snoeihard in de kruising van de korte hoek knalde. Dat MVV kort daarna opnieuw langszij kwam mochten de Tricolores zichzelf opnieuw aanrekenen, 2-2.

Excelsior zette opnieuw aan en toen Sten naar de grond werd getrokken kon de overigens uitstekend fluitende scheidsrechter Nagtegaal niets anders dan de bal op de stip leggen. Nico miste niet vanaf 11 meter en bracht daarmee de stand op 3-2.

In het verder verloop van de tweede helft kreeg MVV de overhand. Dit resulteerde al vrij snel in een opnieuw terecht gegeven strafschop. Ook hier werd niet gefaald en na een losgelaten bal van de doelman kwamen de Maaslanders zelfs op een 3-4 voorsprong. Een opleving van de thuisploeg zorgde er uiteindelijk voor dat de bal voor de voeten van Eus kwam. Deze dacht niet na (gelukkig maar) en knalde de bal net onder de lat, 4-4. De wedstrijd had via Melvin en Jorrit nog gepromoveerd kunnen worden naar een driepunten, maar beide faalden. Eerlijk is eerlijk, dat had ook teveel geweest.

Excelsior Maassluis JO11-1 – Semper Altius (17-0)

JO11-1 mocht het nieuwe seizoen in eigen huis aftrappen tegen Semper Altius. Al snel bleek dat de betekenis van onze clubnaam (Steeds Hoger) het enige is dat hetzelfde zou zijn. Voetballend bleek Excelsior een maatje te groot voor de gasten uit Rijswijk.

Na een aantal minuten was het voor de eerste keer raak. Julian dribbelt vanaf de linkerkant naar binnen en schiet in de korte hoek hard raak, 1-0. Een paar minuten later komt er opnieuw gevaar van de linkerkant en vindt Julian de vrijstaande Nour, 2-0. Ook het derde doelpunt laat niet lang op zich wachten als Joey de bal bij Tygo bezorgt. Tygo haalt koelbloedig de trekker over en zorgt daarmee voor de 3-0. Excelsior gaat vrolijk door met combineren en na een nieuwe assist van Julian weet Dodge de 4-0 binnen te schieten. Diezelfde Dodge scoort ook de 5-0 als de keeper een schot van Nour loslaat. In de eerste helft weet Excelsior de score zelfs nog verder op te krikken. Een corner van Julian wordt in één keer vanuit de lucht binnen geknald door Mikail (6-0) en Joey scoort op aangeven van Dodge zijn tweede goal van de wedstrijd, 7-0. Semper Altius komt nauwelijks in het stuk voor, maar krijgt vlak voor rust wel een enorme kans. Gelukkig voor Yasin schiet de spits de bal hard, maar rakelings over het doel.

In het derde kwart van de wedstrijd neemt Excelsior wat gas terug. De mannen weten nog wel twee keer te scoren. Eerst is het Joey die op aangeven van Dodge de 8-0 scoort en daarna is het Julian die na een assists van Joey de 9-0 scoort. In de laatste time-out gaan de jongens in een iets andere opstelling spelen en krijgen zij een simpele opdracht. Géén tegengoals en ga nog 15 minuten volle bak aanvallen. Dat de jongens ondanks de tussenstand hier nog wel oren naar hadden, blijkt wel uit de doelpuntenregen die in de laatste 15 minuten plaats zou vinden.

Gio kreeg het in het laatste kwart op zijn heupen en scoort na een knappe dribbel de 10e Maassluis goal. Nadat Joey de stand op 11-0 heeft gebracht, zorgt Gio zelf  voor de 12-0. Een minuut later schrijft de centrale verdediger ook een assist bij als hij de bal bij Dodge bezorgt, die daarmee voor de 13-0 zorgt. Dodge scoort op aangeven van Nour ook de 14-0 en na goed doorjagen brengt Joey de stand op 15-0. De score loopt in het laatste kwart enorm op en je zou bijna denken dat Excelsior Maassluis álles scoort. Het is juist in de laatste twee kwarten dat de meeste kansen worden gemist.

Gelukkig is het kruit nog niet helemaal verschoten en tilt de ploeg de score in de laatste minuten nóg verder omhoog. Na een individuele actie maakt Gio zijn hattrick compleet en het slotakkoord is na een assist van Joey voor Nour. Daarmee komt de eindstand op een duizelende 17-0.

Een wedstrijd waar Excelsior een paar maatjes te groot was voor Semper Altius. Groot compliment voor de jongens is wel dat zij zijn blijven samenspelen en op die manier enorm veel kansen hebben gekregen. Nu op naar Lyra!

Excelsior Maassluis JO11-2

Helaas moesten de mannen van JO11-2 hun debuut in de Hoofdklasse nog even uitstellen. De wedstrijd tegen FC Banlieu is verplaatst naar donderdag 15 september.

Excelsior Maassluis JO11-3 – Excelsior’20 JO11-2 (3-2)

Eindelijk de allereerste wedstrijd van het seizoen tegen Excelsior ’20. Iedereen heeft er zin in om weer voor het ‘echie’ te gaan. Om half 9 klinkt het fluitsignaal en kunnen de boys beginnen. Dit begint gelijk lekker fel van beiden kanten met na een paar minuten een eerste goede redding van Dien! De boys zijn wakker en niet veel later geeft Rayan zo’n goede pass en kan Lorenzo inschieten! 1-0!

Kenan houdt hierna een goede bal tegen van de tegenstander zodat ze niet door kunnen. Door het goede samenspel komt er nog een goede kans helaas niet tussen de palen. Murat maakt er nog een showtje van: een mooie panna bij de tegenstander en we kunnen door.

Helaas krijgt de tegenstander een vrije trap en schieten deze het doel in: 1-1. Dien maakt hierna nog een goede actie en houdt de bal knap tegen! Door een handsbal van onze kant krijgt Excelsior’20 nog een vrije trap, maar deze wordt hoog over geschoten.

Omdat de boys merken dat het door het zonnetje en alle streepjes in het veld soms toch wat lastig is, besluiten ze de shirts binnenstebuiten te dragen, en dat werkt zal later blijken! Jaden schiet net naast na een hoekschop en ook Jack raakt de bal niet helemaal lekker en schiet naast. Door een goede dekking van Bas krijgt de tegenstander ook geen kans om het doel te vinden. Rayan A. weet Jack 2x goed te vinden en hierdoor komen we weer op voorsprong: 2-1. Niet veel later weer een kans van Rayan Z. Tegen de paal maar in de rebound schiet Jack raak: 3-1! Na een kleine pauze schiet Jelle in de handen van de keeper.

De tegenstander probeert het ook nog een keer en scoort 3-2. Murat van afstand in de handen van de keeper. En komen er nog een paar kansen van beide kanten gelukkig hebben we Dien in het doel en die blokt een bal heel handig! Jelle en Lorenzo scoren bijna nog een keer en door goed samenspel worden er in de laatste helft nog een paar mooie kansen gecreëerd, maar helaas niet raak!

Soelaiman gooit zichzelf nog flink in de strijd en bezeerd zichzelf. Gelukkig staat hij op en kan verder! De laatste kans: Jack neemt een wat blijkt laatste hoekschop en kan hem er helaas net niet in krullen! Het laatste fluitsignaal klinkt en de eerste 3 punten (3-2) zijn een feit!

Lekker gespeeld boys op naar volgende week!

Victoria ’04 – Excelsior Maassluis JO11-4

Met gelegenheidstrainer Floris reisden de mannen van JO11-4 af naar onze Vlaardingse buren van Victoria ’04. Al snel werd duidelijk dat de twee teams goed aan elkaar gewaagd waren. Met kansen over en weer werden al snel de eerste doelpunten gescoord. Uiteindelijk werd de spannende wedstrijd in het voordeel van de gasten beslist. Excelsior won de wedstrijd uiteindelijk met 4-5. Floris bedankt voor het coachen!

‘s-Gravenzande JO10-6 – Excelsior M JO10-4 (5-3)

Zaterdag 3 september was het voor JO10-4 vroeg uit de veren, want de uitwedstrijd tegen ‘s-Gravenzande stond op het programma.

De jongens hadden er op deze zonnige ochtend zin in en na het omkleden werd de tactiek besproken door de gelegenheidstrainers Cedric en Sjoerd in de kleedkamer.
De eerste helft was de tegenpartij net wat sterker en daardoor stond Excelsior al snel met 2-0 achter. Door een lekkere frommelgoal van Jaap & Milan werd de aansluiting weer gevonden, 2-1. Helaas scoorde ‘s-Gravenzande nog tweemaal en zodoende ging Excelsior met een 4-1 achterstand de rust in.

Met enkele omzettingen en een motivatiespeech van de trainers ging Excelsior weer vol goede moed de 2e helft in! Het positiespel werd beter en ook duels werden steeds vaker gewonnen. Met een aantal goede aanvallen rook Excelsior zijn kans, alleen wilde de bal er maar niet in. Totdat Milan diep werd gespeeld en hij alleen op de keeper af kon. Met een strak schot maakte hij de 4-2.

Niet veel later schoot Stefan de 4-3 tegen de touwen en ging Excelsior alles of niets spelen. Uiteindelijk maakte ‘s-Gravenzande in de laatste minuut nog de 5-3.

Al met al een leuke pot met een sterkte tweede helft van Excelsior. Op naar de volgende wedstrijd!

Betrokken Spartaan – Excelsior Maassluis JO9-1 (8-4)

De eerste competitiewedstrijd van JO9-1 was uit tegen de betrokken Spartaan. We kwamen al snel op een 0-1 voorsprong door Nathan. Daarna kwam betrokken Spartaan terug tot 3-1. Uiteindelijk kwam Excelsior niet terug en ging de wedstrijd uiteindelijk verloren met 8-4.

Excelsior Maassluis JO9-5 – VDL (8-4)

Wedstrijdverslag van 3 sept. De eerste officiële wedstrijd. Na de goede voorbereiding van vorige week gelijk de derby tegen het altijd sterke VDL o9-3. Vandaag met 7 tegen 7 spelers gespeeld. Yessin begon op goal met Salim centraal, Jesse links en Benjamin rechts in de verdediging met het doel om hoog druk te zetten en mee te voetballen zolang er altijd maar 1 speler terug is. In de aanval Amir links, Marius centraal en Maximilian rechts met de opdracht om bij balverlies mee te verdedigen.

We begonnen uitstekend door na 2 minuten met een mooie combinatie van Benjamin naar Marius naar Maximilian die hem naast de keeper in de goal legde de 1-0. VDL was toen wakker en begon zich ook te laten zien. Het spel ging op en neer met mooie reddingen van beide keepers. Na het doelpuntenfestijn en de vroege voorsprong kwam er wat gemakzucht in de ploeg; de spitsen bleven te stil staan en de verdediging kwam onder druk te staan. VDL kon twee keer profiteren door een gebrek aan scherpte aan onze kant 1-2. Vanaf dit moment ging het bij ons lopen. Marius wist uit een lange pass van Salim de 2-2 binnen te schieten.

Het colllectief verdedigen werd beloond door de 3-2 van Jesse waarbij hij een onderschepping, kappen met een vlammend afstandschot combineerde dat zo over de keeper erin vloog. Ook Amir liet in zijn debuut zien dat hij hard wil werken. De 4-2 van hem was een onderschepping en schot tegelijk dat fraai in de hoek viel. De ruststand was 4-2. In de rust nam Salim het keepen over en ging Yessin centraal in de verdediging staan naast Marius en Amir. De voorhoede bestond uit Benjamin, Maximilian en Jesse. Na de rust begon VDL sterk en wist op 4-3 te komen met smaak naar meer. Gelukkig wist Salim meerdere schoten knap te redden.

Na even de koppen bij elkaar en met Maximilian erbij in de verdediging, waren we de laatste 10 minuten niet meer te stoppen. Maximilian veroverde een bal op het middenveld en schoot deze binnenkant paal binnen voor 5-3. Het bleef superspannend doordat VDL weer de aansluiting vond met 5-4. Amir schoot uit een mooie counter de 6-4 binnen voor zijn 2e keurig in de hoek. Collectief goed verdedigen gaf Maximilian de kans op zijn derde goal voor 7-3. En als laatste goal schoot hij in 1x de lange uittrap van Salim in de kruising voor 8-4.

Los van de mooie goals vond ik het schitterend om de progressie van de jongens te zien. Er werd superveel overgespeeld en hard gewerkt. Ook waren er leuke kopballen, hakjes en mooie aannames te zien.