25 oktober 2021

Wedstrijdverslagen 23 oktober

De wat oudere leden van onze vereniging keken vroeger vol verwachting uit naar dinsdag. Op dinsdag verscheen namelijk Het Weeknieuws, het wekelijkse clubblad dat bij ieder lid op de deurmat viel. In het Weeknieuws stonden o.a. de wedstrijdverslagen van vrijwel alle senioren- en jeugdwedstrijden van die week. Vanaf vandaag gaan we die traditie herstellen. Kom dus iedere week naar de website en geniet van alle wedstrijdverslagen!

Cambuur O21 – Excelsior- M O21 (3-0)

Vandaag gingen de talenten van de Tricolores op voor de derde krachtmeting tegen een ploeg die als een BVO te boek staat, namelijk sc Cambuur. Waar Excelsior Maassluis een aardige tussenbalans kon opmaken tegen twee andere teams die het predikaat BVO mogen dragen, één keer winst en één keer een verliespartij. De wedstrijd van deze zaterdag zou gaan tussen de nr 2 en nr 3 van de ranglijst en de winnaar van deze topper zou zich hoogstwaarschijnlijk mogen gaan kronen als koploper van het weekend. Zouden de Tricolores in deze wedstrijd boven zichzelf uit kunnen stijgen en voor een aangename verrassing gaan zorgen met als kadootje de koppositie. Helaas is dat beide niet gelukt maar met name de 2e helft heeft Maassluis een zeer acceptabele niveau laten zien en daarin zit zeker de winst voor vandaag. Want onze vorige verliespartij tegen een BVO ging te gemakkelijk verloren en vandaag tegen een nog betere tegenstander hebben de mannen laten zien daarvan te

hebben geleerd. Het heeft helaas geen punten opgeleverd maar wel de complimenten en vooruitgang als team!

Op naar de wedstrijd, na een wederom lange busreis kwamen we lekker op tijd aan op het enigszins wat gedateerde stadion van Cambuur aan. Nadat de warming-up was afgerond en de technische staf er in de bespreking op had gehamerd vooral met lef te spelen, op het randje van het toelaatbare en geen ontzag te tonen. Kwamen deze goedbedoelde adviezen helaas niet tot uiting op de, in vrij erbarmelijke staat verkerende kunstgrasmat. Cambuur starte redelijk fel hanteerde vanaf het begin een behoorlijk hoog tempo en gaf hiermee direct een duidelijke boodschap af aan de Tricolores. Of het te maken had, dat één van de grondleggers van het huidige succes van de Maassluisse jeugdafdeling er mede verantwoordelijk voor was dat het grootste schandaal uit de Nederlandse voetbal geschiedenis hier plaats heeft gevonden,

volgens een prominent lid van de sc Cambuur, zullen we niet te weten komen maar feit was wel dat Excelsior Maassluis het erg zwaar had in het eerste half uur. Zonder dat er echt grote kansen ontstonden voor de plaatselijke trots, waren zij vooral gevaarlijk uit standaard situaties met scherpe voorzetten en waaruit na zo’n 16 minuten de verdiende 1-0 uit voort kwam. Zoals gezegd lukte het Excelsior niet om er tussenuit te voetballen, te vaak werden we gedwongen om de lange bal te spelen maar daaruit behielden we te weinig balbezit om er iets goeds mee te doen. En in minuut 32 scoorde onze tegenstrevers de 2-0 maar na dat moment liet Maassluis de schroom een beetje van zich af vallen en kwam het iets beter in de wedstrijd. De ruststand werd dan ook bereikt met een 2-0 achterstand en op dat moment waren er nog zeker mogelijkheden om terug in de wedstrijd te komen. Na een goede analyse in de rust waarin een aantal spelers hadden

aangetoond over voldoende tactisch inzicht te beschikken betraden we vol goede moed het strijdtoneel. Want deze 2e helft was voor Maassluis een meer dan prima vervolg van wat er in de rust was besproken. We kwamen aan de bal een stuk beter aan het voetballen toe. We hebben zeker wat kleine mogelijkheden gehad om terug in de wedstrijd te komen maar of de bal viel net niet goed of er zat net een been tussen van een tegenstander of de laaste pass was net niet zuiver genoeg om tot een kans te komen om daarmee de aansluitings treffer te produceren. Het was dan ook erg jammer toen we in de 75e minuut de derde aan fatale tegengoal moesten incasseren en daarmee de wedstrijd en overwinning in Leeuwarden moesten achterlaten. De tweede nederlaag in de competitie is een feit maar het is er wel één met perspectief want dit is zeker de beste ploeg in deze afdeling. En Maassluis staat er op de ranglijst nog steeds prima voor gezien de mooie 4e plaats. Voor volgende week staat er een zeer belangrijk potje op het

programma want als er in de uit wedstrijd tegen de Treffers een resultaat wordt behaald dan zou het zomaar kunnen zijn dat er een prachtig vervolg komt van de competitie.

Nadat de lange busreis ten einde was en we terug waren in onze vertrouwde omgeving en waar we onderweg nog we enkele Hollandse architecturen hoogstandjes mochten aanschouwen want de afsluitdijk blijft toch een bijzonder en prachtig staaltje van oer Hollandse kunst, er zijn zelfs liefhebbers die dit fenomeen twee keer in een weekend willen beleven. Op naar de volgende bijzondere wedstrijd en reis!

Excelsior – M 2 – DSVP 2 (0-4)

Na drie weken op een roze wolk geleefd te hebben, staan we dan nu weer met beide benen op de grond. DSVP heeft ons laten zien hoe je effectief de fouten bij de tegenstander moet afstraffen en hoe je met de daaruit voortvloeiende kansen om moet gaan.
Wat een daverende donderdagavond had moeten worden, werd een doordeweekse desillusie. Onder het oog van enkele “die hard” Excelsior fans werd het in de stromende regen een desastreuze deceptie en doorweekt dropen (zoals je ziet werk ik graag met alliteraties) we dan ook af, 0-4.

Samen met de scheidsrechter liep ik richting het nepgras van veld 3. Onderweg vertelde ik hem dat hij de spitting image was van Batsbak. Hij gaf hij te kennen niet te weten wie of wat (een) Batsbak is. Ik heb het zo gelaten.
Onder echt erbarmelijke weersomstandigheden werd er afgetrapt onder leiding van wat naar later een prima scheidsrechter bleek te zijn. Ondanks dat de waslijst aan blessures de afgelopen weken niet veel korter was geworden, konden we in ieder geval wel de gebruikelijke mannen in de verdediging opstellen met vlak daarvoor de op het oog herstelde Arnoud. Hoewel een beetje onwennig en voorzichtig voetballend leek de zweepslag verleden tijd.
Beide ploegen wilden gelukkig echt aanvallend voetballen en trokken zich in ieder geval niet massaal terug in de eigen 16. Zowel de thuis- als uitploeg wisten de aanvallen steeds op te zetten over veel schijven, goed gebruik makend van de ruimte die de tegenstander bood. In die zin was DSVP een verademing om tegen te spelen en bleek gedurende de 1e helft een gelijkwaardige tegenstander. Het was gewoon een prettige wedstrijd om naar te kijken. Veel kansen leverde het echter niet op, dus de 0-0 ruststand was wel logisch. De cactusthee van Annemiek was een warme en welkome substantie, bedoeld om ons te prikkelen om in de 2e helft vooral zo door te gaan. Dat was aanvankelijk ook de bedoeling, echter het onheil sloeg al vrij rap toe. De reeds gememoreerde kuit bleek onvoldoende hersteld en een wissel was het gevolg: in de 55e minuut kwam Chris I. erin voor Arnoud. Het bleek een voorbode voor veel drama; in de 58e minuut werd er een lange voorzet van DSVP ongelukkig ingeschat en viel over onze verdediging, 0-1. Amper hersteld van deze tegenslag brak in de 62e minuut de spits van DSVP door, maar werd door Chris keurig de 16 uitgedrongen en iedereen haalde opgelucht adem. Waarom hij, bijna de 16 uit, alsnog een sliding/tackle, nodig vond wist hij zelf ook niet. De terecht toegekende strafschop werd tot de 0-2 verheven en de wedstrijd was gespeeld. Ook met Martijn voor Robert en Chaquir voor Faab (waardoor nota bene Koen centraal achterin kwam te spelen) wisten we het tij niet meer te keren. De 0-3 en 0-4 zijn voor de statistieken en geven de uitslag, op basis van de 2e helft een niet geheel onverdiend, maar wel een ietwat geflatteerd karakter. Uiteindelijk verloren we niet zozeer van een betere, maar van een sowieso fittere ploeg. Ik denk dat ze 2 x trainen per week.
Normaal wijd ik meer wollige waanzin aan een wedstrijd, deze nederlaag echter maakte me nederig en daarom kort van stof.

Komende zaterdag om 11.45 uur spelen bij en tegen Vitesse Delft 2.

Opstelling:

Doel: J. Huyser
Achterin: E. Verboom – R. Kraijo – R. van Mierlo (72e M. Reemers) – M. Scholten
Middenveld: A. v.d. Velde (55e Chr. Isenia) – J. van Gastel – J. Koogje – F. Vermeer (74e Cha. Isenia)
Spits: K. v.d. Pol – N. Koogje

Excelsior M 4 – Deltasport 4 (5-0)

Na een op z’n zachtst gezegd tumultueus potje tegen Haagsche politiemannen in het Zuiderpark, is het deze week tijd voor lekker bekervoetbal voor het 4e. Waar er vorig jaar nog roet in het eten werd gegooid door Corona, is er dit seizoen niemand die de jonge ploeg kan weerhouden van een bekerstunt. De eerste horde op weg naar de finale is Deltasport 4, die eerder deze week de wedstrijd nog poogden te verzetten.

Toch wisten de mannen uit Vlaardingen de weg naar Sportpark Dijkpolder te vinden, waardoor Maassluis 4 onder leiding van arbiter Odijk af kon trappen om 13:00 stipt. Al snel is duidelijk dat vandaag geen makkie gaat worden. Vol met bekerzenuwen is het begin erg rommelig, en rijgen we de kansen niet aan een. Via Nathan, Floris en Maarten worden er toch een aantal mogelijkheden gecreëerd, die helaas niet mochten baten. Aan de andere kant komt ook Deltasport niet tot veel meer dan een paar afstandsschoten. De ban wordt uiteindelijk gebroken na een flitsende actie van Bryce, die de bal via de keeper voor krijgt, waarna Jens de bal alleen maar hoeft terug te leggen op Nathan. 1-0, meteen de ruststand.

Nog 45 minuten verwijderd van een volgende ronde wordt het 4e in de eerste 20 minuten van de tweede helft compleet overlopen, maar dankzij twee heldhaftige reddingen van Raymond blijft de 1-0 voorsprong behouden. Het 4e voetbalt als een klassieke counterploeg, wat leidt tot een solo-uitbraak over rechts van Bryce, die de bal netjes in de verre hoek legt. Na nog maar eens een wereldredding van uitblinker Raymond en een aantal onverschrokken verdedigende acties van Max, is het over en uit voor de jonge ploeg van Deltasport. Bryce begint een nieuwe solo over de flank, speelt zijn mannetje uit en schiet de bal in de korte hoek. Met een stand van 3-0 kan het 4e de volgende ronde al ruiken, en al helemaal als Jens niet lang daarna de bal verwoestend in het dak van het doel jaagt.

Maar dan, het absolute hoogtepunt van de wedstrijd. Het staat nog maar 4-0. We moeten nog maar liefst 2 minuten volhouden tot het eind van de wedstrijd. En toen? Toen viel de allesbeslissende wereldtreffer van rechtsback Ted Paping. Na een ongelofelijk klungelige actie van de Deltasport captain, is het Tedje die van een ongekende afstand van 2 meter de bal in het netje legt. Deze man kan alleen maar wereldgoals maken! Een terechte oerkreet volgt.

Uiteindelijk is daar het verlossende eindsignaal. Een zakelijke 5-0. Op naar de volgende ronde. Wat een cupfighters…