Het is vaak andersom geweest, maar in Sneek was het Excelsior M dat als een komeet uit de startblokken schoot. Voor het eerst in het nieuwe groene uittenue liet Excelsior M zien wel degelijk goed aan een wedstrijd te kunnen beginnen. Binnen de minuut kreeg Ahmad Mendes Moreira een opgelegde kans, maar hij schoot de bal voorlangs. In de 4e minuut was het wel raak, nu was het Daniel Oliviera Furtado die vanaf links doorkwam en hij schoof de bal onder doelman Landlust door. Excelsior M overklaste in die fase de thuisploeg, die een hele zwakke indruk maakte. Trainer den Hollander van de Friezen schroomde dan ook niet om in te grijpen. In de 17e minuut wisselde hij Rein Werumeus Buning en bracht Gustavo van der Veen. Die wissel pakte goed uit. Met van der Veen als rechterverdediger kreeg ONS meer grip op de wedstrijd.

Toch creëerde Excelsior M de grotere kansen, maar de 0-2 bleef uit. Niels Redert kreeg de grootste kans, nadat Kevin Vink een bal terug kopte en Niels binnen de 5 meter de hoek voor het uitzoeken had, maar te lang treuzelde. De rust werd bereikt met een 0-1 stand, waar een grotere marge meer recht had gedaan aan het spelbeeld.

De overige ruststanden zagen er redelijk gunstig uit, waardoor er lachende gezichten te zien waren bij de Excelsior M-supporters. Op dat moment was (virtueel) de laatste plaats verlaten en was er aansluiting bij de andere ploegen. Hoe anders was het na 3 minuten in de tweede helft. Was het ongeconcentreerdheid, gebrek aan kwaliteit of pure pech? Feit was wel dat het weer 1-1 stond. Martijn Roosenburg kwam door aan de rechterkant en passeerde Leerdam. De bal kwam via de paal terug het veld in, maar daar stond Age Wim van der Zee om de gelijkmaker aan te tekenen.

Deze gelijkmaker zorgde voor onzekerheid in het team van Excelsior M. De balvastheid was ver te zoeken en ONS Sneek werd steeds gevaarlijker. In de 58e minuut mocht ONS Sneek een voorzet geven, maar de hoge trage bal leek een prooi te worden voor Jesper Leerdam in zijn doelgebied. Hij werd hierbij flink gehinderd door een Sneek-aanvaller, die geen oog had voor de bal. Leerdam liet de bal los en Kerkstra kon de bal in het lege doel tikken. Iedereen verwachtte een vrije trap voor Excelsior M, maar scheidsrechter Bekebrede wees plotseling naar de middenstip, tot ongeloof van iedereen. In de rust was iedereen nog vol lof over de leidsman. “Eindelijk eens een goede scheidsrechter”, was een veel gehoorde uitspraak. Maar wat de man in de 58e minuut flikte ging alle spelregels te buiten. Zijn  beslissing zorgde ervoor dat Excelsior M op 2-1 achterstand kwam. Vervolgens deelde hij nog twee gele kaarten uit voor de meer dan terechte protesten. Zwaar aangeslagen, werd de wedstrijd vervolgd.

De wedstrijd werd meer open en kon alle kanten op. Excelsior M vocht zich terug. In de 77e minuut was het invaller Zimmerman die op de doellijn de 2-2 maakte. De voorbereidende actie van Daniel Oliviera Furtado was van grote schoonheid.

Excelsior M wilde meer en hoopte net als verleden jaar de 2-3 te maken.

Maar in de 87e minuut viel het doelpunt juist aan de andere kant. ONS Sneek kreeg een vrije trap dichtbij de middenlijn en pompte de bal diep in het strafschopgebied van Excelsior M. De Excelsior M -luchtmacht was aanwezig om het gevaar af te wenden, maar liet zich kinderlijk eenvoudig opzij zetten. De scheidsrechter had in de 58e minuut groen licht gegeven voor alle mogelijke fysieke toepassingen bij hoge ballen in de 16, ONS Sneek kon de bal verlengen, waardoor Arnold Herder de winnende goal het doel in kon lopen (3-2).

Door dit resultaat wordt handhaving in de Topklasse lastiger en lastiger en moet het besef komen dat er in de Topklasse soms meer slimheid vereist is.

Volgende week de bekerontmoeting tegen hoofdklasser Jodan Boys, waarin de selectie van Cesco Agterberg zal moeten laten zien dat zij meer in huis hebben dan de stand op de ranglijst in de Topklasse doet vermoeden.