Woensdag is het zo ver: Excelsior M speelt in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen landskampioen en Champions League deelnemer PSV. Een prachtig affiche waar iedere amateurclub tijdens de loting van droomt. Toegegeven, het had best één of twee rondes later mogen gebeuren want de kans op uitschakeling is groot, maar het blijft een droomloting. Het is dan ook een wedstrijd waar we lang naar hebben uitgekeken en waar we met zijn allen, na weken van keihard werken om alles in goed banen te leiden, één groot feest van gaan maken.

Want genieten staat hoog in het vaandel tijdens zulke unieke evenementen. Zowel voor het publiek als voor de selectie en technische staf. Na de loting, die in alle gelederen van de club enthousiast werd ontvangen, kreeg kersverse trainer Dogan Corneille er dan ook ongevraagd een extra uitdaging bij. PSV stond voor de deur en dat is voor veruit de meeste selectiespelers een unieke ervaring. Toch stonden er eerst nog vier ‘gewone’ competitiewedstrijden op het programma waarin punten gehaald moesten worden.

Hij slaagde er in ieder geval in zijn groep niet te laten ‘zweven’. Er werd de afgelopen weken goed gevoetbald en na wat ongelukkige resultaten waarin Excelsior M te weinig loon naar werken kreeg, werd zaterdag overtuigend gewonnen. De regioderby tegen Barendrecht eindigde in een klinkende 3-0 zege en dus is het gevoel bij onze selectie goed. Het spel is attractief, de laatste wedstrijd is gewonnen en de plaats op de ranglijst is prima. Geen reden dus tot klagen!

Voor tegenstander PSV zijn het ook mooie weken, met name in de Eredivisie. De landskampioen haalde de maximale score uit de eerste zes wedstrijden en versloeg afgelopen weekend concurrent Ajax met duidelijk cijfers: 3-0. Vooral de overtuigende manier waarop PSV de eerste helft speelde zal het zelfvertrouwen een flinke boost hebben gegeven.

Wat dat betreft kan het contrast voor PSV morgen bijna niet groter zijn. Ongeveer een week geleden reisden ze af naar Barcelona om het in het legendarische Camp Nou op te nemen tegen o.a. Lionel Messi, Luis Suarez en Philippe Coutinho. En een paar dagen later stond dus de topper tegen Ajax op het programma. Nu gaat de ploeg spelen op Sportpark Dijkpolder aan de Lavendelstraat in Maassluis, een cultuurshock in optima forma.

En daar liggen misschien onze (minieme) kansen. Kan PSV zich optimaal opladen voor deze wedstrijd waarin ze aan hun stand verplicht zijn om te winnen? Zeker nu er na het weekend weer een Champions League wedstrijd voor de deur staat? Het zal de voornaamste uitdaging zijn voor trainer Mark van Bommel die waarschijnlijk enkele spelers zal opstellen die tot nu toe minder aan bod zijn gekomen.

Voor Excelsior M is de opdracht in ieder geval simpel. Er voor de volle 100% voor gaan en de huid zo duur mogelijk verkopen. Trainer Dogan Corneille zei het zaterdag al treffend: “Het wordt een heel moeilijke en zware wedstrijd. Maar hoe langer je de nul houdt, hoe groter de kans wordt op een resultaat”.

Corneille weet in ieder geval hoe het is om te stunten tegen PSV. Vorig seizoen won hij, als assistent trainer bij Willem II, maar liefst met 5-0 van de latere landskampioen. Een uitslag waar woensdag zelfs de grootste optimisten niet van durven dromen. Maar goed, dat dachten ze in Tilburg ongetwijfeld ook.

Het zal hoe dan ook een mooie avond worden met een volgepakt Sportpark Dijkpolder. Ruim 3.000 toeschouwers kochten namelijk een kaartje voor de voor Excelsior M historische wedstrijd. Of het voor PSV ook een historische avond wordt (de eerste bekeruitschakeling door een amateurclub ooit) zullen we woensdagavond omstreeks 20:15 weten. De aftrap is immers op 18:30, als scheidsrechter Manschot voor het eerst op zijn fluitje blaast.