Na de bekerwedstrijd tegen FC Lisse, waarin Excelsior M zich na penalty’s niet wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de KNVB beker, wordt zaterdag het seizoen in de Tweede Divisie geopend. De tricolores beginnen met een uitwedstrijd bij Jong Sparta Rotterdam. Na de degradatie van Jong Vitesse, Jong FC Twente én de promotie van Jong AZ, zijn de jongelingen van trainers Frank van Kempen en Nico Jalink nog het enige ‘jong-team’ in de Tweede Divisie. Een gegeven dat door een hoop volgers van het Nederlandse amateurvoetbal hartelijk wordt toegejuicht.

Jong Sparta eindigde vorig jaar seizoen één plekje onder Excelsior M, op een keurige zesde plaats. Dit hadden de Rotterdammers vooral te danken aan een sterke tweede seizoenshelft. In de eerste seizoenshelft had de ploeg van toenmalig trainer Ole Tobiasen (hij is inmiddels doorgeschoven naar de technische staf van Sparta-hoofdtrainer Alex Pastoor) het namelijk moeilijk.

Het knappe herstel in de tweede seizoenshelft lijkt het gelijk te bewijzen van de hoge heren bij Sparta, die besloten met Jong Sparta Rotterdam toe te treden tot de voetbalpiramide om jonge talenten op vroege leeftijd kennis te laten maken met het fysieke, volwassen voetbal in de Tweede Divisie en zodoende hun ontwikkeling te stimuleren. Mede hierdoor spelen enkele uitblinkers van vorig seizoen inmiddels in de A-selectie van Sparta. Onder anderen Deroy Duarte en Ilias Alhaft kregen dit seizoen al speeltijd in de Eredivisie en ook Diederick Luydens, Mark Veenhoven en Abdou Harroui mochten in de voorbereiding ruiken aan het eerste elftal.

Met het talent zit het dus wel goed bij onze tegenstander en tevens opleidingspartner, die sowieso bekend staat om hun sterke jeugdopleiding. Desalniettemin is het gissen naar het niveau van Jong Sparta op dit moment. Sparta zag deze zomer een behoorlijk aantal spelers vertrekken en trok ook flink wat spelers aan. Een groot deel van de aanwinsten is echter jong en onervaren waardoor het niveau moeilijk in te schatten is. Ook heeft de ploeg met trainers Frank van Kempen en Nico Jalink een nieuwe technische staf die ongetwijfeld hun eigen werkwijze hanteren.

Dan Excelsior Maassluis. De voorbereiding verliep uitstekend maar in de KNVB bekerwedstrijd tegen FC Lisse ging het na een 1-1 gelijkspel mis in de penaltyserie. Dit resultaat bewijst eens te meer dat de seizoenstart een moment is waarop alles weer ‘op 0 staat’. De goede voorbereiding biedt geen garantie op een succesvolle competitiestart. Excelsior M zal dus scherp moeten zijn om kans te maken op een goed resultaat. Bovendien bleek Jong Sparta vorig seizoen geen fijne tegenstander voor de tricolores. Zo behaalden de Rotterdamse jonkies vorig seizoen hun eerste overwinning ooit in de Tweede Divisie tegen Excelsior M (2-1 in eigen huis) en namen zij uit Maassluis ook een puntje mee (1-1). Het wordt dus hoog tijd voor de eerste officiële overwinning van Excelsior M op Jong Sparta.

Trainer Jeroen Rijsdijk beschikt in zijn jacht op drie punten over een nagenoeg fitte selectie. Robin v.d. Ende en miste een groot deel van de voorbereiding maar is inmiddels op de weg terug. Hij zal echter nog niet in actie komen. Ook Elson Almeida is nog niet fit. Desondanks heeft Rijsdijk genoeg keuzemogelijkheden. Wat de opstelling exact wordt weten we zaterdagmiddag omstreeks 15:00 als de warming up begint. Om 15:30 is de aftrap op Het Kasteel.