In de herfstvakantie vond op maandag 21 en dinsdag 22 oktober weer het inmiddels traditionele herfstkamp op Excelsior Maassluis plaats. Alle kinderen van JO9 en JO8 verzamelden om 17:00 in de kantine. Bepakt en bezakt met hun luchtbedden, kussens, tassen, trolleys en knuffels. En natuurlijk (ver weg gestopt in de reistas) de zakken snoep ;-). Nadat iedereen zijn slaapplekje had gevonden, alles klaargelegd had en afscheid had genomen van de ouder(s) konden de jongens met een aantal trainers even lekker gaan voetballen op veld 1.

Op dat moment kon de rest van de begeleiders alles gaan klaarzetten voor het eerste hoogtepunt van de dag, namelijk patat eten! Iedereen heeft genoten van de patat, frikandellen, kroketten en kaassoufflés. Het blijft toch dé feestmaaltijd!

Zodra alles weer netjes was opgeruimd gingen we beginnen met het eerste gedeelte van het avondprogramma. Er waren 5 teams gemaakt die alle spelletjes moesten doen en bij elk spel als team punten konden verdienen. Wat was het geslaagd, geen PS of Nintendo in de buurt en toch blije gezichten bij alle kids! Vooral Fruittella happen was hilarisch; er lag regelmatig meer water naast het teiltje dan dat er in zat! Het koekhappen vanaf het speciaal gemaakte “Excelsior Maassluis Koekhapbord” was ook een groot succes, net als het disco-sjoelen en de andere spellen.

In de pauze was er even tijd om wat te drinken en een lekker ijsje te eten. Je kunt tenslotte niet met een lege maag een dropping starten! Dat stond op het programma ná de spelletjesavond. Natuurlijk hebben we even goed gekeken of iedereen de dropping nog aan kon. De kinderen is ook de keuze gelaten om eventueel lekker op de club te blijven. Maar nadat de spelregels uitgelegd waren en iedereen naar het toilet was geweest, stonden echt álle bikkels rond 21.00 uur klaar om te gaan!

Met een warme jas aan en een zaklamp bij de hand gingen de groepjes met begeleiders op pad. Met auto of busje werden zij geblinddoekt op diverse plekken in Maassluis afgezet en moesten ze de weg terugvinden naar Excelsior. Dat ging een aantal jongens heel goed af. Grappig om te horen waar de kids hun referentiepunten hebben (denk aan Albert Hein, Karwei, hier loopt papa hard, hier woont oma, hier werkt mama etc.).

Natuurlijk vond iedereen de weg naar onze club. Bij terugkomst lag voor iedereen een zakje chips klaar en werden ook de bekertjes limonade gretig leeggedronken.

Na het tanden poetsen, toiletbezoek, handen wassen en pyjama aantrekken, zocht iedereen zijn slaapplek op. Voor sommigen was de nacht wat korter dan voor de anderen.

En voor dat iedereen het wist was de ochtend alweer aangebroken. Rond half 8 liep ik zelf de kantine in en zag ik heel veel slaperige koppies, zowel bij de kinderen als bij de leiding.

Tijd om echt wakker te worden was er niet bij! Spullen opruimen en snel aankleden! Want wat is er nou leuker dan naar buiten lopen en een voetbalveld voor je neus zien?! Voetballen was de manier om lekker wakker te worden! Binnen werd op dat moment alles klaargezet om te kunnen aanschuiven voor het ontbijt.

Voordat we gingen ontbijten hebben we met z’n allen uit volle borst gezonden voor een van de begeleiders van het Herfstkamp. Paul was jarig! Na een heerlijk ontbijt te hebben gehad gingen we starten met het Voetbalplein.

Dit bestond uit een parcours bestaande uit verschillende onderdelen: bijvoorbeeld: zaklopen en scoren met een voetbal, latje trap en schieten op een in 6 vakken verdeeld doel. Je kon punten verdienen om in de vakken te schieten.

Het 5e spel was het hoogtepunt. Je moest penalty’s nemen op begeleider, en tevens onze talentvolle keeper, Raymond. Er zijn in een tijd van 50 min ongeveer 150 penalty’s in op Raymond geschoten. Voor de lezers die er wat minder bekend mee zijn: geloof mij, dit is echt zwaar!

Na het spelletjes plein werden we getrakteerd op heerlijk zelfgemaakte cakejes. Rianne, de vrouw van onze jarige Paul kwam er speciaal voor langs! Nog een keer zongen we voor Paul; “lang zal hij leven”. Dit keer met een heerlijk cakeje en een bekertje limonade.

Daarna zijn we gestart met het volgende onderdeel, namelijk een voetbaltoernooi wat er bij vlagen fanatiek aan toe ging. We sloten af met de klassieker: een partijtje tussen de trainers/begeleiders en de kids. En het laatste onderdeel en ook altijd een hoogtepunt is als alle kinderen voetballen met een tegen de trainers. Het eindigde in een gelijkspel. Heel knap, want de begeleiding toonde geen genade!

Met alle spellen konden team punten verdienen. De top 3 werd bekend gemaakt:

1e prijs team 1 (trainer Twan) met Reav, Thomas, Tieme, Gio en Stijn
2e prijs team 5 (trainer Sam) met Quinn, Dex, Ryan, Mikael en Yasin
3e prijs team 2 (trainer Daan) met Enzo, Samale, Julian, Jack en Talha

Maar deze jongens zijn allemaal winnaars. Jullie hebben er heel goed aan bijgedragen dat dit een geslaagd Herfstkamp is geworden. Bedankt daarvoor! Wij hebben erg genoten hebben van jullie inzet en gezelligheid. Stuk voor stuk zijn jullie toppers!

En als laatste wil ik de gehele leiding bedanken. Zonder jullie hulp was dit niet gelukt.

Linda-Nancy-Jane-Raymond-Hilbert-Arni-Wart-Paul-Sam-Daan en Twan

Nogmaals heel erg bedankt. Het waren weer 2 topdagen.

Namens de gehele leiding,
Ron Staal