Het is Excelsior Maassluis niet gelukt om in de topper met IJsselmeervogels te stunten en met drie punten naar huis te komen. Lange tijd hadden de Tricolores zicht op de overwinning maar tien minuten voor tijd kwam de thuisploeg verdiend op gelijke hoogte. Hierna kreeg Excelsior M nog de kansen op de winnende treffer maar eindigde de spannende wedstrijd in een terecht gelijkspel (2-2).

Hoofdtrainer Dogan Corneille werd voorafgaand aan de wedstrijd geconfronteerd met het nodige blessureleed. Zo moesten routiniers Vincent van den Berg, Robin van der Ende en Niels Redert noodgedwongen vanaf de tribune toe kijken. Ook Milan van Ewijk was niet okselfris maar kon achteraf wel de volle 90 minuten in actie komen.

Wie vanwege de blessure van Robin van der Ende wél aan de aftrap kon verschijnen was Sekou Sylla. Het talent uit de eigen jeugdopleiding speelde een verdienstelijke wedstrijd en zette bovendien na ruim twintig minuten spelen de Tricolores op voorsprong. Een prachtige crosspass van Daan Blij werd door de mee opgekomen Sylla op waarde ingeschat en vervolgens knap afgerond met zijn verkeerde been in de lange hoek (0-1).

Een geweldig begin voor Excelsior Maassluis maar lang kon de ploeg niet genieten van de voorsprong. Amper vijf minuten later trok de thuisploeg namelijk de stand al weer gelijk. Een vrije trap vanaf de zijkant werd door alles en ieder gemist waardoor de geheel vrijstaande Jeffrey Buitenhuis van dichtbij simpel kon intikken (1-1).

Wie dacht dat Excelsior Maassluis vervolgens in rouw gedompeld was had het volledig mis. Vrijwel meteen vanaf de aftrap kwam het tot een aanval waarna de bal via Stephan Kruithof en Kevin Dercks terecht kwam bij Marouane Afaker. De buitenspeler zette vervolgens met een geweldige steekpass de doorgelopen Giovanni da Fonseca alleen voor de keeper die op zijn beurt met een prachtig wippertje de bal over de inkomende keeper Jaimy Schaap kreeg (1-2).

In de tweede helft had Excelsior Maassluis het een stuk moeilijker met de nummer 2 van de ranglijst. Na tien minuten ging het maar net goed toen Mike van der Laar met een afstandsschot de bal snoeihard op de paal schoot. Enkele minuten later kreeg de thuisploeg zelfs een strafschop nadat de bal ongelukkig op de hand van aanvoerder Daan Smith werd geschoten. Ook hier kwamen de Tricolores goed weg want de toegekende strafschop werd door Maurice de Ruiter keihard overgeschoten.

IJsselmeervogels-trainer Ted Verdonkschot greep meteen in en ging alles-of-niets spelen door het inbrengen van twee extra aanvaller. Daar speelde Excelsior Maassluis-trainer Dogan Corneille op zijn beurt weer op in en bracht de boomlange verdediger Tobias Kleijweg in voor aanvaller Jeremy Moreno. Voor Kleiweg betekende het zijn rentree nadat hij ruim 13 maanden geleden een ernstige blessure op had gelopen.

Het gevolg van deze keuze was natuurlijk dat Excelsior Maassluis met de rug tegen de muur kwam te staan en zoveel mogelijk moest blijven tegenhouden. Ondanks dat de bezoekers er enkele keren gevaarlijk uit kwamen via een counter was het toch de thuisploeg die in de tachtigste minuut de stand gelijk trok. Een mislukte buitenspelval werd koelbloedig afgestraft door de snelle Robbert Olijfveld (2-2).

In de laatste tien minuten kon het nog beide kanten opvallen maar waren de grootste kansen voor Excelsior Maassluis. Eerst was het assistent-scheidsrechter Chieljan Veen die veel te vroeg zijn vlag omhoog deed waarna scheidsrechter Stef Veekamp tot ontsteltenis van heel Excelsior M op zijn fluit blies, waardoor een unieke mogelijkheid – Milan van Ewijk kon alleen op keeper Jaimy Schaap af – te niet werd gedaan.

In de laatste minuut kreeg Excelsior M nog een vrije trap. Schaap wist de inzet van Daan Blij te keren waarna de bal via Kruihof bij Sylla terecht kwam. Vanuit de draai ging de bal echter enkele centimeters over het doel waardoor er uiteindelijk geen winnaar uit het spannende duel kwam.

Volgende week speelt Excelsior Maassluis de belangrijke thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg. Op Sportpark Dijkpolder zal er om 14.30 uur worden afgetrapt.

IJsselmeervogels – Excelsior Maassluis 2-2 (1-2)

Scoreverloop: 23. Sekou Sylla 0-1, 29. Jeffrey Buitenhuis 1-1, 30. Giovanni da Fonseca 1-2, 80. Robbert Olijfveld 2-2.

Scheidsrechter: Stef Veekamp

Toeschouwers: 1.400

IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Shanon Carmelia (63. Felitciano Zschusschen), Kevin van Diermen, Marciano van Leijenhorst, Jeffrey Buitenhuis, Gillian Justiana, Eef van Riel, Mike van de Laar, Maurice de Ruiter, Dylan Chiazor (63. Danny van den Meiracker), Robbert Olijfveld.

Excelsior Maassluis: Jean-Paul van Leeuwen, Daan Smith, Marouane Afaker (79. Kilian Berkhout), Stephan Kruithof, Daan Blij, Jeremy Moreno (64. Tobias Kleijweg), Giovanni da Fonseca, Kevin Dercks, Sekou Sylla, Sefa Kurt, Milan van Ewijk.

Geel: Eef van Riel (IJsselmeervogels), Sefa Kurt (Excelsior Maassluis).

Samenvatting

Fotoalbum IJsselmeervogels – Excelsior Maassluis: