Excelsior M heeft op betrekkelijk eenvoudige wijze FC Lienden getrakteerd op een 3-0 nederlaag. Aan de overwinning van de Tricolores viel weinig niets af te dwingen. De solide spelende thuisploeg kwam geen moment in gevaar en passeert de ploeg van Hans Kraaij jr. op de ranglijst. Het duel kende weinig hoogtepunten totdat Sefa Kurt in de 73e minuut een wonderschone treffer op zijn naam bracht. Kijk nog maar eens goed op You Tube; onbetwist wordt aan het eind van dit seizoen deze treffer tot de mooiste van het seizoen gekozen.

Jeroen Rijsdijk moest in de aanloop naar de wedstrijd flink puzzelen. Op de training van afgelopen donderdag moesten Robin van der Ende en Walter Bennet geblesseerd afhaken en ook Vincent v.d. Berg kampte na die training met de nodige pijntjes. De laatste verscheen wel aan de aftrap; van der Ende en Bennet daarentegen bleken onvoldoende hersteld.

Daan Smith en Michael Poeljes waren en zijn voor langere tijd geblesseerd; Kevin Dercks, Kevin Vink en Daan Blij hadden onvoldoende trainingsarbeid in de afgelopen weken achter de rug waardoor zij vanaf de bank moesten beginnen. Logisch dat dan de puzzel vanzelfsprekend niet snel te leggen is!

Dat Rijsdijk in dit seizoen over een brede en kwalitatief sterke selectie kan bezitten is inmiddels wel bekend en mede daardoor vielen de puzzelstukjes in de aanloop naar de wedstrijd alsnog in elkaar.

Niels Redert keerde, na lange afwezigheid, weer terug in de basis; voor Elson do Rosario Almeida gold datzelfde; zijn stage in het verre Japan lijkt positief te zijn verlopen en naar het schijnt kan de rechtervleugelverdediger in het begin van 2018 een carrière als betaald voetballer in Japan tegemoet zien. Ook Dean van Ooijen mocht in de basis beginnen, net als Tobias Kleijweg, die na zijn gedwongen wissel in de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys, revanche mocht nemen voor zijn matige optreden. Last but not least kon ook Smally Lake zijn opwachting weer maken. Kortom: een elftal waarin Rijsdijk vertrouwen had en het moet gezegd worden… dat vertrouwen werd niet beschaamd.

Net als in de voorgaande wedstrijd kwam Excelsior M vroeg op voorsprong. Een vrije trap, toegekend na een overtreding op Dean van Ooijen in de 8e minuut werd door Stephan Kruithof keurig binnen geschoten. Of keeper Jan Schimmel helemaal vrijuit ging was de vraag maar Excelsior M leidde wel met 1-0. Lienden kon er weinig tegenover stellen. Het elftal van Hans Kraaij heeft veel technisch begaafde spelers, beweeglijk ook maar geen speler die de lijnen kan uitzetten. Een kolfje naar de hand van Excelsior M dat juist kan bogen op een solide defensie die ook in deze wedstrijd nauwelijks of niet in gevaar kwam. In de 38e minuut was het wederom Stephan Kruithof die scoorde. Nu uit een volkomen terecht toegekende penalty. Dean van Ooijen werd in de zestien onreglementair gevloerd. Kruithof bleef koel en schoot zijn elfmetertrap keurig in de rechterbovenhoek (2-0). Een stand die tot aan de rust niet meer in gevaar kwam.

Over de tweede helft kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Het spel van beide kanten was niet echt hartverwarmend en dat had best gemogen. Een scherpe kou en een lichte mist trok over sportpark Dijkpolder. Voor de spelers was het waarschijnlijk nog wel te doen maar voor de toeschouwers was de tweede 45 minuten echt een kwelling. Lienden probeerde, Excelsior M pareerde. Nooit kwamen de Betuwers in de buurt van Jean Paul van Leeuwen.

Pas in de 73e minuut viel er iets te beleven en wat voor een belevenis. Nog heel lang zal de actie van Sefa Kurt, na een afgeslagen corner in de herinnering blijven. De bal werd terug de zestien in gebracht met een aanname op de borst van Sefa tot gevolg. Daarna een omhaal zoals je ze maar zelden ziet. De bal vloog schitterend in de kruising achter doelman Schimmel. Een juweel van een doelpunt dat ongetwijfeld aan het eind van het seizoen uitgeroepen zal worden tot het doelpunt van het jaar (3-0). De euforie aan Maassluise zijde was groot. Niet alleen bij de treffer van Sefa, ook toen de uitstekende scheidsrechter Puts affloot na 90 minuten voetbal op Sportpark Dijkpolder.

Bengaals vuur op het Heuveltje, zingende en juichende spelers en blije gezichten bij de supporters. “Man of the match” werd Sefa Kurt maar in het gezellige en drukke business home werd ook Stephan Kruithof in het zonnetje gezet. Jeroen Rijsdijk was na afloop een tevreden man. Zoals verwacht was het opnieuw de breedte van zijn selectie die de doorslag gaf.

Door de overwinning klimt Excelsior M weer op de ranglijst en is het nu terug te vinden op plek 6. Zaterdag a.s. wacht een loodzware klus in Spakenburg waar de degens gekruist gaan worden met IJsselmeervogels. De wedstrijd aan de rooie zijde van de Westmaat begint om 15.30 uur.