Excelsior-M begon het tweede seizoen in de Topklasse met een afgetekende 3-0 nederlaag en daar was uiteindelijk weinig op af te dingen.

Op zaterdag 19 juli begon Excelsior de voorbereiding op het seizoen 2014/2015. Dertien trainingen en zeven wedstrijden stonden in het teken van de ouverture tegen FC Lisse. Nu gold dit aantal voorbereidingsmomenten niet voor ieder selectielid, want er waren er een aantal die het nodig vonden tijdens deze voorbereiding nog vakantie te vieren. Hierdoor waren er tijdens de voorbereiding de nodige kleine pijntjes en konden de trainers Agterberg en Rasens geen enkele keer in de aanloop op de start gebruik maken van een complete groep. Een gebrek aan vastigheden gecombineerd met een gebrek aan absolute scherpte zorgde voor een valse start.

In het succesvolle Topklasse seizoen 2013-2014 kreeg Excelsior bijna 20% van alle tegengoals in de eerste tien minuten. Een fenomeen waar door trainer Agterberg in de voorbereiding extra op is gehamerd. Concentratie, meedogenloosheid en zakelijkheid boven schoonheid in de eerste fase van de wedstrijd zijn begrippen die meerdere malen herhaald zijn in de aanloop naar de competitiestart.

Blijkbaar was dit tegen dovemans oren gericht, want er stonden 2 minuten op de klok toen Excelsior een vrije trap aan de rechterzijde mocht nemen. De bal werd te simpel in de handen van Lisse-doelman de Vries gedraaid. Deze hervatte het spel snel, maar zijn uittrap belandde in Excelsior-land. Echter de bal werd dramatisch verwerkt, waardoor Lisse overnam en plotseling Koen Fokkema voor Jean-Paul van Leeuwen verscheen. Fokkema liet van Leeuwen kansloos en na 3 minuten was het weer zover. Excelsior beleefde dus weer die gevreesde bijna traditionele start en kon vervolgens alle energie weer steken in de jacht op een gelijke stand.

De jacht werd geopend en zeker in de laatste 20 minuten van de eerste helft liet Excelsior zien, waartoe het in staat is. Hiervoor krulde FC Lisse-aanvaller Mo Messaoud nog wel een gemakkelijk gegeven vrije trap onderkant lat en kwam Excelsior goed weg, maar vervolgens was het Excelsior wat de klok sloeg. Wakker geschud door de slappe start, kwam Lisse er in die periode niet meer aan te pas. Onder aanvoering van de gretige Robin Hofman en de gedreven Marciano Bruma werden er  kansen gecreëerd. Het meest dichtbij de gelijkmaker was Marruchen Zimmerman. Nadat Robin Hofman Marciano Bruma vrijspeelde aan de rechterkant leverde nieuwe aanwinst Bruma een prachtige voorzet af. Als een duveltje uit een doosje torende de kleine Zimmerman boven zijn tegenstander uit en kopte de bal schitterend richting bovenhoek. Het publiek stond op de banken voor de voorzet en de afwerking, maar het grootste applaus was er voor Lisse-doelman de Vries, die werkelijk fabelachtig de bal uit de bovenhoek ranselde.

Kort hierna leek Kevin Vink Excelsior op gelijke hoogte te schieten, maar hij maaide in de afwerking langs de bal. Ook Robin Hofman was in beeld om de gelijkmaker op zijn naam te krijgen, maar zijn pegel van afstand vloog via Mark de Vries net over het doel.
Er veranderde niets in de stand en de vroege tegentreffer leverde de ruststand van 1-0 op.

In de rust moest Marciano Bruma licht aangeslagen in de kleedkamer achterblijven. Zijn vervanger was Vincent van Dorp. Met van Dorp is gelijk één van de weinige lichtpuntjes in de tweede helft genoemd. De jonge verdediger maakte een prima indruk tijdens zijn debuut in de Topklasse. Ook na de rust was Excelsior weer het slachtoffer van een vroege tegengoal. Wederom na drie minuten was het Koen Fokkema, die de wedstrijd definitief besliste. De Excelsior-defensie was niet alert en de buitenspelval haperde, waardoor Fokkema zijn tweede achter van Leeuwen schoot. Hiermee verdween alle hoop voor Excelsior en kon FC Lisse in de leunstoel. Het vervolg van de wedstrijd was zeker voor de Excelsior-supporters het aanzien niet waard. De spelers maakten een aangeslagen en vermoeide indruk.

In de 61e minuut werd het leed nog groter toen Stephan Kruithof een hard aangesneden Lisse-corner verlengde en in zijn eigen doel zag belanden.

Ook in het laatste half uur viel er bar weinig te genieten. Excelsior geloofde niet meer in een goed resultaat en FC Lisse freewheelde naar de eerste punten van het seizoen.

Een valse start, die woensdag a.s. in en tegen Lienden rechtgetrokken zal moeten worden. Excelsior speelt dan om 20.15 uur in de eerste ronde van de lucratieve KNVB-Beker.

Zaterdag wacht dan alweer de tweede competitiewedstrijd. Op eigen veld moet tegen promovendus Sparta Nijkerk het eerste Topklasse-succes van dit seizoen worden geboekt.