Excelsior M reist aanstaande zaterdag af naar Sportpark Middelmors, waar het tegen het geel-zwart gestreepte Rijnsburgse Boys zal aantreden. De reis naar Rijnsburg was jarenlang vaste prik omdat beide ploegen doorgaans uitkwamen in de top van het zaterdagvoetbal. Na de oprichting van de Tweede Divisie ontbrak Rijnsburgse Boys echter op het hoogste niveau. Na een beslissingsduel met GVVV misten zij vanuit de Topklasse promotie naar de Tweede Divisie en begon het in de Derde Divisie. Daar werd na één seizoen promotie bereikt en dus zijn ‘de uien’ terug op het hoogste niveau. Een niveau waar de club qua accommodatie en historie thuishoort.

Met een zesde plaats en negentien punten (evenveel als Excelsior M, dat met een beter doelsaldo vijfde staat), laat de ploeg van trainer Pieter Mulders voorlopig zien dat het ook qua sportieve prestaties een toevoeging aan de Tweede Divisie is. Na een enigszins wisselvallige seizoenstart heeft Rijnsburgse Boys inmiddels de smaak te pakken. In de laatste zes wedstrijden werd er maar liefst vijf maal gewonnen, waaronder mooie zeges op bezoek bij Kozakken Boys en HHC Hardenberg. Tussendoor wist alleen Katwijk ‘de uien’ te verslaan. De koploper deed dat wel met duidelijk cijfers (5-0).

We kunnen dus stellen dat Rijnsburgse Boys – Excelsior M een wedstrijd is tussen twee ploegen in vorm. Behoudens een zwakke wedstrijd tegen Barendrecht noteert immers ook Excelsior M de laatste weken goede resultaten. Zo bewees de ploeg van Jeroen Rijsdijk afgelopen zaterdag dat de veelbesproken overwinning op Katwijk (3-0) geen incident was. HHC Hardenberg werd met duidelijke cijfers (4-1) teruggestuurd naar Overijssel. Wat positief opviel in deze wedstrijd was de start. Werd de nederlaag tegen Barendrecht geweten aan een (te) slap begin, nu startte Excelsior M messcherp en stond het na vijftien minuten spelen al 2-0. Het lijkt er derhalve op dat de ploeg van Jeroen Rijsdijk leert van eerdere fouten en gedurende het seizoen alleen maar sterker zal worden.

Een statistiek dat wellicht in het voordeel van Excelsior M spreekt is dat het de laatste seizoenen, zowel in thuis- als in uitwedstrijden, opvallend goed presteert tegen ploegen uit het linker rijtje (wat Rijnsburgse Boys momenteel is). Zo werden afgelopen seizoen o.a. Katwijk, Kozakken Boys en GVVV op hun eigen veld verslagen door de Tricolores. Dit seizoen gebeurde het voornamelijk thuis. Katwijk en HHC keerden puntloos huiswaarts en ook Kozakken Boys wist niet te winnen (1-1).

De onderlinge geschiedenis zal de Maassluise supporter echter minder gelukkig stemmen. Van de laatste zestien(!) ontmoetingen won Excelsior M er namelijk nul. Maar liefst tien keer werd er gelijkgespeeld, de andere zes ontmoetingen werden gewonnen door Rijnsburgse Boys. Ook in het kampioensjaar lukte het de Tricolores niet (thuis 1-1, uit 0-0).

Hoog tijd dus om deze beroerde statistieken om te draaien. Excelsior M zal daarbij extra alert moeten zijn op middenvelder Joël Tillema. Hij is met zeven doelpunten topscorer van Rijnsburgse Boys. Hij troeft daarmee voorlopig alle aanvallers af (Jeffrey Jongeneelen en Donny van Oijen volgen met drie treffers op gepaste afstand). Andere opvallende spelers zijn Maikey Paramy, de voormalig bekerheld van VVSB, en Giovalli Serbony (ook afkomstig van VVSB). Serbony werd vorig seizoen in de winterstop om disciplinaire redenen ontslagen bij VVSB. Dit was destijds opvallend nieuws omdat hij op dat moment het topscorersklassement van de Tweede Divisie aanvoerde.

Het wordt dus opnieuw een interessante speelronde die u als toeschouwer niet mag missen. De wedstrijd op Sportpark Middelmors begint om 15:30 en wordt in goede banen geleid door de heer van der Eijk.