“Excelsior M heeft niet twee punten verloren maar een punt gewonnen”.  De uitspraak van trainer Jeroen Rijsdijk na afloop van de wedstrijd tegen het Amsterdamse AFC. Een uitspraak waar velen het mee eens waren maar toch ook liever hadden gezien dat de punten in Maassluis hadden gebleven, Temeer daar Excelsior M een half uur lang met een man-meer situatie te maken had.

Op een druilerig en schimmig sportpark Dijkpolder, dat (wederom) matig bezocht bleek, liet scheidsrechter Serik uit Deventer rond de klok van 14.30 uur aftrappen. Een wedstrijd die er echt om ging; de nummer 3 (AFC) tegen de nummer 6 (Excelsior M) met als inzet directe aansluiting op de nummer twee in de competitie.

Na 5 minuten stond de 0-1 al op het scorebord; Koen Bosma wist de bal binnen de zestien meter, na slordig verdedigen aan Excelsior M zijde, achter Jean Paul van Leeuwen te schieten.
Reden voor Rijsdijk om fel van leer te gaan tegen zijn manschappen die in de beginfase nauwelijks thuis gaven en volgens de trainer amper op 70% van hun kunnen acteerden.
Die aanmoediging vatte de ploeg gelukkig positief op want 6 minuten later lag de gelijkmaker in het mandje. Kevin Vink verlengde met zijn hoofd een vrije trap van Stephan Kruithof tot een doelpunt (1-1).

Wie dacht dat de ploeg zou doordrukken kwam echter bedrogen uit. AFC had simpelweg meer in huis en met name de linkerspits Melvin Grootfaam was een plaag voor de achterhoede van Excelsior M. Hij was het die veelvuldig over de linkerkant gevaarlijk werd. Met het krijt aan de schoenen hielp hij zijn ploeg aan de nodige kansen maar gelukkig leidde het niet tot doelpunten aan Amsterdamse zijde waardoor de rust met een 1-1 stand werd opgezocht.

In de tweede helft was Excelsior M in de beginfase even de betere ploeg. Michael Poeljes had meer vat op uitblinker Grootfaam waardoor AFC minder gevaarlijk kon worden dan voor rust.

Toch moet gezegd worden dat de ploeg van trainer Ton du Chatinier nauwelijks in de problemen kwam; het bleef vooral technisch overeind en liet zien dat de ploeg niet voor niets aan de top van de ranglijst bivakkeert.

In de 55e minuut werd Excelsior M eigenlijk voor het eerst echt gevaarlijk. Een diepe bal op Vincent v.d. Berg pakte goed uit met als gevolg dat de aanvaller een rechtstreeks duel met keeper Patrick Zonneveld mocht uitvechten. De laatste maakte echter een overtreding met rood als gevolg.

Excelsior M wist jammer genoeg niet te profiteren van de man-meer situatie; het wist onvoldoende druk te zetten op de tegenstander waardoor het eigenlijk moeiteloos overeind bleef.

Sterker nog; AFC had in die tweede helft zelfs de betere kansen maar wist onvoldoende met die kansen om te gaan. De Amsterdammers moesten de wedstrijd zelfs met 9 spelers beëindigen doordat uitblinker Grootfaam, door de matig leidende scheidsrechter Serik, met rood in de slotminuten naar de kleedkamer werd gestuurd. Hij trapte opzichtig de ingevallen Quentin Albertus na.

Al met al een boeiende wedstrijd zonder winnaar. Een uitslag waarmee Jeroen Rijsdijk wel kon leven; sterker nog: hij vond dat zijn ploeg een punt gewonnen had en niet twee had verloren zoals vele toeschouwers oordeelden. “AFC is gewoon een heel erg goede ploeg die het ons verschrikkelijk lastig heeft gemaakt en niet voor niets aan de top van de ranglijst zijn terug te vinden”.

De man van de wedstrijd? Scheidsrechter Serik uit Deventer. Hij toverde in deze wedstrijd maar liefst 7 x geel en 2x rood. Een bewonderenswaardig aantal maar sommigen wel heel erg makkelijk gegeven….

Kijkend naar die ranglijst had een overwinning voor een van beide ploegen plek 2 op de ranglijst opgeleverd. Sparta wist verrassend GVVV te verslaan en ook Kozakken Boys dolf (in de slotseconde) het onderspit.

Volgende week de laatste wedstrijd voordat de winterstop aanbreekt. De ploeg reist dan naar Noordwijkerhout waar tegen VVSB aangetreden moet worden. Die wedstrijd begint om 15.30 uur en is live op Fox Sport te bewonderen.