Excelsior M heeft revanche genomen op wat het in de laatste competitie-wedstrijd tegen Jong Sparta liet zien. Toen zakte het door de “ondergrens”; tegen Eredivisionist Heracles was het in de 1e ronde om de KNVB beker een heel ander Excelsior M.

Tot op het bot gemotiveerd, knokkend om elke centimeter en met een teamspirit die tot de verbeelding sprak dolf de ploeg van Jeroen Rijsdijk, diep in de 2e verlenging, het onderspit. Heracles bekert verder maar het spel van de Tricolores sprak tot de verbeelding!!

Excelsior M begon goed aan de wedstrijd. De 1200 toeschouwers zagen de ploeg goed uit de startblokken komen met al in de openingsminuut een kopbal van Kevin Vink die keeper Castro tot een inspanning moest dwingen. Geschrokken door de daadkracht van Excelsior M nam Heracles gaandeweg het initiatief over. Het had veelvuldig balbezit; bouwde behoedzaam aan de aanval met veelal Brandley Kuwas als eindstation. Hij was veruit de gevaarlijkste man aan Heracles-zijde doch zijn snelheid, passing en voorzetten wisten bij zijn medespelers niet tot uitgespeelde kansen te leiden. Sterker nog: 80% balbezit van Heracles leidde tot geen kansen, daar waar Excelsior M via Adair en Vink wel de kansen kreeg om op voorsprong te komen.

Het was dan ook geen verrassing dat de ruststand met een brilstand werd bereikt.

In de tweede helft schakelde de ploeg van Stegeman een of meerdere tandjes bij. Vooral de omschakeling was in de beginfase goed verzorgd en dat leidde in de 55e minuut tot de openingstreffer. Vincent Vermeij was verantwoordelijk voor de 0-1. Een stand die qua veldspel verdiend was; qua kansen niet in verhouding.

Excelsior M raakte niet in paniek en probeerde onder de druk van Heracles te komen door (meer) druk te zetten op de tegenstander. Dat kostte de nodige energie waardoor de noodzakelijke wisselingen in het elftal plaatsvonden. Adair werd vervangen door Dean van Ooijen, Stephan Kruithof door Quinten Albertus en Vincent v.d. Berg door Daan Blij.

Het moet gezegd dat alle wissels goed uitpakten en Excelsior M daardoor net even een tikkie extra kon brengen. Het opportunistische spel in de laatste 10 minuten voor de reguliere speeltijd betaalde zich uit. Quinten Albertus trapte een corner exact op het hoofd van Daan Smith die in de 82e minuut zijn ploeg op gelijke hoogte bracht (1-1).

In de slotminuten probeerde Excelsior M door te drukken; Heracles wankelde maar wist professioneel de verlenging in de wacht te slepen.
In de verlenging had Heracles natuurlijk het betere van het spel maar wist het nooit gevaarlijk te worden. Hoe sneu was het dat via een “lucky goal” Heracles toch op voorsprong kwam. Een van richting verandert schot kwam voor de voeten van Vincent Vermeij die voor de 2e keer zijn ploeg bij de eerste paal op voorsprong wist te zetten.

In het resttant van de verlenging probeerde Excelsior M nog de stand in evenwicht te brengen. Het was er via Quinten Albertus nog dichtbij maar zijn kopbal verdween rakelings over het doel van doelman Castro. Het moet gezegd dat in de slotfase arbiter v.d. Vrande “pietluttig” begon te fluiten en met name Heracles daarmee in het zadel hielp. Juist in die fase werd maar weer eens duidelijk dat kennelijk een BVO meer kan en mag dan een amateurclub!

Het voert te ver de schuld van de nederlaag aan de scheidsrechter toe te dichten; de man floot naar behoren. Dat uiteindelijk in de 120e minuut uitblinker Kuwas voor de 1-3 wist te zorgen was slechts voor de statistieken.

Conclusie: Excelsior M liet zien dat het uit een geheel ander vaatje kan tappen dan in de wedstrijd tegen Jong Sparta. De ploeg verdient een dikke pluim voor de geleverde teamprestatie.

Zaterdag komt Barendrecht op bezoek. Een wedstrijd op zich, maar wel een uiterst belangrijke.

Als de ploeg de manier van spelen van die tegen Heracles op de mat weet te leggen kunnen we de wedstrijd met vertrouwen tegemoet zien. Zo niet dan wordt het een lastige dobber! Alle reden om erbij te zijn!

De wedstrijd vangt “ouderwets” aan om 14.30 uur.