Excelsior M heeft zich een prima uitgangspositie weten te verwerven door in Lienden de plaatselijke FC Lienden met 0-2 te verslaan. De laatste ster die in het zaterdagamateurvoetbal door de KNVB zal worden uitgereikt zou wel eens de Tricolores ten deel kunnen gaan vallen.

De eerste stap is in ieder geval gezet!!!

In Lienden was het in vergelijking met wat we in het zaterdag-amateurvoetbal gewend zijn een “koude douche”. Voorafgaand aan de wedstrijd geen beleving bij de supporters van FC Lienden, een troosteloze ambiance met voorafgaand aan de wedstrijd niet eens een gezellig muziekje om de toeschouwers te verwelkomen en, naar later bleek, in de 90 minuten daaraan vervolgend, geen enkele intentie om een “beleving” tot stand te brengen.

Hoe zeer moet de neutrale kijker naar Fox Sports zich teleurgesteld hebben gevoeld. Vooraf waren de verwachtingen m.b.t deze wedstrijd hooggespannen maar wat een deceptie was het gedurende en na afloop van de wedstrijd. Het vertoonde spel was verre van opwindend.

Excelsior M begon zeer geconcentreerd aan de wedstrijd wat in de beginfase al leidde tot gevaar voor de goal van keeper Jan Schimmel. Excelsior M was vanaf het eerste fluitsignaal de betere en kreeg een aantal kleine mogelijkheden via Ahmad Mendes Moreira en Vincent v.d. Berg. In alle gevallen leidde deze kansen niet tot succes maar duidelijk was wel dat FC Lienden kwetsbaar was. In de 29e minuut kwam het op voorsprong toen Kilian Berkhout vanaf de zestien uithaalde. Jan Schimmel dacht de bal naast de paal te kijken maar tot zijn verbazing vloog de bal binnen met een 0-1 voorsprong voor Excelsior M tot gevolg.

Bij FC Lienden ontstond vanaf dat moment de nodige irritatie. Natuurlijk  vanwege de achterstand maar ook vanwege de arbitrage. De leidsman kon echter niets worden verweten en het was meer dan terecht dat hij verdediger Intezar na de zoveelste overtreding op Ahmad Mendes Moreira na eerst geel ook nog eens de rode kaart voorhield. FC Lienden moest verder met 10 man. Je ziet vaak dat het met 11 tegen 10 niet gemakkelijker voetballen wordt en dat was ook dit keer het geval. Tot aan de rust speelde Excelsior M de wedstrijd rustig uit waardoor het met 0-1 aan de thee mocht.

Bij aanvang van de tweede helft geen wissels bij Excelsior M. Het kwam “op rozen” toen Stephan Kruithof in de 48e minuut een bal in de rebound in een keer op zijn pantoffel nam. Diagonaal plofte zijn inzet binnen en bracht daarmee de 0-2 op het scorebord.

Over het verdere verloop in het tweede bedrijf valt nauwelijks nog iets te zeggen. Excelsior M wisselde twee keer (Kevin Dercks en Daniel Furtado Oliveira maakten hun opwachting) maar was niet bij machte om de return van zaterdag 28 mei tot een formaliteit te maken. Omdat FC Lienden te zwak bleek om het Excelsior M echt lastig te maken en door bleef mekkeren op de scheidsrechter werd het een belabberd kijkspel, zeker voor de neutrale toeschouwer. Vervelend was dat Stephan Kruithof en Daan Smith nog tegen een gele kaart aanliepen waarvan die voor Daan Smith weleens vervelende gevolgen kan hebben voor de returnwedstrijd.

Excelsior M doet dus heel goede zaken en kan op zaterdag 28 mei de kroon op dit seizoen zetten door FC Lienden in haar thuiswedstrijd te verslaan in de strijd om het algehele landskampioenschap.

Dan wordt ook de laatste ster uitgedeeld en ik kan u verzekeren: Excelsior M gaat voor die ster!!

U kunt, nee moet dat mee gaan maken en de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk hartstochtelijk naar de overwinning begeleiden. In ieder geval moet het qua ambiance beter dan in de Betuwe maar daar twijfelt niemand over. De wedstrijd staat gepland voor 15.30 uur. Daar moet je bij zijn want Excelsior M gaat geschiedenis schrijven!!