Excelsior M is ook volgend seizoen Topklasser! Het speelde zich definitief veilig door de winst van FC Lisse op ONS BOSO Sneek terwijl het zelf een nederlaag leed. In Werkendam won kampioenskandidaat Kozakken Boys met 2-1 van de Tricolores. De eerste nederlaag onder interim trainer John de Wolf was daarmee een feit. Over 90 minuten gezien was Excelsior M absoluut niet de mindere maar een dwaling van de grensrechter betekende een nederlaag.

Door de nederlaag verloor Excelsior M ook de koppositie in de derde periode. HHC Hardenberg is nu de ploeg die volgende week de periodetitel in de wacht kan slepen. Natuurlijk was de nederlaag zuur maar er was vooral ook blijdschap toen bekend werd dat ook volgend jaar uitgekomen kan worden in de Topklasse.

Op een stampvol sportpark “De Zwaaier” was het heerlijk toeven. Een heerlijk zonnetje, een lekker sfeertje en een kleine 3000 toeschouwers. Wat wil een voetballer nog meer.

De wedstrijd was zeker in de beginfase er een van aftasten waarbij gezegd moet worden dat Kozakken Boys wellicht iets beter uit de startblokken kwam dan Excelsior M.

Achterin moest de Wolf sterkhouder Daan Smith vanwege knieproblemen missen en ook Michael Poeljes was niet van de partij. Roel Stoffels en Marciano Bruma waren de vervangers. In de warming-up moest ook Robin Hofman verstek laten gaan waardoor Ahmed Mendez Moreira in de basiself mocht starten. Er waren nog nauwelijks kansen geweest toen een misverstand in de verdediging van Excelsior M de inleiding vormde voor de 1-0 voorsprong van Kozakken Boys.

Een bal die tussen de verdediging en keeper Jean Paul van Leeuwen viel werd een prooi voor de handige Arif Irilmazbilek die handig profiteerde van het weifelend ingrijpen.

Daar waar de Werkendamse supporters hoopten op een verder aandringend Kozakken Boys was het juist Excelsior M dat het heft in handen nam. Het had het betere van het spel doch wist nauwelijks kansen te creëren. Scheidsrechter Serik uit Deventer, bekend om het makkelijk geven van kaarten, was ook nu niet misselijk met het beoordelen van overtredingen. Marciano Bruma kreeg de eerste prent aan Excelsior M voorgetoverd, later gevolgd door Roel Stoffels.

Daar waar het erop leek dat Excelsior M met achterstand de kleedkamer in zou gaan was het Kevin Vink die daar anders over dacht. Ook nu werd de treffer ingeleid door zwak optreden van de keeper. Doelman Jesper Hogedoorn schoof een bal precies in de voeten van de lange spits die met een fantastische lob zijn ploeg op 1-1 wist te schieten. Zo ging de ploeg van John de Wolf toch nog met een goed gevoel de rust in.

Na rust bracht Arie Schep, trainer van Kozakken Boys, Madjer Lukoki. De razendsnelle spits, destijds in de thuiswedstrijd aan de Lavendelstraat ook al verantwoordelijk voor 2 treffers, zou uiteindelijk zijn ploeg aan de overwinning helpen. In de eerste minuten van de tweede helft leek het daar overigens helemaal niet op want Excelsior M pakte de zaak vanaf de eerste minuut goed aan. Er werd knap gevoetbald door de Tricolores zonder echt super gevaarlijk te worden.

Hoe wrang was het dat door een dwaling van de grensrechter uiteindelijk in de 62e  toch tegen een  achterstand werd aangelopen. Een hoge bal werd door Jean Paul van Leeuwen onvoldoende weggewerkt waardoor de rebound bij Lukoki kwam. Zijn schuiver verdween in de lange hoek maar de grensrechter stak resoluut zijn vlag in de lucht. Verbazing alom toen scheidsrechter Serik verhaal kwam halen; in plaats van zijn vlagsignaal aan te houden liet de grensrechter de vlag opeens naar beneden en werd de treffer alsnog goedgekeurd. Veel commotie was het gevolg maar scheidsrechter Serik was onverbiddelijk (2-1).

Excelsior M herpakte zich goed en dwong Kozakken Boys achteruit. Met Daniel Furtado voor de moegestreden Marruchen Zimmermann in de ploeg kwam het een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Jesper Hogedoorn die echter niet meer werd gepasseerd. In de slotfase, die absoluut voor Excelsior M was, kreeg ook Sefa Kurt nog geel waardoor hij, maar ook Roel Stoffels en Marciano Bruma volgende week zullen ontbreken vanwege een schorsing.

Ook Hamit Alptekin en Niels Vonk kwamen nog in de ploeg maar ook zij konden geen gaatje vinden in de defensie van Kozakken Boys.

Alles leek erop dat de ploeg van trainer Arie Schep de titel zou gaan pakken; er werd stiekem door de harde kern al een feestje gevierd. Maar hoe zuur werd het uiteindelijk ook voor Kozakken Boys. In blessuretijd werd Peter de Lange de held van Spakenburg door in de wedstrijd tegen Barendrecht de overwinning voor zijn ploeg binnen te schieten.

Zure gezichten dus aan de kant van Kozakken Boys dat nu volgende week in en tegen Barendrecht de titel kan binnenhalen. Excelsior M was natuurlijk niet blij met de nederlaag die zoals gezegd over 90 minuten niet terecht was. Een gelijkspel had de verhouding beter weergegeven.
Desalniettemin kan de ploeg tevreden zijn. Niet alleen met het vertoonde spel maar zeker met de definitieve handhaving in de Topklasse. Zeg nou zelf; 8 wedstrijden geleden gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van Excelsior M. John de Wolf heeft samen met zijn assistenten Richard Rasens en Arjan Verhagen een wereldprestatie geleverd. Alle credits natuurlijk ook naar de spelers want zij hebben in de afgelopen weken aangetoond Topklasse-waardig te zijn.

Hulde aan spelers en begeleiding!

Zaterdag 9 mei a.s. speelt Excelsior M de laatste wedstrijd van deze competitie. Het treft dan Capelle. Na afloop zal het wel een klein feestje worden aan de Lavendelstraat…

Dat mag u vooral niet missen!