Afgelopen donderdag vond de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats in de kantine van Excelsior Maassluis. Zowel mensen van de club, van de gemeente(raad) en buurtverenigingen waren hierbij aanwezig en konden onder het genot van een glaasje champagne luisteren naar de nieuwjaarsspeech van onze voorzitter Gert-Jan Bunt.

Voor wie niet aanwezig was, hieronder de gehele speech.

(AB)NORMAAL

Toen ik me ging voorbereiden op deze speech moest ik denken aan veel zaken die we normaal zijn gaan vinden in Nederland maar die dat natuurlijk helemaal niet zijn. We vinden het normaal om op 31 december oorlogje te spelen, hulpverleners aan te vallen, brand te stichten en zelfs rouwstoeten te bekogelen maar dat is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Het is gewoon abnormaal.

We vinden het heel normaal dat jong teams van bvo’s mogen meedoen in de voetbalpiramide zonder dat het amateurvoetbal hier iets voor terugkrijgt. Nee, als je kampioen wordt dan kan je niet promoveren tenzij we bereid zijn ons zelf diep in de schulden te steken om in de keukenkampioen divisie te spelen. Dus accepteren we dat dit voorlopig nog drie jaar zo blijft. Wel jong teams van bvo’s in onze competitie maar geen normale promotie- degradatieregeling zonder belachelijke eisen. Het is gewoon abnormaal.

We vinden het allemaal heel normaal dat de gemeente Maassluis van plan is de huur voor buitensportverenigingen te verhogen terwijl iedereen ook vindt dat het belangrijk is dat mensen meer gaan sporten en vitaler worden. Het kan aan mij liggen maar ik vind het gewoon abnormaal.

We vinden het heel normaal dat 2e divisieclubs al in september beginnen met het weghalen van de beste spelers van hun concurrent, dat clubs in de winter massaal nieuwe spelers aantrekken. Dat amateurclubs zich steeds meer gaan gedragen als BVO’s en zels transfersommen betalen. Het lijkt allemaal heel normaal maar ik vind het gewoon abnormaal.

Iedereen vind het normaal dat een club als Excelsior Maassluis vorig seizoen 2e in de 2e divisie werd, met 70% jongens die in de jeugd bij ons gespeeld hebben en het merendeel van de rest al jaren bij onze club actief is. En dat onze jeugd structureel op hoog niveau speelt en we dus als totale club bij de top van Nederland behoren. Dit terwijl we concurreren met clubs die 1000 leden of meer hebben en met budgetten die een veelvoud zijn van de onze. En toch vinden heel veel personen het normaal dat wij vorig seizoen en seizoenen daarvoor clubs als Spakenburg, Katwijk, Quick Boys, IJsselmeervolgels en vele andere financiële grootmachten achter ons gelaten hebben. Geloof me als ik zeg, het is gewoon abnormaal.

Iedereen vind het normaal dat spelers als Vincent van de Berg en Daan Blij vader zijn geworden. Maar dat dan dat de doelpuntenproductie inzakt vind ik persoonlijk abnormaal.

Ouders vinden het soms normaal om ruzie te maken langs de lijn en zelfs met elkaar op de vuist te gaan. En sommige supporters bij Excelsior vinden het heel normaal om hun eigen sterke drank mee te nemen naar thuiswedstrijden. Maar dat is het natuurlijk niet, het is gewoon abnormaal.

Iedereen vind het normaal dat er Walking Football is bij Excelsior. Maar zonder de inzet van een aantal heel belangrijke personen zou dit nooit gelukt zijn. We hebben door Walking Football inmiddels ruim 30 nieuwe leden en dat is abnormaal goed. Overigens is voetballen zonder te mogen hardlopen, slidings maken en koppen wat mij betreft niet normaal maar dat even terzijde.

Het is heel normaal dat ons vrouwen 1 team deze zomer kampioen geworden is gezien de kwaliteiten van speelsters en staf en ook dat ze dit seizoen een terugslag hebben gekregen vanwege blessures en zelfs een zwangerschap. Maar dat deze club meiden zo belangrijk is voor de sfeer in de club en bij feestjes steevast voorop loopt in de polonaise is gewoon abnormaal gaaf.

Iedereen vind het normaal dat er geen muizen meer zijn in de kantine, terwijl ze vorig jaar nog in de meerderheid waren bij de nieuwjaarsborrel. Dat was dan weer abnormaal.

Iedereen vind het normaal dat alle clubs in Maassluis gelijk behandeld worden, dat als Excelsior iets krijgt iedereen dat moet krijgen (andersom hoor ik nooit iemand klagen). Iedereen vind het normaal dat als er mede conform de wens van de gemeente een fantastisch plan voor een nieuw sportpark wordt ingediend direct de negativiteit de kop op steekt en de financiële situatie van Excelsior Maassluis er bij wordt gehaald. En ook vindt iedereen het normaal dat het plan vervolgens niet doorgaat en alles blijft zoals het is. Maar ik vind dat dus gewoon abnormaal en een gemiste kans.

We vinden het normaal dat er jaarlijks heel veel activiteiten plaatsvinden bij Excelsior. Van jeugdkamp tot oktoberfest, van oliebollentoernooi tot herfstkamp en van sinterklaasfeest tot de vrijwilligersbbq. En we vinden het normaal dat er altijd weer vrijwilligers zijn die dit willen organiseren. Maar dit is natuurlijk abnormaal. Dit leidt dan weer tot een abnormale ledengroei bij de jongste jeugd maar dat is dan eigenlijk wel normaal. We doen het hier gewoon abnormaal goed.

En iedereen vond het normaal dat spelers van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen zonder dat er iets aan gedaan wordt. Totdat dit Ahmad Mendes Moreira overkwam. Achie, broer van Sekou en held van onze club omdat hij ons naar het algeheel amateurkampioenschap heeft geschoten in 2016. Achie en de jonge scheidsrechter Gerrits zeiden tot hier en niet verder en Achie liet de pijn zien die dergelijke woorden veroorzaken. Door deze reactie kwamen we er met z’n allen achter dat dit helemaal niet normaal is en dat we dit ook nooit meer normaal moeten gaan vinden. De voetballerij sloot de gelederen en kwam met een fantastisch statement. Racisme, dan voetballen we niet! Ik hoop oprecht dat dit de opmaat is voor verandering. Dat we stoppen met dingen normaal te vinden terwijl ze dit niet zijn. En als ik dan vanuit deze gedachte vooruitkijk naar 2020 dan hoop ik het volgende:

  • De jaarwisseling in 2020-2021 verloopt rustig. Met of zonder vuurwerkverbod, we gaan gewoon ons gezonde verstand gebruiken.
  • Amateurclubs gaan met elkaar in overleg en komen tot de conclusie dat de huidige piramide niet voldoet. Als de BVO’s niet meewerken zal dit leiden tot het einde van de voetbalpiramide. Er komt weer een zaterdag en zondag afdeling op het hoogste amateurniveau met een nieuwe strijd om de algehele amateurtitel. En we stoppen met het overschrijven van spelers in de winterstop. Verder spreken we met elkaar af dat je pas na de jaarwisseling spelers van andere clubs mag benaderen.
  • Excelsior eindigt dit seizoen keurig als 10e en de selectie blijft nagenoeg volledig in tact. Het seizoen daarna zullen we abnormaal sterk starten en komen we abnormaal ver in de KNVB beker. En er komt speciale begeleiding voor spelers die vader willen worden. We introduceren ook het Excelsior Maassluis condoom ter preventie
  • De dames degraderen niet en maken zich onsterfelijk volgend seizoen kamipoen te worden en door op het te organiseren foute feest allemaal als non verkleed te komen.
  • Bij Excelsior gaan we actief aan de slag om abnormaal gedrag aan te pakken. Mensen die zich misdragen worden aangesproken en waar nodig bestraft.
  • De gemeente Maassluis komt met nieuw beleid. De huren voor sportaccommodaties worden fors verlaagd en met clubs wordt afgesproken dat ze dit teruggeven aan de leden door de contributie fors te verlagen.
  • De gemeente Maassluis kiest er voor om over 6 jaar een nieuwe sporthal op ons 5e veld te bouwen. Als compensatie zal het Excelsior Maassluis een dubbele subsidie geven zodat Excelsior haar opstallen volledig kan renoveren. Daarnaast krijgt Excelsior een 3e kunstgrasveld zodat ze het gemis van veld 5 kan opvangen. Na de zomer wordt gestart met de renovatie.
  • Racisme komt niet meer voor in het voetbal en zeker niet bij Excelsior Maassluis. Ahmad Mendes Moreira krijgt een lintje en maakt een mooie transfer naar de premier league. Van de opbrengsten bouwt Excelsior Maassluis de Achie tribune.
  • De ledengroei zet door zowel bij de oudsten als de jongsten, walking football groeit door naar de 50 leden en we starten het nieuwe seizoen met 4 onder 8 teams en 4 onder 9 teams en zijn hiermee 2 keer groter dan onze concurrenten. En dat is normaal!
  • We verlengen heel veel belangrijke contracten tot de zomer van 2025. Met onze verenigingssponsoren De Hypotheker en Wilbert Trading, met onze kledingleverancier Patrick, met Bud Holland die tevens sponsor van de jeugd wordt en met onzer beide hoofdsponsoren. Rabobank en Europroducts worden samen met Bud Holland naamgever van de jeugdopleiding, realiseren met nog 28 subsponsoren een fantastische kledingdeal voor de jeugd en verlengen hun contract ook tot de zomer van 2025. Dit is van zeer groot belang voor de continuïteit van onze club, voor de uitstraling van onze club en voor de jeugd van onze club. Deze unieke contractverlenging is overigens geen voorspelling maar gewoon een feit. En dat vind ik gewoon abnormaal gaaf.

Gert-Jan Bunt
Voorzitter V.V. Excelsior Maassluis