Zelden was de vreugde zo groot na het laatste fluitsignaal bij een wedstrijd van Excelsior M. Met een 1-0 overwinning op kampioenskandidaat GVVV schreef Excelsior M. clubgeschiedenis. Kemal Fakili, die het seizoen was gestart als vierde keeper, verliet op de schouders  van fans en medespelers als superheld het veld, waar hij bij de tribune direct van alle aanwezige pers een microfoon onder zijn neus geduwd kreeg.
Aanleiding voor de extra euforie was een krankzinnige laatste minuut van de extra tijd na een levendige wedstrijd waarin van alles was gebeurd. Voor de rust had GVVV het meeste balbezit, maar hun aanvallen werden veelal vakkundig onschadelijk gemaakt door de sterke Excelsior M. defensie. Excelsior M. kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, waarbij Amad Mendes Morreira een sterke actie helaas voorlangs zag gaan. Toen hij kort hierna weer ontsnapte aan zijn bewaker en richting goal verdween werd hij gehaakt door Taoufik Adnane, maar arbiter de Brito Roque verbaasde vriend en vijand door dit weg te wuiven. Beide ploegen raakten voor rust ook nog het houtwerk (Roy Terschegget schoot namens GVVV op de binnenkant van de paal en Kevin Vink kopte aan de andere kant op de lat), maar gescoord werd er niet in deze eerste helft.

Na de rust zagen we één wijziging op het veld. Marciano Bruma bleef licht geblesseerd in de kleedkamer achter en werd vervangen door Michael Poeljes.

Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de tweede helft. In de 55e minuut onderschepte Sefa Kurt op voor hem karakteristieke wijze en bezorgde Kevin Vink de bal, die op zijn beurt Vincent van den Berg de diepte in stuurde. Vincent passeerde vervolgens GVVV-er Wouter Bonke alsof hij er niet stond en schoot de bal prachtig langs keeper Johan Jansen.

Hierna greep trainer Erik Assink van de Veenendalers in en wisselde hij Wouter Bonke en Sherwin Grot voor Danny de Leeuw en Simon Brouwer. Maar Excelsior M. hield stand, al ging dit wel ten koste van gele kaarten voor Kevin Vink en Vincent van den Berg. In de 69e minuut ontsnapte Vincent van den Berg weer eens aan de GVVV-defensie. De gevaarlijkste aanvaller van Excelsior M. werd op de hoek van het strafschopgebied gehaakt door Rodny Hofman. Scheidsrechter de Brito Roque legde de bal buiten het zestienmetergebied en gaf dader Hofman de gele kaart. Deze vond het vervolgens nodig om verhaal te halen bij Vincent van den Berg en duwde zijn hand in zijn gezicht, waarbij Vincent reageerde. Deze lichte aanvaring vond de scheidsrechter voldoende om beide spelers hun tweede gele kaart te geven. Met tien tegen tien ging GVVV op zoek naar de gelijkmaker. Cesco Agterberg verving nog de moegestreden Mendes Morreira voor Marruchen Zimmerman en kort voor tijd verliet Bryan van der Laan het veld voor Jordy Braber. Tot de extra tijd aanbrak. GVVV probeerde van alles om de gelijkmaker te forceren, maar leek daar niet in te slagen, want de Excelsior M-defensie stond als een huis. Tot de extra tijd aanbrak was er niet veel aan de hand.

Hier een gedetailleerde omschrijving van de extra tijd. De vierde man had aangegeven dat er drie minuten extra gespeeld moesten worden. In de eerste twee minuten gebeurde er vrijwel niets en hield Excelsior M. nog steeds gemakkelijk stand. Speaker Aad Solleveld riep dat doelman Kemal Fakili was gekozen tot man of the match. Op de tribune bleek uit het geroezemoes dat iedereen daar mee kon leven, maar dat Daan Smith en Sefa Kurt beiden ook wel die titel verdiend hadden. Met nog een kleine minuut te gaan kreeg Excelsior M. een vrije trap diep op de helft van GVVV, waarbij Wilco den Hartog nog tegen geel opliep. Het was een kwestie van uitspelen voor Excelsior M. en de onverwachte punten bleven in eigen huis, zo leek wel zeker. Maar de vrije trap werd onprofessioneel verspeeld en GVVV plaatste direct een tegenaanval. Invaller Danny de Leeuw werd op links de diepte in gestuurd, maar Daan Smith leek met zijn rugdekking in te kunnen grijpen. Maar Daan Smith schatte de snelheid van de Leeuw niet helemaal goed in en schopte in plaats van de bal de GVVV-er tegen het kunstgras. Het enige foutje van Smith, maar wel een hele dure, want de scheidsrechter kon niets anders doen dan Smith geel geven en de bal op de stip leggen. Na het fluitje van de scheidsrechter was keeper Kemal Fakili direct naar de dug-out van zijn trainer Cesco Agterberg gerend en na kort overleg keerde hij terug onder zijn lat. Voor GVVV mocht aanvoerder Wilco den Hartog de gelijkmaker van elf meter voor zijn rekening nemen. Zijn inzet was hard door het midden, Kemal koos voor zijn linkerhoek, maar kon nog net op tijd inhouden en met zijn benen ranselde hij de inzet uit zijn goal. De bal vloog hoog de lucht in en scheidsrechter de Brito Roque floot voor het eindsignaal. Vervolgens ontplofte het sportpark van Excelsior M. van vreugde met als stralend middelpunt Kemal Fakili, die met vooruitziende blik een aantal minuten eerder al terecht tot man of the match gekozen was. De eerste thuiszege zorgde er tevens voor dat Excelsior M. eindelijk de laatste plaats heeft verlaten. Het bleef nog lang onrustig in de kantine, waar deze welkome punten met overgave werden gevierd.

Volgende week is het zaak om de succesvolle twee wedstrijden een vervolg te geven in Amsterdam tegen de amateurtak van Ajax.