Excelsior M heeft geschiedenis geschreven! Het is kampioen van de zaterdag Topklasse.

Een ongekende prestatie van de Tricolores die op het blauwe deel van sportpark “De Westmaat” tegenstander Spakenburg met 0-1 versloegen. Op de Krom versloeg HHC Hardenberg Katwijk en dus mocht Excelsior M de schaal in ontvangst nemen. Het kreeg de schaal uitgereikt uit handen van een trotse en emotionele ere-voorzitter Ab van Dijk.

Een grote supportersschare was naar Spakenburg afgereisd. Dit keer kleurde de Westmaat niet blauw maar rood-wit-blauw. Ruim 1000 toeschouwers uit Maassluis wilden “live” de apotheose van deze knotsgekke competitie meemaken.

Zij zagen Excelsior M aantreden met Michael Poeljes en Vincent van Dorp in de gelederen, hetgeen ten kostte ging van Elson DoRosario Almeida en Sefa Kurt. Net als in de voorgaande wedstrijden had Excelsior M het in de beginfase moeilijk. Al in de eerste minuut flitste Kees Tol (in buitenspelpositie) langs Robin van der Ende en leverde een puike voorzet af op Danny van de Meiracker. Zijn inzet werd knap gered door Jean Paul van Leeuwen. Aan de andere kant redde keeper Barry Diteweg een aantal keren knap op inzetten van Niels Redert en Ahmad Mendes Moreira.

Het kreeg, net als vorige week tegen Kozakken Boys, een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Scheidsrechter Koekoek zag in de 11e minuut in een lichte overtreding van Matthijs Blijham een penalty en stuurde de verdediger ook nog eens met rood naar de kleedkamer.

Kevin Vink wist echter de elfmetertrap niet te verzilveren; Diteweg en de lat stonden een vroege voorsprong van Excelsior M in de weg.

Spakenburg was met 10 man zeker niet de mindere van Excelsior M. Vooral Sargon Gouriye onderscheidde zich met fantastisch spel waaraan Michael Poeljes zijn handen meer dan vol had. Gouriye zette een aantal keren zijn voorwaartsen voor de goal van Jean Paul van Leeuwen die echter vakkundig, samen met zijn defensie, redding wist te brengen.

De ruststand ging in met een 0-0 stand in de wetenschap dat HHC Hardenberg in Katwijk met 1-0 voorstond.

Trainer Jeroen Rijsdijk bracht in het tweede bedrijf vanaf de aftrap Elson DoRosario Almeida voor Michael Poeljes. Niet alleen om het gevaar Gouriye in te dekken maar vooral ook om aanvallend beter voor de dag te komen. Die tactiek betaalde zich al snel uit. Excelsior M onderschepte een aanval van Spakenburg waardoor Kilian Berkhout plotseling heel veel ruimte had om richting Barry Diteweg op te stomen. Heel slim legde hij af op de meegelopen Ahmad Mendes Moreira die geen enkele moeite had de bal in het lege doel te schieten (0-1). Knotsgekke taferelen speelden zich af achter de goal van de Spakenburg-goalie met feestvierende spelers en supporters. Excelsior M stond op voorsprong en nog altijd was het 0-1 in Katwijk. Het scenario waar iedere Excelsior M-supporter op hoopte leek zich te gaan voltrekken. Excelsior M probeerde de voorsprong verder uit te bouwen en het kreeg daarvoor meerdere kansen. De een nog mooier dan de ander maar ze waren niet besteed aan Ahmad Mendes Moreira, Niels Redert, Kilian Berkhout en Kevin Dercks, die halfweg de tweede helft zijn opwachting mocht maken. Tegelijkertijd moest men alert blijven op de voorwaartsen van Spakenburg die met Kees Tol, Peter de Lange en v.d. Meiracker veel kwaliteit in huis hadden. Excelsior M hield echter stand en liet Spakenburg niet langszij komen.

 

 

De spanning was er bij de supporters vanaf te scheppen; zou het dan toch gebeuren?
Toen scheidsrechter Koekoek voor het slotsignaal floot was het voor de supporters uit Maassluis reden om massaal het veld op te stormen. Ietwat voorbarig omdat in Katwijk op dat moment nog gespeeld werd maar toen de melding kwam dat ook in Katwijk de stand onveranderd was gebleven kon het feest in alle hevigheid losbarsten.

Wat een seizoen en wat een ongelooflijk knappe prestatie van de Tricolores!!

Trainer Jochem Twisker, scheidend trainer van Spakenburg, verwoordde het in zijn interview met Spakenburg TV voortreffelijk. “Als je aan het eind van de competitie bovenaan staat heb je de meeste punten gepakt en ben je de terechte kampioen. En zeker door 24 wedstrijden op rij ongeslagen te blijven”.

En zo is het. Excelsior M bewijst met een kleine begroting en eigen opgeleide spelers dat kampioen worden in de Topklasse mogelijk is! Gekscherend werd er in de afgelopen weken weleens de vergelijking gemaakt met Leicester City dat zo verrassend de Premier League wist te winnen. Misschien is die vergelijking zo raar nog niet en zijn de wonderen, ook langs de boorden van de Waterweg, de wereld niet uit.