Na ruim 13 maanden met een blessure aan de kant te hebben moeten staan maakte Tobias Kleijweg afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd met IJsselmeervogels (1-1) na 64 minuten zijn rentree in de hoofdmacht. Een ernstige blessure, vorig jaar januari opgelopen in een oefenwedstrijd met Ter Leede, zorgde ervoor dat de boomlange verdediger een lange revalidatie periode tegemoet ging. Hieronder een interview met de 21-jarige Midden-Delflander.

Na ruim 13 maanden heb je afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels je rentree gemaakt, dat moet een goed gevoel hebben gegeven?

,,Ja een heerlijk gevoel. Ik heb zoveel individueel moeten trainen in de sportschool en op het veld met fysiotherapeuten en dat komt dan allemaal mooi samen bij zo’n rentree.”

Vorig jaar januari raakte je in de oefenwedstrijd met Ter Leede ernstig geblesseerd, wat gebeurde er precies die zaterdagmiddag.

,,Ik ga niet vaak schreeuwend naar de grond maar op die desbetreffende zaterdag moest ik er met brancard af. Club-fysiotherapeut Paul Husslage had gelijk al grote vermoedens dat het helemaal fout zat. Het gebeurde met een onschuldig duel zoals ik die zo vaak gemaakt had. Ik ging er stevig in en tikte de bal net over de zijlijn, toen liep de tegenstander tegen mijn gestrekte been aan. Wat er daarna gebeurde zal ik je besparen…”

Wat was vervolgens de diagnose in het ziekenhuis?

,,Na enkele dagen werd duidelijk dat het om een afgescheurde voorste kruisband, een gescheurde binnenmeniscus en gescheurde buitenmeniscus ging.”

Je ging een lange revalidatieperiode tegemoet. Hoe heeft deze er precies uitgezien?

,,De langste periode was voor de operatie. Die was eind februari 2018 terwijl het allemaal gebeurd was op 6 januari 2018. Na de operatie gaat het elke week iets beter. Op advies van de medische staf bij Excelsior Maassluis revalideerde ik in het Sparta stadion bij Jeff Hendriks. Dat bouwde ik uit naar 4 keer in de week krachttraining bij hem.

Vanaf de voorbereiding in de afgelopen zomer ben ik weer meer op de club gekomen. Het zag er allemaal goed uit en na 6 maanden zat het krachtniveau rechts (geopereerde knie) vrijwel op hetzelfde punt als links. Begin november 2018 heb ik toen de eerste poging gedaan om terug te keren naar de groepstraining maar dat ging niet goed. Mijn knie was wel stabiel maar liep helemaal vol met vocht. Zo is dat een beetje blijven doorsukkelen tot ik in januari van dit jaar de knoop doorhakte in samenspraak met de chirurg.

Met behulp van ontstekingsremmers ben ik aan gaan sluiten bij de groep en twee weken terug maakte ik mijn eerste minuten in Jong Excelsior Maassluis. Dat ik nu twee weken later alweer mijn rentree maak in het eerste tegen IJsselmeervogels had ik toen niet kunnen dromen.”

Hoe heb je er voor gezorgd dat je toch betrokken bleef bij de selectie in de periode dat je aan het revalideren was?

,,Ja dat is soms wel lastig. Ik ben er in ieder geval op een enkele wedstrijd na gewoon iedere zaterdag bij geweest als toeschouwer. Vaak was dit wel met eigen vervoer maar je merkt toch dat zoiets gewaardeerd wordt door de spelersgroep en staf. Ik geef ook training aan de O19-selectie dus daardoor ben je automatisch betrokken bij de club en de selectie.”

Wat is nu je doel voor de komende periode?

,,Mijn primaire doel is nu dat ik probleemloos drie maal in de week kan trainen en aansluitend 90 minuten in het eerste elftal kan spelen. Als dat is gelukt ben ik écht klaar met revalideren.”

© Excelsior Maassluis Media