Historie Excelsior Maassluis

Excelsior M is een amateurvoetbalvereniging in Maassluis welke werd opgericht op 1 juni 1918 door Jaap Cats. De eerste jaren zijn er grote problemen met het realiseren van een veld. Door ruimtegebrek heeft het terrein in de beginjaren van haar bestaan zelfs de vorm van een driehoek! Na wat omzwervingen binnen de gemeente belandt de club uiteindelijk op de huidige locatie aan de Lavendelstraat. Daar biedt de vereniging momenteel plaats aan 5.000 supporters.

In 1983 promoveert de club naar de Eerste Klasse van het amateurvoetbal en wordt in 1991 zelfs afdelingskampioen. In het seizoen 1994–1995 degradeert de ploeg naar de tweede klasse maar keert het jaar daarop al weer terug op het hoogste niveau.

De Tricolores (dit vanwege het rood-wit-blauw tenue) belanden daardoor direct in de nieuw ingevoerde Zaterdaghoofdklasse, waaruit het in het seizoen 2008-2009 degradeert. Net als in de jaren ’90 is Excelsior M het seizoen daarop direct weer terug want het wordt kampioen van de eerste klasse en promoveert daarmee terug naar de hoogste klasse in het zaterdag amateurvoetbal. Dit na een bloedstollende nacompetitie.

In 2006 ontvangt Excelsior M als tweede amateurclub in Nederland een ster van de KNVB voor haar jeugdopleiding. Louis van Gaal reikt de ster, voorafgaand aan de wedstrijd Excelsior M–AZ,  uit aan toenmalig hoofd opleidingen Eric Gudde.

In 2010 is het hoofdveld voorzien van kunstgras. Op 2 oktober van dat jaar speelt de hoofdmacht zijn eerste wedstrijd daarop.

In het seizoen 2012–2013 wordt Excelsior M 2 wedstrijden voor het einde van de competitie kampioen van de zaterdaghoofdklasse B en promoveert daardoor naar de Topklasse van het amateurvoetbal.

Na een goed eerste seizoen in de Topklasse, afgesloten met een keurige 6e plaats, verloopt het seizoen daarop moeizaam. Na een inhaalslag, onder leiding van John de Wolf, wordt degradatie ternauwernood voorkomen.

In het seizoen daarna, 2015-2016, wordt Excelsior M de revelatie. Vanaf oktober 2015 wordt geen wedstrijd meer verloren en na een spannende ontknoping pakt Excelsior M op de laatste speeldag de titel in de Topklasse zaterdag.

Na een tweestrijd met FC Lienden wordt Excelsior M op 28 mei 2016 voor het eerst in haar bestaan ook algeheel Nederlands Kampioen amateurvoetbal. Daarna wordt ook de Supercup bij de amateurs binnen gesleept na een overwinning op Staphorst.

Door de invoering van de open voetbalpiramide is Excelsior M voorlopig ook de laatste algeheel amateurkampioen. Momenteel speelt Excelsior M haar wedstrijden in de Tweede Divisie.