Excelsior M reist aankomende zaterdag af naar Veenendaal voor de confrontatie met de plaatselijke GVVV. Op papier is dit voor iedere ploeg in de Tweede Divisie een pittige kluif. Excelsior M deed het de afgelopen seizoenen echter uitstekend tegen de ‘Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging’. De laatste drie ontmoetingen werden namelijk gewonnen. In 2015 werd het 0-1 door een doelpunt van Vincent v.d. Berg. Het seizoen erna werd het opnieuw 0-1, ditmaal door een doelpunt van Kevin VInk. Vorig seizoen werd het zelfs 1-4. GVVV was echter in geen van deze wedstrijden kansloos. Een zekerheid is een overwinning in Veenendaal dan ook niet, Excelsior M zal in topvorm moeten zijn om opnieuw een resultaat te halen.

Het was een tumultueuze zomer voor GVVV. Trainer John de Wolf, die zijn contract eerder in het seizoen had verlengd, stapte vrij onverwachts over naar het gedegradeerde Spakenburg en liet GVVV achter met een last-minute zoektocht naar een nieuwe trainer. Dat lukte in de persoon van Alphenaar Niek Oosterlee die in 2009 met FC Lisse algeheel amateurkampioen werd en in 2016 met Rijnsburgse Boys, uitgerekend in een beslissingsduel tegen GVVV, promotie naar de Tweede Divisie was misgelopen. Alsof het lot dit zo bepaald heeft speelde GVVV vervolgens de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen het inmiddels alsnog gepromoveerde Rijnsburgse Boys. GVVV won deze wedstrijd met 2-1 en zo won Oosterlee bij zijn thuisdebuut direct van zijn oude werkgever.

GVVV won de volgende thuiswedstrijd ook (3-0 tegen ASV De Dijk) en is daarmee dit seizoen nog ongeslagen in thuiswedstrijden. Daarbij kon sportpark Panhuis in de KNVB-beker opnieuw juichen. Profclub FC Dordrecht werd met 1-0 verslagen waardoor GVVV doorgaat naar de volgende ronde. In deze ronde speelt GVVV opnieuw een thuiswedstrijd. Competitiegenoot Koninklijke HFC, dat Excelsior M vorige week op 1-1 hield, is dan de tegenstander. Hierdoor zal er minimaal één ploeg uit de Tweede Divisie naar de derde ronde stromen.

Terug naar de Tweede Divisie. Hierin staat GVVV op een zesde plaats met negen punten. Excelsior M staat inmiddels elfde met drie punten minder en blinkt dit seizoen vooral uit in gelijke spelen. Pas één wedstrijd werd er gewonnen maar ook slechts één ploeg wist Excelsior M te verslaan (Achilles’29). Dit lijkt voorlopig vooral te wijten aan scorend vermogen. Excelsior M kreeg evenveel tegendoelpunten als GVVV maar heeft beduidend meer moeite met het maken van doelpunten. Slechts vier keer liet Excelsior M dit seizoen het net bollen. Ter illustratie: topscorer Danny v.d. Meiracker (FC Lienden) maakte in zijn eentje al meer doelpunten dan heel Excelsior M.

Toch is Excelsior M bij uitstek een ploeg die het maximale resultaat kan halen uit de beschikbare middelen. Zodoende is de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk voor iedere tegenstander een gevaar, ook als het in een mindere fase zit. De afgelopen seizoenen werd regelmatig op momenten dat het even tegenzat een verrassend resultaat behaald. Althans, verrassend voor de buitenwacht. De volgers van Excelsior M weten inmiddels dat de ploeg van iedereen kan winnen en, helaas, ook van iedereen kan verliezen. De wedstrijd van afgelopen zaterdag, thuis tegen HFC (1-1), was wat dit betreft exemplarisch. In het eerste deel van de wedstrijd overrompelde Excelsior M de tegenstander en leek het overtuigend te gaan winnen. In de tweede helft zakte het niveau echter ver terug en kreeg HFC in de slotfase nog een grote kans de drie punten mee naar Haarlem te nemen.

Al met al staat er zaterdagmiddag dus weer een interessante pot voetbal op het programma, waarbij het absoluut de moeite waard is om af te reizen naar Veenendaal. De wedstrijd op sportpark Panhuis, die onder leiding staat van scheidsrechter Bijl, begint om 15:30.