Kort na de aftrap in Amsterdam zette Daan Smith de toon met een stevige tackle, de scheidsrechter hield de gele kaart op zak. Hierbij mocht Daan niet klagen. De gele kaart bleef overigens niet lang in zijn zak.

De wedstrijd was koud vijf minuten onderweg toen Vincent van den Berg de Ajax-defensie te snel af was en struikelde over het uitgestoken been van de keeper. Een lichte overtreding weliswaar, maar ook een lichte overtreding is een overtreding. De scheidsrechter floot en waar de vele Excelsior M. supporters zich al verheugden op een strafschop en een grote kans op een vroege voorsprong besloot de scheidsrechter Vincent van den Berg te bestraffen met een gele kaart voor een schwalbe.

Het spelbeeld in de eerste helft was eenduidig. Ajax probeerde het spel te maken, maar ze waren niet bij machte om de Excelsior M. defensie pijn te doen. Excelsior M. heerste op het veld en kwam er met regelmaat gevaarlijk uit. Dit leverde kansen op voor Vincent van den Berg en Bryan van der Laan. In de laatste minuut voor de pauze kwam dan eindelijk die verdiende voorsprong. Roel Stoffels ontsnapte aan de aandacht, zette keurig door en schonk Ahmad Mendes Morreira de openingstreffer.

In de rust had Ajax-trainer Logchies de kopsterke aanvoerder Yuri Rose naar de punt van de aanval doorgeschoven. De eerste tien minuten van de tweede helft gaven een zelfde spelbeeld als voor rust. Ajax kon Excelsior M. geen pijn doen. In de 54ste minuut viel de eerste Amsterdamse kans te noteren. Het was een levensgrote kans. Na een diepe bal van Ajax was Marciano Bruma goed naar binnen geknepen en schermde de bal keurig af. Zijn tegenstander trok Bruma aan zijn shirt de andere kant op en ging er met de bal vandoor richting Kemal Fakili. Waar iedereen wachtte op het fluitsignaal liet scheidsrechter Serik doorspelen. Dat een Ajax-speler vervolgens zo vriendelijk was om voor een leeg doel de bal naast te schieten was nog een beetje gerechtigdheid. Maar ongeloof en woede heerste op het druilerige bijveld van sportpark De Toekomst. De scheidsrechter gaf aanvoerder Niels Redert een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding,

Na dit wonderlijke voorval kantelde de wedstrijd en kreeg Ajax steeds meer overwicht, wat ook gevaarlijke situaties voor het doel van Kemal Fakili opleverde. De grootste kans was voor Yuri Rose, die de bal tot opluchting van Excelsior M. niet laag kon houden en hoog over schoot. Ondertussen werd trainer Cesco Agterberg al gedwongen om de geblesseerde Kevin Vink naar de kant te halen. Marruchen Zimmerman was zijn vervanger. Deze invaller was bijna verantwoordelijk voor de 0-2, maar hij zag zijn lobje net over het doel verdwijnen. In de 71ste minuut moest ook de gevaarlijkste Excelsior-aanvaller Vincent van den Berg licht geblesseerd naar de kant. Op dat moment kreeg de thuisploeg al steeds meer dreiging en trainer Agterberg besloot om het middenveld te versterken met Mike van der Meer.

In de 83e minuut kreeg Ajax een vrije trap halverwege de helft van Excelsior M. De bal werd hoog richting aanvoerder Rose getrapt. Rose won het kopduel en de bal ketste op zijn kale schedel over Kemal Fakili heen en verdween in het net.

Na deze gelijkmaker gingen beide ploegen voor de winst, want met een punt waren ze niet tevreden. Aan beide kanten leverde dit nog gevaarlijke situaties op, waarbij Ajax nog het meest dichtbij de winst kwam. In de slotminuut stuurde scheidsrechter Serik Yuri Rose met een rode kaart naar de kant nadat hij met een elleboogstoot Sefa Kurt naar de grond sloeg.

Al met al een terechte puntendeling, waarbij Excelsior M. in de eerste helft de betere ploeg was en Ajax in deel twee verdiend op gelijke hoogte kwam.