Excelsior Maassluis voert komend seizoen als een van de eerste clubs in Nederland het Gelijke Kansen Project van de KNVB in. Het doel van dit project is om meer kinderen betere ontwikkelkansen te geven en vroegtijdige uitsluiting tegen te gaan. Het project wordt bij de Maassluise Tweede Divisionist in het seizoen 2019-2020 ingevoerd voor alle O8 en O9 jeugd.

De laatste tijd worden steeds vaker vraagtekens gezet bij het selectiebeleid van veel sportclubs in Nederland. Deze clubs plaatsen de ‘beste’ kinderen in de hoogste teams en geven hen de beste behandeling. Deze kinderen krijgen betere trainers, trainingen en faciliteiten dan hun leeftijdsgenoten.

De KNVB is daarom, in samenwerking met een aantal amateurclubs, gestart met het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal. Hierin wordt onderzoek gedaan naar alternatieve opleidingsmodellen, zodat alle jeugdvoetballers over een langere periode meer gelijke kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen en plezier te beleven aan het voetballen. Geheel in lijn met dit KNVB-project heeft Excelsior Maassluis besloten om alle faciliteiten voor de O8 en O9 jeugd komend seizoen gelijk te trekken.

Iedereen dezelfde behandeling

De jeugdafdeling van Excelsior Maassluis staat bekend als een van de beste amateuropleidingen van Nederland. Niet voor niets werd Excelsior Maassluis in 2017 uitgeroepen tot de Beste Jeugdopleiding van Nederland. Toch draaide het hier veelal om de situatie van de prestatieve ‘selectieteams’.

“Excelsior Maassluis wil een club voor iedereen zijn”, vertelt voorzitter Gert-Jan Bunt. De invoering van het Gelijke Kansen Project past daarom precies bij de visie van de club. “De afgelopen twee seizoenen is er door de jeugdcommissie veel tijd en energie geïnvesteerd in de breedte van de jeugdopleiding. Er zijn allerlei leuke activiteiten georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn. Hierdoor is er meer aandacht voor alle kinderen en is het verenigingsgevoel sterk vergroot. In het huidige seizoen hebben we ook binnen de lijnen stappen gemaakt door te investeren in een gecertificeerde trainer voor alle jeugdelftallen. Volgend seizoen gaan we bij de jongste jeugd nog een stapje verder door alle kinderen in één groep dezelfde behandeling te geven. De traditionele ‘selectie’ is hiermee verleden tijd. Alle kinderen zitten nu eigenlijk in de ‘selectie’.”

Betere ontwikkelkansen

Ook Hoofd Jeugdopleiding en eerste elftal speler Daan Smith ziet de positieve kanten van het Gelijke Kansen Project van de KNVB. “Er zijn diverse voorbeelden van spelers die via Excelsior Maassluis bij een BVO zijn gekomen en in de jongste jeugd nog niet in de ‘selectie’ speelden. Het is eigenlijk best lastig om op zo’n jonge leeftijd spelers te selecteren. Een speler die in januari geboren is lijkt al snel beter dan een speler uit december van datzelfde geboortejaar. Stel je voor dat het kind uit december uiteindelijk toch meer potentie blijkt te hebben. Dan is het eigenlijk oneerlijk dat dit kind een andere behandeling krijgt dan het kind uit januari. Door iedereen wél de ‘luxere’ behandeling te geven worden voor meer kinderen de opleidingskansen vergroot. Misschien halen hierdoor wel meer eigen jeugdspelers ons eerste elftal. Dat zou geweldig zijn!”

Investeren in de Toekomst

De invoering van het Gelijke Kansen Project van de KNVB houdt in dat iedereen in de O8 en O9 jeugd in het seizoen 2019-2020 dezelfde behandeling krijgt als de huidige eerste selectie bij de jongste jeugd. “Als Excelsior Maassluis investeren we flink in onze jeugdopleiding. Bijvoorbeeld in goed opgeleide trainers, materialen en andere faciliteiten. Volgend jaar is dit allemaal beschikbaar voor alle jeugdspelers in de O8 en O9 categorie. Zo krijgt iedereen dezelfde behandeling en opleidingskansen. Natuurlijk blijft plezier voor alle kinderen voorop staan. Dat iedereen met plezier bij Excelsior Maassluis kan voetballen. Dat is en blijft het allerbelangrijkste”.

Vrijdag 29 maart en vrijdag 5 april is er een open training bij Excelsior Maassluis. Deze trainingen zijn voor iedereen die geboren is in 2010, 2011 en 2012. Dus vraag jij je af hoe het is om te voetballen bij Excelsior Maassluis, doe dan gewoon een keertje mee! Iedereen is welkom!