Na de mooie overwinning van afgelopen week op bezoek bij Kozakken Boys (0-2) speelt Excelsior Maassluis aanstaande zaterdag weer een thuiswedstrijd. En wat voor een wedstrijd. De Tricolores nemen het op tegen Jong Sparta Rotterdam. Een leuke en interessante Rijnmond-derby waarbij alle ingrediënten aanwezig zullen zijn voor een leuke voetbalmiddag.

Zoals gezegd boekte de ploeg van trainers Dogan Corneille en Barry de Vreede afgelopen zaterdag een goede overwinning in Noord-Brabant waar de Tricolores dankzij late treffers van Stephan Kruithof en Kevin Dercks de felbegeerde drie punten meenamen naar Maassluis. Door de overwinning is Excelsior Maassluis nu terug te vinden op de vierde plaats van ranglijst en kan niet anders geconcludeerd worden dat het wederom bezig is aan een sterk seizoen.

Bij Jong Sparta Rotterdam treffen we zaterdag een aantal oude bekenden. Zo is Jeroen Rijsdijk, de meest succesvolle trainer die Excelsior Maassluis waarschijnlijk ooit heeft gehad, sinds dit seizoen de eindverantwoordelijke van het beloftenteam uit Rotterdam-West. De oefenmeester slaagde vorig seizoen voor zijn opleiding Coach Betaald Voetbal en liep al stage bij Sparta Rotterdam. Als beloning kreeg Rijsdijk een contract aangeboden en maakte hij zijn ambitie waar door de overstap te maken.

In het kielzog van Rijsdijk verruilde ook Kevin Ringeling de Tricolores voor het rood-wit van Sparta Rotterdam. De talentvolle verdediger beleeft nog een wisselvallig seizoen vanwege veel blessureleed. Wel verlengde Ringeling onlangs zijn verblijf met nog minimaal één seizoen op Het Kasteel en kwam hij de laatste weken weer voor Jong Sparta Rotterdam in actie. De kans is dus groot dat Ringeling ook aanstaande zaterdag aan de aftrap zal verschijnen.

Wie ook een verleden bij Excelsior Maassluis heeft en sinds dit seizoen vanuit de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam is doorgestroomd naar ‘’Jong’’ en zelfs al meerdere malen op de bank heeft gezeten bij de hoofdmacht is Brad van Hoeven. De inmiddels 18-jarige linksbuiten stapte als F-pupil vanuit Excelsior Maassluis over naar de Kasteelclub en is goed op weg om daar door te breken.

Jong Sparta Rotterdam kende dit seizoen een fantastische start in de Tweede Divisie. Zo won het voor de winterstop maar liefst acht wedstrijden, waaronder van koploper AFC (3-2), Spakenburg (2-0), HHC Hardenberg (3-1), GVVV (3-4) en gaf het bij FC Lienden een ware voetbalshow weg (1-7). Er werd zes keer gelijk gespeeld (waaronder tegen Excelsior Maassluis met 1-1) en slechts twee keer verloren (tegen IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys).

Na de winterstop is echter alles anders bij Jong Sparta Rotterdam. Doordat diverse spelers zijn vertrokken bij de club en andere spelers vast zijn gespeeld door teveel gespeelde wedstrijden bij het eerste elftal moet Rijsdijk het doen met een piepjong team waarbij wekelijks spelers uit de O19 of zelfs O18 gebruikt moeten worden. Het verval is hierdoor groot getuigen het feit dat er al zeven keer werd verloren en één keer gelijk werd gespeeld. Alleen de uitwedstrijd tegen Jong Almere City werd met 2-0 gewonnen.

Doordat er het nieuwe seizoen nog maar twee beloftenteams in de Tweede Divisie mogen spelen is Jong Sparta Rotterdam in een onderlinge strijd terecht gekomen met Jong Vitesse en Jong Almere City om wie zich ook het nieuwe seizoen Tweede Divisionist mag noemen. Omdat Jong Volendam op dit moment de koploper van de Derde Divisie op zondag is bestaat de kans dat er zelfs twee ‘’Jong’’ teams uit de Tweede Divisie degraderen. Door de slechte serie van Jong Sparta Rotterdam staat Jong Vitesse nu vier punten boven de Rotterdammers, maar speelde de Arnhemmers wel een wedstrijd meer. Bij Jong Sparta Rotterdam zullen dus alle zeilen moeten worden bijgezet om niet af te dalen.

Excelsior Maassluis tegen Jong Sparta Rotterdam werd in de geschiedenis tweemaal eerder in competitieverband gespeeld. Beide ontmoetingen eindigde in een gelijkspel. Zowel in 2016-2017 als in 2017-2018 werd het 1-1 op Sportpark Dijkpolder. Afgelopen seizoen kwam Excelsior M via een penalty op achterstand maar zorgde Stephan Kruithof, net als afgelopen zaterdag tegen Kozakken Boys, vanaf de strafschopstip voor een gelijkspel. Een jaar eerder kwam Excelsior M juist op voorsprong via een eigen doelpunt en was het Jong Sparta Rotterdam dat uiteindelijk nog verdiend langszij kwam via een van richting veranderd schot.

Wat het aanstaande zaterdag zal worden is dus nog een groot vraagteken als je naar het verleden kijkt. Wel is zeker dat de ervaren scheidsrechter Wim Bronsvoort de wedstrijd rond de klok van 14.30 uur zal laten aanvangen. Tevens belooft het goed weer te worden waardoor zoals eerder al gezegd alle ingrediënten aanwezig zullen zijn voor een mooie pot voetbal. We zien u graag langs de lijn om de Tricolores aan te moedigen.

Tekst: Excelsior Maassluis Media/Jesse Lub
Foto: Excelsior Maassluis Media/Harry Noordhof