In de afgelopen week werd er zowel in Maassluis als Katwijk nog eens terug gekeken naar de wedstrijden van de afgelopen jaren. Wedstrijden die tot het scherp van de snede werden afgewerkt, met veelal Excelsior M als overwinnaar.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het zelfvertrouwen op een goede afloop in het Maassluise kamp groot; in het Katwijkse kamp was men vooral gebrand om de nederlagen uit het afgelopen seizoen weg te poetsen en met de (thuis)nederlaag tegen GVVV in het achterhoofd, waren de kustbewoners dubbel gemotiveerd om in Maassluis een goed resultaat te behalen. Het uiteindelijk resultaat? Katwijk serveerde de Tricolores genadeloos af: 1-4!

In de openingswedstrijd van dit seizoen speelde Excelsior M in een 4-3-3 opstelling tegen het jeugdige Jong Volendam en liep het tegen een zeperd van jewelste aan (4-1 nederlaag). Tegen IJsselmeervogels en de Koninklijke HFC speelde het in een 5-3-2 formatie stukken beter, wat tegen de Koninklijke HFC de eerste overwinning betekende.

Tegen Katwijk greep trainer Dogan Corneille weer terug op een 4-3-3 formatie wat faliekant mislukte. Katwijk stond binnen het half uur op een 0-3 voorsprong, hield geen spaan heel van de ambities die de Tricolores voorafgaand aan de wedstrijd ten toon spreiden en keerden uiteindelijk rond de klok van 16.30 uur soeverein richting kleedkamer met een 1-4 overwinning in de tas!

In de eerste minuten van de wedstrijd kwam Excelsior M goed uit de startblokken. Het eerste doelgevaar kwam via de opgekomen Milton Klooster, maar zijn voorzet werd door Soufian Charraoui over gevolleerd. Het talrijk opgekomen publiek ging “er eens echt voor zitten” maar dat wat Maassluis publiek was wist in het half uur daarna niet wat hen overkwam. Katwijk kwam in de 12e minuut op voorsprong door een benutte penalty van aanvoerder Suzan. Een ongelukkige handsbal van Sefa Kurt ging daaraan vooraf. 7 minuten later lag de bal opnieuw in het mandje. Nu was het uitblinker Mike van den Ban die het centrale duo Kurt/Smith te slim af was en prachtig de 0-2 binnen schoot.

Excelsior M bleek “kanonnenvoer” voor de Katwijkers want in de 37e minuut was het opnieuw raak. Een beginnersfout van Milton Klooster zorgde ervoor dat Marouane Afaker de 0-3 kon binnen schieten. Met zijn treffer besliste de snelle buitenspeler feitelijk de wedstrijd.

In de 2e helft probeerde Corneille zijn ploeg voor een grote nederlaag te behoeden, en bracht Robin van der Ende voor Soufian Charraoui. Die wissel bracht de rust in de verdediging weliswaar terug, maar binnen 10 minuten lag wel de 0-4 in het netje. Het balverlies wat daaraan vooraf ging was Tweede Divisie onwaardig met als gevolg dat Mike van den Ban zijn tweede treffer van de middag kon binnenschieten.

In de 63e minuut kwam Excelsior M op 1-4 toen Daan Blij vanaf 11 meter mocht aanleggen. Joey Jongman had even daarvoor Vincent van der Berg onheus naar het (kunst) gras gewerkt. Excelsior M probeerde in het restant van de 2e helft het blazoen wat op te krikken door wat meer druk te zetten op de Katwijk defensie. Het leidde evenwel niet tot nog een tweede treffer. Katwijk ging met de 1-4 overwinning strijken.

De conclusie van dit duel? Excelsior M is op dit moment geen schim van de ploeg die in het afgelopen seizoen de 2e plaats in de Tweede Divisie wist te behalen.

De ploeg oogt verre van fit. Werd in Volendam nog gezegd dat de ploeg afgetroefd werd door spelers die 6-8 keer trainden in de week… in de duels daarna was de ploeg conditioneel ook de mindere van zijn tegenstanders. Tegen Katwijk was dit opnieuw het geval. Tachtig procent van de spelers speelt t.o.v. het afgelopen jaar onder zijn kunnen en dan weet je dat je het in deze competitie moet afleggen tegen ploegen als IJsselmeervogels en Katwijk.

Verdedigend staat de ploeg verre van stabiel. In 4 duels heeft de ploeg al 13 (!!) tegentreffers moeten incasseren. Een aantal dat vorig seizoen pas rond de winterstop viel te noteren. Er is dus werk aan de winkel voor Corneille en zijn mannen, veel werk.

Langs de lijn en na afloop van de wedstrijd was men aan de andere kant niet al te pessimistisch. In het jaar dat Excelsior M landskampioen werd hadden we immers ook maar 4 punten na 6 gespeelde wedstrijden. Daar valt eerlijk gezegd weinig tegen in te brengen, maar wie in de afgelopen vier wedstrijden de ploeg heeft zien acteren moet zich toch wel even achter de oren krabben. De trainersstaf als eerste, want het is niet goed wat Excelsior M in de beginfase van deze competitie aan de dag legt.

Moeten we bij de pakken neer gaan zitten? Absoluut niet want elke week wacht weer een nieuwe uitdaging. Te beginnen aankomende week in Veenendaal waar GVVV bestreden moet worden. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Interview:


Samenvatting:

Bekijk hier de samenvatting

Karakteristieken

Excelsior Maassluis – Katwijk 1-4 (0-3)

Scoreverloop: 13. Robbert Susan 0-1, 18. Mike van der Ban 0-2, 38. Marouane Afaker 0-3, 62. Mik van der Ban 0-4, 65. Daan Blij (pen.) 1-4.

Scheidsrechter: Jorn te Kloeze

Toeschouwers: 1000

Opstelling Excelsior Maassluis: Jean-Paul van Leeuwen, Daan Smith, Soufian Charraoui (46. Robin van der Ende), Daan Blij, Vincent van den Berg, Giovanni da Fonseca, Kevin Dercks (70. Kilian Berkhout), Sekou Sylla, Sefa Kurt, Milton Klooster (80. Etienne Muishout), Nino van den Beemt.

Opstelling VV Katwijk: Ricardo Kieboom, Robbert Susan (65. Raoul Esseboom), Guus van Weerdenburg, Joey Jongman, Mike van der Ban (82. Jan Willem Tesselaar), Roland Bergkamp, Bennie van Noord, Bart Sinteur, Marouane Afaker (86. Brandon Robinson), Rick van der Meer, Marciano Mengerink.

Geel: Sefa Kurt, Daan Blij, Nino van den Beemt (Excelsior Maassluis), Rick van der Meer, Joey Jongman (VV Katwijk)

Tekst: Arie van der Ende
Foto’s: Excelsior Maassluis Media/Harry Noordhof