Het is Excelsior M gelukt om zich ten koste van FC ’s-Gravenzande te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker. De Tricolores wonnen dinsdagavond met 1-2 door treffers van Robin van der Ende en Sekou Sylla.

Zodoende zal Excelsior M in de koker zitten bij de loting van het hoofdtoernooi. Twee seizoenen geleden gebeurde dit voor de laatste keer toen er een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo werd geloot. Wie er nu als tegenstander uit de koker zal komen voor de Tricolores wordt komende zaterdagavond rond 23.00 uur duidelijk wanneer de loting zal plaatsvinden.

In een echte bekeratmosfeer op het mooie Sportpark Juliana, ook wel het ‘’Wembley van het Westland’’ genoemd, leek Excelsior M een zware avond tegemoet te gaan. Afgelopen zaterdag won FC ’s-Gravenzande nog enigszins verassend van Quick en waren de Westlanders vast beraden om wederom een stunt uit te halen.

Na amper één minuut spelen leek deze stunt al in de maak toen de thuisploeg een reuze kans kreeg op de openingstreffer. Frank Broos leek de bal simpel voor het inschieten te hebben. Keeper Jean-Paul van Leeuwen pareerde het te slappe schot in de beneden hoek.

Hierna brak een fase aan dat Excelsior M veelvuldig voor het doel van de tegenstander verscheen en ook diverse kansen kreeg. Na een kwartier spelen was het dan ook niet verwonderlijk dat deze treffer ook viel. Een goede voorzet van Marouane Afaker werd bij de tweede paal door de mee opgekomen Robin van der Ende in het doel getikt: 0-1.

Nog voor het rustsignaal verdubbelde Excelsior M de score. In een overvol strafschopgebied viel de bal voor de voeten van Sekou Sylla die de bal diagonaal achter de kansloze doelman Max Verkade zag verdwijnen: 0-2.

Al snel na rust waren de Tricolores dichtbij de beslissing in de wedstrijd. Sefa Kurt kon van dichtbij net niet het gaatje vinden waardoor Verkade met zijn benen kon redden. Na een uur spelen wederom een grote kans maar óók Daan Blij lukte het niet om doeltreffend uit te halen.

Doordat het derde doelpunt uitbleef van Excelsior M hield de thuisploeg hoop op de aansluitingstreffer. Deze hoop bleek terecht want in de slotminuut was het Yuri Westhoff die nu wel wist te scoren: 1-2.

De voorsprong kwam niet meer in gevaar en de score had voor Excelsior M nog hoger kunnen en moeten uitvallen maar het belangrijkste van deze avond, winnen en doorstromen naar het hoofdtoernooi, werd bewerkstelligd.

Komende zaterdag staat de competitie-opening van de Tweede Divisie gepland. In eigen huis speelt Excelsior M om 15.30 uur tegen GVVV. Tevens is de Open Dag van Excelsior Maassluis.

FC ‘s-Gravenzande – Excelsior Maassluis 1-2 (0-2)

Scoreverloop: 14. Robin van der Ende 0-1, 33. Sekou Sylla 0-2, 88. Yuri Westhoff 1-2

Scheidsrechter: Sander De Brito Roque

Opstelling Excelsior M: Jean-Paul van Leeuwen, Daan Smith, Robin van der Ende, Mourouane Afaker, Stephan Kruithof, Daan Blij (73. Dean van Ooijen), Vincent van den Berg (84. Reilly Bakboord), Kevin Dercks, Sekou Sylla (71. Niels Redert), Sefa Kurt, Milan van Ewijk.