Aanstaande zaterdag speelt Excelsior M tegen Spakenburg, het blauwe gedeelte van het gelijknamige vissersdorpje. Een wedstrijd tegen een qua resultaten gelijkwaardige ploeg én een weerzien met voormalig hoofdtrainer John de Wolf. Als opvolger van de tussentijds vertrokken Cesco Achterberg behoedde hij Excelsior M vier jaar geleden voor een degradatie uit de zaterdag Topklasse en maakte daarmee mede mogelijk dat Excelsior M een jaar later, onder leiding van Jeroen Rijsdijk, de algehele amateurtitel kon pakken. ‘Zonder wolf geen sprookje’ was destijds het motto in Maassluis. Nu is de Wolf dus geen Tricolore meer maar verschijnt hij als hoofdtrainer van de tegenstander op Sportpark Dijkpolder.

Spakenburg heeft net als Excelsior M een week achter de rug waar lang naar werd uitgekeken. Excelsior M speelde voor de KNVB beker tegen het grote PSV en maakte daarmee één van de grootste wedstrijden uit de clubhistorie mee. Dat het een paar dagen later met 2-4 won op bezoek bij kampioen Katwijk gaf deze bijzondere week overigens nog extra cachet. Spakenburg bekerde ook, het won van DFS, maar daar was op dat moment geen supporters echt mee bezig. Een paar dagen later stond namelijk dé derby met IJsselmeervogels op het programma. Een roemruchte confrontatie tussen de twee buren die al een aantal seizoenen niet op het programma had gestaan. De ‘blauwen’ en de ‘rooien’ kwamen de meest recente seizoenen namelijk uit op verschillende niveaus.

De eerste editie van dit seizoen was Spakenburg gastheer. Twee maal wisten de mannen van de Wolf de voorsprong te nemen maar twee maal werd deze voorsprong ook weer weggegeven. De derby eindige derhalve in 2-2. Spakenburg zal dus nog een paar maanden moeten wachten voordat het een nieuwe kans krijgt zich de beste van het dorp te mogen noemen.

Terug naar vandaag de dag. Beide ploegen hebben na zes speelronden tien punten en staan keurig in de subtop van de Tweede Divisie. Excelsior M op plek zes, Spakenburg een plekje lager. De winnaar van zaterdag zal dus aansluiting vinden met de top-5, de verliezer zal voorlopig genoegen moeten nemen met een positie in de middenmoot.

Dit is voor Excelsior M overigens een keurige tussenbalans die past binnen de begroting en sportieve doelstellingen, voor Spakenburg voelt het wellicht als te mager. De club hoort nou eenmaal thuis in een rijtje grootmachten van het Nederlandse amateurvoetbal dat jaarlijks om de bovenste plaatsen mee wil doen. Zeker nu eeuwige rivaal IJsselmeervogels daar dit seizoen ook weer eens in lijkt te slagen.

We kunnen dan ook met recht spreken van een topaffiche. Want Excelsior M mag dan een stukje kleiner zijn, op sportief gebied kan het Spakenburg prima bijbenen. De meest recente confrontatie in Maassluis, twee seizoenen gelden, eindigde in 1-1. Vincent v.d. Berg schoot de Tricolores destijds op voorsprong (nadat keeper Richard Arends al na twee minuten met rood van het veld ging), maar tien Spakenburgers maakten vlak voor tijd gelijk via Niels Buijtenhuis.

De meest historische confrontatie (in ieder geval vanuit Maassluis’ oogpunt) vond echter plaats in Spakenburg. Op 14 mei 2016 won Excelsior M met 0-1 op de Westmaat en pakte het tot ieders verbazing de titel in de zaterdag Topklasse. Saillant detail: de grootste nederlaag van dat seizoen werd thuis geleden tegen datzelfde Spakenburg. De ‘blauwen’ gingen destijds met maar liefst 1-5 naar huis.

Een thuisoverwinning op Spakenburg is overigens alweer even geleden. Dat lukte voor het laatst in 2013 toen Kevin Vink de enige treffer maakte. Zijn schoenen hangen inmiddels aan de wilgen en dus zal een herhaling van destijds niet meer plaatsvinden. Wat er wel gebeurt kunt u het beste gewoon met eigen ogen komen bekijken, tussen de bezoeken aan de jaarlijkse Furiade door. De Spakenburgers zullen ongetwijfeld met veel supporters deze kant op komen dus gezelligheid is gegarandeerd.

De wedstrijd begint om 14:30 en wordt geleid door scheidsrechter van den Elzen.