Op een zonovergoten sportpark Dijkpolder hebben Excelsior M en Jong Sparta de punten eerlijk verdeeld. Door een wel erg makkelijk gegeven strafschop kwamen de Tricolores op achterstand maar vlak voor tijd bracht Daan Blij, ook uit een strafschop, de stand weer gelijk. Alweer de 8e wedstrijd op rij dat de ploeg ongeslagen bleef en het 12e gelijkspel in deze competitie.

Het moet voor Jeroen Rijsdijk best een bijzondere wedstrijd geweest zijn. Met Excelsior M, waarmee hij in de afgelopen jaren zo succesvol was, aantreden tegen zijn toekomstige ploeg Jong Sparta. De Kasteelbewoners hebben jaarlijks een zeer talentvolle groep, maar moeten zeker in de beginfase van de competitie veel moeite doen om een hecht team te smeden. Voor de winterstop was dat lastig, maar scheidend trainer Frank van Kempen heeft na de winterstop een prachtig elftal weten te smeden dat inmiddels goed mee kan in de Tweede Divisie.

Zonder zijn sterspelers Duarte en topscorer Halil Dervisoglu (beiden zitten zondag op de bank in de belangrijke wedstrijd tegen FC Dordrecht) moest zijn ploeg opboksen tegen Excelsior M, dat na 20 seconden in de wedstrijd een forse aderlating moest ondergaan. Een geblokte bal van Jeremy Moreno werd de aanvaller teveel en met een ogenschijnlijk zware blessure moest hij noodgedwongen naar de kleedkamer. Voor hem in de plaats het grote talent Redouan Omar Ouali die later zou uitgroeien tot de ‘man of the match’.

Misschien wel vanwege het lekkere weer ontspon zich in het eerste bedrijf een vermakelijke wedstrijd, waarin het tempo niet al te hoog lag en beide ploegen nauwelijks kansen wisten te creëren. De eerste echte kans ontstond pas in de 25e(!) minuut toen Walter Bennett goed doorging maar zich gestuit zag door keeper Michael Fabrie.

Niet veel later had Excelsior M zomaar aan de leiding kunnen komen toen Vincent v.d. Berg door de verdediging van Jong Sparta slalomde en onderweg de nodige overtredingen wist te omzeilen. Oog in oog met de Sparta-keeper faalde hij niet maar scheidsrechter Vries had al voor een overtreding gefloten. De voordeelregel had in deze situatie toegepast moeten worden! De toegekende vrije trap op de rand van de zestien werd vervolgens door Daan Blij op de buitenkant van de paal gekruld. In de slotfase van de 1e helft kreeg Jong Sparta nog twee goede mogelijkheden om op voorsprong te komen maar op beide momenten stond het vizier onvoldoende scherp afgesteld.

In de tweede helft was Jong Sparta, zeker in de beginfase de betere ploeg. Wellicht gesterkt door de voorsprong die het in de 48e minuut bewerkstelligde. Het moet gezegd dat het daarbij de helpende hand kreeg toegestoken van scheidsrechter Vries, die wel heel makkelijk voor een strafschop floot voor een overtreding die vriend en vijand nooit gezien heeft. Ayoub Boukhari liet zich het buitenkansje natuurlijk niet ontnemen en bracht zijn ploeg op 0-1.

Gelukkig liet de ploeg van Jeroen Rijsdijk de koppies niet zakken en drong het gaandeweg Jong Sparta meer en meer naar achter. Robin van der Ende had de kans om zijn ploeg naast de Spartanen te brengen, maar in plaats voor eigen succes te gaan gaf hij een voorzet die door Sparta onschadelijk werd gemaakt. Met het inbrengen van Dean van Ooijen probeerde Rijsdijk nog meer druk op de tegenstander te leggen.

Uiteindelijk pakte die druk naar voren goed uit en kwam Excelsior M in de slotfase alsnog langszij. Een fantastische passeeractie van Vincent van de Berg in de zestien meter was Sparta-verdediger Diederick Luydens te veel waardoor zijn verdedigende actie leidde tot een strafschop die door Daan Blij feilloos werd binnengeschoten (1-1).

Bijna nog was er in de slotminuut een tweede treffer maar de solo-actie van uitblinker Redouan Omar Ouali ging over in plaats van tussen de palen. Een overwinning was misschien iets te veel van het goede geweest en dus eindigde het treffen in dit duel in het twaalfde gelijkspel.

Excelsior M schiet er richting de 49 punten niet zo heel veel mee op. Die 49 punten is het doel wat nu nog rest in de laatste twee duels die de ploeg nog moet spelen voordat deze slopende competitie ten einde is. A.s. zaterdag reist de ploeg naar Groesbeek om daar de strijd aan te gaan met De Treffers. In de week erna besluiten we dit seizoen tegen het Amsterdamse AFC.