In de regioderby tegen en in Capelle was de thuisploeg op sportpark ‘t Slot duidelijk een maatje te groot voor Excelsior M. Wrang was dat dit wederom in de beginfase al tot uiting kwam en Excelsior M hierdoor veel te vroeg een verloren wedstrijd speelde. Weifelend optreden achterin zorgde ervoor dat Capelle-aanvoerder Lars Bosscha oog in oog met de onder de lat teruggekeerde Jesper Leerdam kwam te staan.

Leerdam leek zijn eerste echte actie in de Topklasse na zijn lange blessureleed als winnaar af te sluiten. Hij keerde de inzet van Bosscha knap, maar had de pech dat de bal in de kluts weer voor de voeten van Bosscha verscheen waardoor de aanvoerder de 1-0 kon aantekenen. De geschiedenis herhaalde zich, niet voor het eerst stond Excelsior M kort na het fluitsignaal op achterstand.

Excelsior M probeerde de rug te rechten, maar de ervaren Capelle-verdediging gaf geen krimp. De enige keer dat er opwinding ontstond voor het Capelle-doel was toen doelman Nick van der Ploeg slordig uitverdedigde en hierdoor de bal bij Vincent van den Berg belandde. Vincent koos om richting goal te dribbelen in plaats van de bal snel over van der Ploeg te schieten. Helaas was dit de verkeerde keuze, want Frank Karreman onderschepte de bal.

Voor het overige had Capelle het beste van het spel en na ongeveer 20 minuten leek de thuisploeg op 2-0 te komen na een prachtige aanval door het midden. Gelukkig voor Excelsior M stond doelpuntenmaker Bob Vermunt nipt buitenspel en werd de goal afgevlagd. Het bleek echter uitstel van executie want diezelfde Bob Vermunt maakte in de 37e minuut wel de verdiende 2-0. Dit keer was het arbitrale trio Excelsior M niet gunstig gezind. Een overduidelijke handsbal op het middenveld werd door de scheidsrechter weggewuifd aangezien er geen opzet in het spel was maar er werd wel degelijk voordeel getrokken uit deze handsbal. Capelle kon hierdoor via de rechterkant uitbreken en de voorzet werd een prooi voor de slim vrijgelopen Bob Vermunt.

Met een 2-0 ruststand begon Excelsior M gewijzigd aan de tweede helft. Shiji Hu bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Daniël Furtado Oliviera. De wijziging kon echter niet verhinderen dat Capelle de controle over de wedstrijd hield. In de 52ste minuut werd het leed voor Excelsior M nog erger toen Lars Bosscha de 3-0 binnenschoot. Hierna nam Capelle gas terug en kwam Excelsior M een kwartier voor tijd zowaar nog op 3-1. Doelpuntenmaker was de weer op het oude nest teruggekeerde Daan Smith. Smith luisterde zijn debuut op met een fraaie kopbal bij de tweede paal, wat de eerste tegengoal voor Capelle in dit seizoen betekende. Het was ook de eerste goal van Excelsior M  in dit Topklasse-seizoen.

Even leek Excelsior M er weer in te geloven, maar Capelle herpakte zich en de wedstrijd sukkelde naar het einde. Na het laatste fluitsignaal zagen de toeschouwers een groot contrast tussen beide ploegen. De Excelsior M spelers dropen met de kop naar beneden af en hun Capelle-collega’s liepen lachend en feestend richting de kleedkamer. De ranglijst spreekt wat dat betreft boekdelen. Excelsior M bivakkeert na de nederlaag troosteloos op de bodem van de ranglijst met 0 punten en Capelle is de trotse koploper en staat twee punten los van de nummer 2.

Gelukkig voor Excelsior M zijn er nog 27 wedstrijden te gaan om de barslechte start te keren. Werk aan de winkel dus voor selectie en staf om volgende week in de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys van die hatelijke nul af te komen.