SINDS 1918

Excelsior M – Katwijk: Jagen op eerste puntverlies van ongeslagen koploper

//Excelsior M – Katwijk: Jagen op eerste puntverlies van ongeslagen koploper

Excelsior M – Katwijk: Jagen op eerste puntverlies van ongeslagen koploper

Trainer Jeroen Rijsdijk en zijn mannen kunnen de borst nat maken voor aanstaande zaterdag. Tegenstander op Sportpark Dijkpolder is namelijk Katwijk, dat nog geen enkel puntverlies leed en dus de maximale score van 24 punten uit acht wedstrijden heeft. De oranjehemden zijn daarmee koploper en hebben al een flinke marge op achtervolgers GVVV, Kozakken Boys en FC Lienden. Met vijf punten meer én een wedstrijd minder te hebben gespeeld lijkt de ploeg van Dick Schreuder voorlopig een klasse apart in de Tweede Divisie.

Toch weten de Katwijkers sinds afgelopen week wat verliezen is. In de KNVB-beker moesten ze namelijk hun meerdere erkennen in cupfighter VVSB. Met een 1-2 nederlaag op eigen veld lukte het dus ook Katwijk niet om het inmiddels gevreesde VVSB uit te schakelen. De mannen uit Noordwijkerhout weten de laatste jaren regelmatig op het juiste moment extra krachten los te maken als het om bekerwedstrijden gaat. Zo haalden ze twee seizoenen geleden de halve finale na o.a. FC Den Bosch te hebben verslagen en werd in deze jaargang Telstar (dat het grootste deel van de wedstrijd zelfs met een man meer speelde) met maar liefst 5-1 vernederd. Ook Katwijk kon de bekerspecialist dus niet stoppen en heeft alleen nog de competitie om een prijs te winnen.

Dat Katwijk daarin voorlopig de beste papieren heeft moge duidelijk zijn. Toch vertoont dit seizoen paralellen met het droomseizoen waarin Excelsior M uiteindelijk de titel greep. Katwijk stond bijna het gehele seizoen bovenaan maar wist het op de laatste speelronde niet af te maken. Excelsior M zette destijds een geweldige eindsprint in en werd vanaf de mooie thuiszege op datzelfde Katwijk plotseling een serieuze titelkandidaat.

Dit seizoen zullen de Tricolores waarschijnlijk niet zo ver komen maar Excelsior M is in ieder geval in vorm de laatste weken. Na mooie zeges op FC Lisse en ASV De Dijk staat Excelsior M op een negende plaats, op slechtst twee punten afstand van nummer drie Kozakken Boys. De Tweede Divisie is dus weer ouderwets spannend. De verschillen op de ranglijst zijn klein, wedstrijden zijn onvoorspelbaar en de vorm van ploegen verandert wekelijks.

Katwijk heeft dus niet zomaar gewonnen op Sportpark Dijkpolder. Want de oranjehemden mogen dan ongeslagen zijn, Excelsior M verloor nog niet op eigen veld. Na een handvol gelijke spelen, o.a. tegen De Treffers en Kozakken Boys, werd er tegen ASV De Dijk voor het eerst gewonnen. Zo zijn de Tricolores, na de moeizame thuisreeks vorig jaar, bijna ongemerkt bezig om van sportpark Dijkpolder weer een ‘onneembare vesting’ te maken (overigens ook een interessante parallel met het kampioensjaar).

Bovendien kunnen bij wedstrijden tegen ongeslagen koplopers allerlei clichés van stal worden gehaald. Om er maar eentje te noemen: Vroeg of laat zal ook Katwijk tegen puntverlies aanlopen. En dat moment komt steeds dichterbij.

Excelsior M kan daarbij de recente historie zien als een steuntje in de rug. Zo haalden de Tricolores vorig seizoen vier punten tegen Katwijk (thuis werd het 0-0, in Katwijk werd knap met 0-2 gewonnen) en ook het seizoen ervoor, hierboven al aangehaald, bleef de rood-wit-blauwe equipe ongeslagen: een 3-1 zege in eigen huis en een 0-0 gelijkspel in Katwijk. Excelsior M is dus een lastig te bespelen ploeg voor de mannen van trainer Dick Schreuder.

Om alvast een kleine voorspelling te doen: de eerste klap zal een daalder waard zijn. Katwijk kreeg immers pas drie tegendoelpunten en ook Excelsior M heeft met elf tegendoelpunten een van de minst gepasseerde defensies. Een voorsprong vasthouden is aan beide ploegen dus wel toevertrouwd.

Uit het oog springende spelers aan de kant van Katwijk zijn o.a. Marciano Mengerink en Robert Susan. Mengerink, dit seizoen al goed voor zes doelpunten, is al jaren een gevreesde spits op amateurniveau en ook Susan vindt het net als middenvelder makkelijk. Hij maakte er tot nu toe vier. Met deze aantallen heeft het duo Mengerink-Susan evenveel doelpunten gemaakt als Excelsior M in totaal.

Naast deze tandem komen we ook een oude bekende tegen. Kilian Berkhout, die twee seizoenen voor Excelsior M speelde, verkaste afgelopen zomer namelijk naar Katwijk. De middenvelder, die bij Excelsior M ook regelmatig als aanvaller werd opgesteld, wist bij Katwijk nog geen vaste basisplaats te veroveren maar verschijnt wel wekelijks als invaller binnen de lijnen. Of hij zaterdag wel vanaf de aftrap aanwezig is, zal rond 14:45 duidelijk zijn als beide teams aan de warming-up beginnen. De wedstrijd begint om 15:30 en wordt geleid door scheidsrechter Bronsvoort.

2017-11-17T16:24:36+00:0026 oktober 2017|Nieuws|
Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze cookies. OK!