Aanstaande zaterdag weer een fraai affiche op Sportpark Dijkpolder. De ‘rooien’ uit Spakenburg, IJsselmeervogels, komen namelijk op bezoek. De voormalig grootmacht uit het zaterdagvoetbal hebben we een jaartje gemist vanwege het verblijf in de Derde Divisie maar is inmiddels weer terug op het hoogste amateurniveau in Nederland.

Het zal een bittere pil zijn geweest twee jaar geleden. Waar de eerste zeven ploegen uit de toenmalige Topklasse promoveerden naar de nieuw te vormen Tweede Divisie, lukte het IJsselmeervogels niet in deze top-7 te eindigen. Een schril contrast met Excelsior M dat dat seizoen kampioen werd. Tóch is IJsselmeervogels van oudsher een club die altijd om de prijzen heeft gespeeld op het hoogste amateurniveau. Het was dan ook niet verrassend dat de ‘rooien’ in één seizoen promoveerden en dus nu de reis naar Maassluis weer mogen maken.

Met een tiende plaats en slechts twee punten minder dan Excelsior M heeft de ploeg van Willem Leushuis bovendien geen last van degradatiestress.

IJsselmeervogels is dus op de weg terug naar de top van het amateurvoetbal. Datzelfde geldt voor eeuwige rivaal Spakenburg. Degradeerden de ‘’blauwen’ vorig jaar nog uit de Tweede Divisie, dit seizoen gaan ze fier aan kop en lijkt een snelle terugkeer aanstaande. Derhalve kan de roemruchte derby tussen beide ploegen volgend seizoen eindelijk plaatsvinden.

En waar Excelsior M zoete herinneringen heeft aan Spakenburg, het werd immers kampioen op het veld van de ‘blauwen’, kan dat niet gezegd worden van wedstrijden tegen IJsselmeervogels. Door de jaren heen zijn zij een echte angstgegner voor Excelsior M. Het wordt dus hoog tijd voor de Tricolores om weer eens overwinning te boeken. Deze is bovendien nodig om de ambities voor het restant van het seizoen waar te maken. Excelsior M wil meedoen om een plek in de top-5, staat daar ook niet ver vanaf, maar is nog te wisselvallig om zich echt in de strijd te mengen. Er is dus een serie overwinningen nodig, te beginnen met de wedstrijd van aanstaande zaterdag.

Excelsior M kan de wedstrijd met vertrouwen tegemoet gaan. Het spel tegen FC Lienden (0-1 winst) was goed. Iets waar de ploeg van vertrekkend trainer Jeroen Rijsdijk hopelijk op kan voortborduren. Hebben we in de voorbeschouwing met enige regelmaat met een kritische toon over het vertoonde spel gesproken, tegen Lienden was er weinig op aan te merken. Hoewel, het verzilveren van kansen kan beter. De score van 0-1 deed geen recht aan de krachtsverhouding, die met name in de eerste helft zwaar in het voordeel van de Tricolores was. Speelt Excelsior M weer op dezelfde manier, dan zal IJsselmeervogels alle zeilen bij moeten zetten om een resultaat te halen.

De Spakenburgers zitten echter ook goed in hun vel. Na een moeilijke serie van vijf wedstrijden zonder zege werd ASV De Dijk op eigen veld met 4-3 verslagen. IJsselmeervogels nam daarmee definitief afstand van de onderste ploegen en kan een zorgeloos einde van het seizoen tegemoet zien. Het kan derhalve twee kanten op met de vorm van aanstaande zaterdag: Óf de plaats op de ranglijst zorgt voor een bepaalde bevrijding waardoor er soepel gevoetbald wordt, óf het zorgt voor een bepaalde gemakzucht waar Excelsior M van kan profiteren.

Wat er ook gebeurt, het is voor u zeker weer de moeite waard om naar Sportpark Dijkpolder de komen en de wedstrijd met eigen ogen te aanschouwen. De aftrap is om 14:30 als scheidsrechter W.H. Bronsvoort fluit voor het beginsignaal.

Tot zaterdag!