Waar de meeste Amsterdamse supporters rouwden deze week, was het in een deel van onze hoofdstad feest. AFC werd afgelopen zondag kampioen na een ruime thuiszege op Scheveningen (5-0) en speelt de laatste drie wedstrijden van het seizoen dus voor niets meer dan de eer. De eerste van deze drie wedstrijden is op ons Sportpark Dijkpolder.

Een confrontatie tussen de nummers één en twee, met nog slechts drie speelronden te gaan. Op papier klinkt het als een prachtig affiche dat de titelstrijd naar een kookpunt had kunnen brengen. In de realiteit is deze strijd helaas dus al beslist. En dat is ontzettend zonde. Excelsior M draait een fantastisch seizoen en mag trots zijn op de huidige tweede plaats. Tóch knaagt er iets bij de Excelsior M supporters. Wat als er niet zo vaak puntverlies was geleden tegen de staartploegen? Er werd o.a. verloren van VVSB en FC Lienden (beide ploegen hebben gemiddeld bijna drie tegendoelpunten per wedstrijden en wonnen pas een handje vol wedstrijden) en ook tegen Rijnsburg, dat een teleurstellend seizoen draait, werd tweemaal onnodig gelijk gespeeld. Waren deze wedstrijden ook gewonnen, was de topper van morgen dus een spannende en wellicht doorslaggevende confrontatie.

Maar ‘wat als’ telt niet in het voetbal. AFC won dit soort wedstrijden wél en is de terechte kampioen. Voor Excelsior M rest de strijd om plek twee waar o.a. IJsselmeervogels en Katwijk de Tricolores in de nek hijgen. Excelsior M zal dus punten moeten pakken tegen de Amsterdamse kampioenen. En dat is best mogelijk. In de confrontatie eerder dit seizoen domineerde Excelsior in de eerste helft en pakte het een terechte 0-1 voorsprong. In de tweede helft kantelde AFC het duel volledig en boekte de Amsterdammers een ruimte 4-1 overwinning. Trainer Corneille daarover: “Het was de enige keer dit seizoen dat we echt zijn weggespeeld”.  Tijd dus voor revanche. Voetballend kan Excelsior M immers prima meekomen met AFC en wellicht dreunt het titelfeest nog een beetje na bij de Amsterdammers. De spanning is eraf en het is altijd de vraag wat dat doet met een ploeg. Zorgt deze vrijheid voor een frivole wedstrijdinstelling of schiet de laksheid erin? We zullen het zaterdag zien!

De wedstrijd begint om 15:30 en wordt gefloten door scheidsrechter De Brito Roque.

Excelsior Maassluis TV: Vooruitblik met Dogan Corneille en Sekou Sylla