Zaterdagmiddag 21 maart. De lente is begonnen en dat is vandaag goed te merken. En in plaats van een bomvol sportpark met een mooie pot voetbal tegen SV Spakenburg, zijn heel veel mensen in de weer met hogedrukreinigers of met het gazon. Wat moet je anders? Het zijn de gevolgen van een wereldwijde crisis waarbij voetbal even niet belangrijk is. Dan zou ik nu deze hele column kunnen ophangen aan de mogelijke financiële gevolgen van deze crisis voor een club als Excelsior. En die gevolgen kunnen groot zijn. Want ga maar na, de inkomsten zijn tot nihil gereduceerd en veel uitgaven lopen gewoon door. Maar die balans maken we later wel op. Ik kan ook de mogelijke scenario’s gaan bespreken over hoe we de competitie kunnen afronden. Maar gezien de grote onzekerheid over het verloop van de crisis heeft ook dat weinig zin.

Liever heb ik het over hoe we met elkaar de crisis doorkomen, zodat we elkaar later dit jaar in goede gezondheid weer kunnen treffen op de club. Ik ga me niet wagen aan een oordeel over de maatregelen van de overheid en de expertise van het RIVM. Waar het om gaat is dat we met z’n allen inzien dat we dit alleen maar kunnen oplossen door de maatregelen op te volgen. Ik maak me echt grote zorgen over de houding van veel mensen. Als ik de geluiden uit Brabant hoor dan wordt de situatie daar met de dag schrijnender. We moeten echt onder ogen zien dat we moeten stoppen met elkaar op te zoeken. Ik wil dan ook een dringend beroep doen op iedereen van Excelsior Maassluis. Blijf zoveel mogelijk thuis, zoek elkaar niet op, ga niet massaal naar het strand en ga niet gezellig met je vrienden voetballen op het complex van Excelsior of waar dan ook. Het is niet leuk, zo zonder vrienden en vertier maar het is echt NODIG.  En als we dit doen dan kunnen we hopelijk binnen afzienbare tijd weer genieten van alles wat onze club zo mooi maakt.

En dat we niet samen kunnen komen betekent niet dat we niet “schouder aan schouder” de situatie tegemoet kunnen treden. We zijn als club een hechte familie van mensen die elkaar al jaren kennen. Met elkaar kunnen we heel veel betekenen. Daar zijn al mooie voorbeelden van voorbij gekomen. Wat te denken van de #stayathomechallange en het huiswerk dat iedere 2 dagen online staat. Daarmee bieden we onze jeugdige leden in ieder geval afleiding en plezier en dat is zeer welkom. Maar we kunnen als club natuurlijk veel meer doen. We hebben een mooi platform met een groot bereik. Dit zouden we kunnen uitnutten om mensen en bedrijven te helpen in deze crisis. Ik weet nog niet goed hoe we dat moeten doen maar ik weet wel dat er genoeg creatievelingen zijn die daar vast goede ideeën over hebben. Dus heb je een idee, laat het ons weten. Ik hoop dat we jullie binnenkort al kunnen laten weten welke goede initiatieven we kunnen gaan ontplooien.

Voor nu wens ik iedereen het beste. Pas goed op jezelf en op elkaar. Samen kunnen we deze crisis overwinnen.

Gert-Jan Bunt
Voorzitter Excelsior Maassluis