Sinds ik een abonnement op FOX Sports heb zie ik alle samenvattingen uit de tweede divisie. Dat is mooi want op ons prachtige scorebord zijn we (nog) niet in staat om herhalingen te laten zien. De samenvattingen, die in mijn optiek wel iets langer zouden mogen, vooral waar het Excelsior M betreft want wij komen er over het algemeen karig vanaf, de drie minuten halen we zelden.

De interviews na afloop volg ik met grote belangstelling op FOX maar ook op de tv beelden die sommige clubs zelf verzorgen. Deze week was het HHC Hardenberg dat zelfs in onze bestuurskamer al beelden zat te monteren voor de uitzending die heel snel via het internet te zien is. Daarvoor chapeau. Er waren drie interviews met mensen van de oranjehemden. Uiteraard de trainer Gert Jan Karsten, die haarfijn uit de doeken deed waar het bij zijn team was misgegaan en aangaf dat de winst van Excelsior terecht was. Maar zo zei hij erbij “we hebben van ons zelf verloren en we hebben een lesje in 2e divisie voetbal gehad”. De aanvoerder van HHC: Glenn Kobussen verwoordde het anders. Uiteraard de eerste 20 minuten zorgde er voor dat ze achter de feiten aan liepen en Excelsior M daarna alleen maar met vuurpijlen de vliegtuigen uit de lucht probeerden te schieten. Ik heb dat langs de lijn toch wat anders ervaren. HHC had een optisch overwicht; niets meer niet minder. Hij had het ook over een heel slecht veld. Ik vraag me af of dat terecht is. Ik voel mezelf een beetje aangesproken want de velden zijn van de gemeente en de vraag dringt zich op of de termijn die wij als Maassluis hanteren wel juist is met de huidige belasting.

Van de mening van de doelpuntenmaker Sargon Gouriye heb ik slechts onthouden dat hij Excelsior M een luizenploeg noemt. Volgens mij snapt hij het niet of zou hij als hij ooit een trainersdiploma heeft zijn voetbalvisie opdringen aan een team die dat niet uit kan voeren.

Vele discussies worden er op de tv gevoerd over voetbal en de wijze waarop. Trainers hebben een visie en je hebt te maken met het materiaal, een woord waarvan ik vind dat het verboden moet worden als het over voetballers gaat. Je hebt trainers als Peter Bosz die in Duitsland de laatste weken het deksel op de neus krijgt omdat hij een team wil laten voetballen op manier die het team niet of onvoldoende kan uitvoeren en je hebt trainers die uitgaan van de kwaliteiten in de selectie en daarmee aan de slag gaan. Gebruik makend van de sterke punten en een bijbehorende spelwijze waarmee een zo groot mogelijke garantie voor succes verkregen kan worden. Ik denk dat Jeroen Rijsdijk zo’n trainer is. Als dit realisme gepaard gaat met een voorbeeldige instelling van de spelers dan is zelfs een plek bij de eerste vijf mogelijk, dat laten onze jongens bijna wekelijks zien. Bij HHC ging het volgens Karsten in de eerste twintig minuten fout waardoor er achter de feiten aangelopen moest worden. Dat moet bekend in de oren klinken. Als ik de wedstrijd tegen Barendrecht in ogenschouw neem dan kunnen wij dat ook niet zo goed: achter de feiten aanlopen.

Het zijn van die leermomentjes!

Aad Solleveld, uw speaker